''Kentsel dönüşüm desteğini arttıracağız''!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TVnet canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Serhat İbrahimoğlu'nun sorularını cevaplandıran Özhaseki, Türkiye'nin deprem gerçeğine dikkat çeken Bakan Özhaseki, insanlar duymak istemese de bazı gerçekleri söylemek gerektiğini vurguladı. Faylardaki hareketliliğe devam ettiğine dikkat çeken Özhaseki, Türkiye'nin %42'sinin deprem bölgesi olduğunu hatırlattı.

BİLİM İNSANLARINA GÜVENMELİYİZ
100 yıllık geçmiş tarihimizde 6'nın üzerinde 56 tane deprem var. Çanakkale'deki depremler bunun içerisine girmiyor. 86 bin civarında insan ölmüş. 60 sene önce Erzincan'da başlamış deprem, 3-5 sene aralıklarla gelmiş. Marmara'da toplanan segmentten bahsediliyor. Deprem 'geliyorum' diye sinyaller veriyor" dedi. Bilim insanlarınca dile getirilen '2030'a kadar büyük ihtimalle deprem var. Şiddeti 7.2 ile 7.6 arasında olması bekleniyor" şeklindeki açıklamalara dikkat çeken Özhaseki, “Hocaların söylediğine inanmak gerekiyor, o yüzden hazırlıklı olmalıyız. Depremde Türk milleti olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DESTEĞİNİ ARTTIRIRIZ
2012'de kentsel dönüşüm yasası çıkarıldığını hatırlatan Bakan Mehmet Özhaseki, Senede 150-160 bin civarında binanın dönüştüğünü ancak bu rakamların düşük olduğunu belirtti. Özhaseki, “Hazırlıklı olamayız. Son 15 sene içerisinde yapılan binalar daha sağlam gözüküyor ama öncesi sıkıntılı. 7,5 milyon binanın yenilenmesi lazım. Bunların yüzde 40'ı İstanbul'da bulunuyor. Devlet kesesine yük olmadan belediyelerle yapacağımız bir yasa hazırlıyoruz. Vatandaşın kendi oturduğu binasını dönüştürmesi lazım. İstanbul'da her yıl 200 bin bağımsız birimi yenilememiz lazım. Şu ana kadar devam eden süreçte zaten vatandaşa destek veriyoruz bunu artıracağız" diye konuştu.

100 M2 KADAR OLANLAR BEDELSİZ
Bakan Özhaseki; terör mağduru şehirlerinin imarıyla ilgili bilgi de verdi. “Binlerce mağdur insan var, bize yakışan o mağdurların zararını gidermek" diyen Özhaseki, "Şehirler terörden tamamen temizlenmiştir. Bölgede 70 bine yakın hasarlı ev var. Vatandaşların 30 bin liraya kadar zararlarını ödedik. Bir vatandaş bize gelip derse sizin yaptırdığınız evleri alacağım, 100 metrekareye kadar olan evi bedelsiz vereceğiz. Daha büyük istiyorsa farkı alacağız" dedi.

Bu Yıl sonunda teslim edilecek
Yapılan evlerin yılsonuna kadar teslim edileceğini belirten Özhaseki şunları kaydetti: "Sur'da koruma amaçlı imar planı var. Buna uymak suretiyle bedelini veririz o da yapar. Orada ne kadar tarihi eser varsa hepsi elden geçiyor. Hz. Süleyman Camii çevresinde çok güzel bir ziyaret alanı da yapıyoruz. Birçok alt ve üst yapı projeleriyle ihya edeceğiz."

Yeni Şafak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181