'Kadıköy'de 15 kat yönetmeliği kentsel dönüşümü etkiler!'
İstanbul’un kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun yaşandığı bölgelerinden Kadıköy’de, dönüşüm çalışmalarıyla beraber bölgede yaşayan vatandaşların ve müteahhitlerin sıkıntıları da devam ediyor. Suadiye’de yüksek katlı binaları yeniden dönüştürmek isteyen müteahhitler bölgede uygulanacak olan 15 kat yükseklik sınırından dolayı yüksek katlı projelere sıcak bakamıyor. Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “19 katlı bir bina kentsel dönüşüme girecek. Müteahhidin payını bir kenara bırakın, o 4 kat ne olacak? Denilecek ki arsası geniştir, geniş oturumu olsun, katta 2 daire değil de 3 daire olsun. Bu demek oluyor ki bazı daireleri mevcut konumundan farklı yerlere yerleştireceksiniz. Senelerce insanlar o katta o manzarada yaşamış. Bunu kimse kabul etmez, bu karara mutlaka itiraz edilecektir” dedi.

‘BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ’
Kadıköy’ün bazı bölgeleri için uygulanacak olan 15 kat yönetmeliğinin, birçok riskli binanın yerinde yenilenmesine engel teşkil edeceğini belirten Umut Durbakayım “Riskli bina statüsünde olan ve kat yüksekliği 13 kattan fazla olan apartmanlardaki insanlar ne yapacak? Bir yandan riskli binalarda oturanlara 4 emsal verilirken, diğer yandan aynı derecede riskli binalarda oturan aileleri tabuta kilitlemekle aynı anlama geliyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Durbakayım, Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için şu öneriyi getirdi: “Bağdat Caddesi’nde yaşanan inşaat furyasının ortaya çıkaracağı yapılaşmanın daha iyi olması için parsel bazında değil ada bazında yapılması için teşvik edici uygulamalar devreye girmeli. Yan yana parselleri birleştiren projeleri teşvik etmek için emsal artışı sağlanmalı.”

‘BÖLGEYİ BİLİYORUZ’
Teknik Yapı olarak Bağdat Caddesi’ne ayrı bir önem verdiklerini belirten Umut Durbakayım, şöyle konuştu: “Bu bölge, aile olarak doğup büyüdüğümüz bir yer olmasının yanı sıra Teknik Yapı markasını yaratan bir caddedir. Bölgenin ihtiyaçlarını, taleplerini ve sorunlarını çok iyi biliyoruz.” Bağdat Caddesi’nde yerinde yenileme yapan firmaların sadece ‘rant’ anlayışıyla proje geliştirmesinin uzun vadede kendilerine, kat maliklerine ve milli servete zarar vereceğinin altını çizen Umut Durbakayım, 1980 - 90 dönemindeki apartman yapma furyasında yaşanan hataların tekrar edilmesinden endişe duyduklarını ifade etti. Binaların tarihine ve binada yaşanmışlara saygı gösteren projelerin yapılmasını arzu ettiklerini ifade eden Durbakayım, “Yerinde yenileme için gelen taleplere nasıl cevap vereceğimizi belirlemeden önce kat maliklerini, potansiyel alıcıları bazen aile aile inceliyoruz” dedi.

‘CADDE’DE FİYATLARIN DENGEYE OTURMASI 4-5 YILI BULUR’
Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları beraberinde bölgede dairelerin fiyatlarını da artırdı. Dönüşüm dışı dairelerin fiyatlarının nispeten yüzde 15 – 30 arasında gerilediğini belirten Umut Durbakayım, “Bağdat Caddesi’nde başlayan inşaat furyasından sonra kiralar yaklaşık üç katına çıktı. Kira ve daire fiyatlarının dengeye oturması için en az 4 - 5 yıla ihtiyaç var” dedi.

BAĞDAT CADDESİ’NDE 232 KONUT İNŞA EDECEK
Bugüne kadar Bağdat Caddesi ve etrafında 30 ayrı projede 500’den fazla daire inşa eden Teknik Yapı, bölgedeki yatırımlarına devam ediyor. Bağdat Caddesi’nin 6 farklı bölgesinde hayata geçirdiği projelerle, toplam 16 bloktan oluşan, 232 daire inşa edecek Teknik Yapı’nın, projelerdeki metrekare fiyatları 7 bin 500 ile 14 bin dolar arasında değişiyor. Bu projelerden biri de Suadiye Sahil. Projenin her katta 5+1 formundaki 335 metrekarelik daireleri 2017 sonunda teslim edilecek.

'KADIKÖYLÜ OLARAK KAMYON TRAFİĞİNDEN RAHATSIZIM'
Kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte adeta bir şantiyeye dönen Bağdat Caddesi’ndeki kamyon trafiği Umut Durbakayım’ı da rahatsız ediyor. Hem müteahhit olarak hem de Kadıköylü olarak bu durumdan rahatsızlık duyduğunu ifade eden Durbakayım, şöyle konuştu: “Kamyonların gelişigüzel yollara çıkmasından, beton dökerken trafiğin sıkışmasından, yolların gelişigüzel kapatılmasından ve çalışma saatlerinin bölgede yaşayan insanları rahatsız edecek derecede suiistimal edilmesinden çok rahatsızım.” Durbakayım, hafta içi ve hafta sonu çalışma programlarının hazırlanması gerektiğini, hafta sonları hafriyat çalışması yapılmaması gerektiğini belirtti. Bölgede proje geliştiren firmalardan biri olduklarını belirten Umut Durbakayım, “Kadıköylüleri rahatsız etmeyecek her düzenlemenin altına imza atmaya hazırız” dedi.

Toplam büyüklüğü 115 bin 291 metrekare olan arsa üzerine yükselecek Evora Denizli projesinde yaklaşık bin 500 lüks konut, özel eğitim kurumu, bir devlet okulu, temel ve sosyal ihtiyaçların karşılanacağı ticari üniteler yer alacak.

ANADOLU'YA ADIMI DENİZLİ'DEN ATTI, UYGUN ARAZİ ARIYOR
Teknik Yapı’nın Anadolu’daki ilk projesi, Emlak Konut GYO ile Denizli’de hayata geçireceği Evora Denizli oldu. Anadolu’nun her yerinde proje geliştirmeye sıcak baktıklarını ifade eden Umut Durbakayım, “Tek şartımız en az bin – bin 500 konuttan oluşan büyüklüklerdeki uygun arazinin olması” dedi. Evora Denizli projesi 2 eğitim, 2 ticaret ve 6 konut olmak üzere toplam 10 ayrı parselden oluşuyor.

FİKİRTEPE'DE İLK ETAP SATIŞLARI TAMAM
Teknik Yapı’nın, İstanbul Kadıköy’deki bir diğer projesi Concord İstanbul kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe’de yükseliyor. Yaklaşık 21.5 dönüm arsa üzerindeki iki imarlı adadan oluşan Concord İstanbul projesi tamamı rezidans olmak üzere, 6 bloktan oluşacak. Projenin tamamında bin 173 rezidans daire bulunurken, ilk etabını oluşturan 622 rezidansın satışının tamamlandığı belirtildi. Daire teslimlerinin ise bu yılın sonunda yapılması planlanıyor. Toplam 553 daire ve 10 ticari üniteden oluşan 2. Etaptaki rezidans dairelerin ise 2017 sonuna teslim edilmesi öngörülüyor. Concord İstanbul’un 1. etabından 400 milyon, ikinci etabından 350 milyon lira; toplamda ise 750 milyon liralık satış hasılatı hedefleniyor.

Erdem AKTÜRK/Habertürk Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181