İşte İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri ve riskli ilan edilen ilçeler!
Deprem kuşağında yer alan İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları titizlikle yürütülüyor. Uzmanların 7'nin üzerinde deprem beklentisi, risk altındaki ilçe belediyelerin çalışmalarını hızlandırdı. Yeni Şafak, ilçe belediyelerin 2017 ve sonrası kentsel dönüşüm sürecini derledi.

YÜZDE 40'I DÖNÜŞECEK
Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilçenin yüzde 40'ını yenilemek için süreci hızlandırdı. Ekim ayında İslambey Mahallesi'nde kentsel dönüşümün temeli atılmıştı. Bu yılsonuna kadar Karayolları Mahallesi 3. Gecekondu Önleme Bölgesi, Mevlana Mahallesi, Sarıgöl ve Bağlarbaşı 1. Etap Bölgeleri'nde çalışmalar başlayacak. 2017 yılında ise Bağlarbaşı Üçgen Alan, Yenidoğan 1. Etap, Yıldıztabya Batı Etabı, ve Karayolları Mahallesi Güney Etap'ta dönüşüm başlayacak. Bu sayede ilçeye 30 okul, 10 sosyal tesis, 5 sağlık tesisi, 3 stadyum, 16 cami, 110 bin araçlık otopark, 753 bin metrekareyeşil alan kazandırılacak.

ESENLER BAŞTAN AŞAĞI YENİLENİYOR
İlçe genelinde 100 bin konutun riskli olduğu tespiti üzerine kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayan Esenler Belediyesi yeni yılda projelerini hızlandırıyor. Bugüne kadar 3 proje tamamlandı. 2017'de Çiftehavuzlar Mahallesi'nde başlayacak dönüşümü 7 ayrı proje daha takip edecek. 2023'e kadar Esenler'i baştan aşağı yenileyecek projelerin bir kısmı şehir içine bir kısmı da askeriyeden belediyeye devredilen 8.7 milyon metrekarelik alan üzerine yapılacak.

OKMEYDANI'NDA İLK ADIM 2017'DE
Son 2 yıldır gündemde olan Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde ilk adım 2017'de atılacak. Yaklaşık 1 milyon 650 bin metrekarelik alandaki 4 bin 500 dükkan ve 5 bin 300 bina yenilenecek. 100 bin kişiyi etkileyecek dönüşüm etap halinde ilerleyecek. Evi yıkılan bina sahibi yeni evine taşınana kadar belediye kira desteği verecek.

ESKİ EV YIKILMADAN YENİ EV TESLİM
Bayrampaşa'da ise yıkılan eski cezaevinin yerine 2 bin 300 konut, devlet hastanesi, okul, cami ve sosyal alanlar yapılacak. Bu ay sonunda başlayacak çalışmalar bittiğinde riskli vatandaşlar yeni binalara taşınacak. Vatandaşları, evini yıkmadan yeni evin anahtarını teslim etme usülüyle ilçedeki dönüşüm tamamlanacak.

Sarıyer'de ise kentsel dönüşüm kapsamına alınan Ayazağa ve Emirgan Mahallesi'nde çalışmalar 2017'de başlayacak. Yüzde 80'i kaçak yapı ve gecekondudan oluşan Boğaz bölgesinde ise dönüşümün yapılması için imar çalışmaları devam ediyor.

BOĞAZ'A YENİ ÇEHRE
İlçenin 30 yıllık imar sorununu çözen Üsküdar Belediyesi, 16 ilçeyi kentsel dönüşüm kapsamına aldı. İlçe nüfusunun yarısını etkileyecek dönüşümde ilk adım 2017'de atılacak. Çamlıca Camii'nin eteklerindeki evler de baştan aşağı yenilenecek.

Bankalara destek çağrısı
Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarını ilk başlatan firma olan ERC Yapı 2017 yılında Bahçelievler' ve Bakırköy'de 500 daireyi yenileyecek. Kentsel dönüşüm yaygınlaşması için kamu bankalarının kredi desteği sağlaması gerektiğine vurgu yapan ERC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Ercan, “Özel bankalar kentsel dönüşüm kredisi veriyor. İstanbul ve Türkiye genelinde dönüşüm sürecinin hızlanması için kamu bankaları kredi desteği sağlamalıdır. Bu konu hükümet programına alınmalıdır” dedi.

Bağcılar'da 5 mahalle yenilenecek
22 kilometrekarelik bir alana sahip olan Bağcılar'da, Göztepe Mahallesi, Kemalpaşa Mahallesi, Bağcılar Meydanı, Evren Mahallesi- THY Sitesi, Demirkapı Mahallesi- Albayrak Sitesi riskli bölge ilan edildi. Önümüzdeki günlerde Albayrak sitesinin dönüşüm çalışması başlayacak. Ardından diğer mahallelerdeki dönüşüm projeleri için 2017'de ilk adım atılacak.

Fatih ÖZKANOĞLU/Yeni Şafak

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181