Kentsel dönüşümün merkez üssü 'Bağdat Caddesi'
İstanbul’un en değerli prestijli sosyal yaşam alanlarından biri olan Bağdat Caddesi, kentsel dönüşümün merkez üssü haline geldi. 500’ü aşkın firma çalışmalarına devam ederken bölge şantiyeye döndü.

Afet riski açısından birinci öncelikte olan bir bölge olmasa da Türkiye'nin en pahalı gayrimenkullerinin bulunduğu Bağdat Caddesi'nde dönüşüm büyük bir hızla yayılıyor. Bölgenin bu kadar cazip olmasında binaların çok eski ve metrekare satış fiyatlarının çok yüksek olması önemli bir etken olarak görülüyor.

İNŞAATIN PODYUMU
Yerli ve yabancı yatırımcıların dönüşüm yapmak üzere yer arayışında oldukları bölge markalı üreticilerin yanı sıra Ortadoğu ve Körfez bölgesinden fonlar ile Anadolu'dan inşaat şirketlerinin de merceği altında. Adana, Mersin, Kayseri, Ankara gibi Anadolu kentlerinde faaliyet gösteren ama Türkiye çapında tanınmayan inşaat firmaları Bağdat Caddesi'nde proje geliştirip tanınmak istiyor. Öte yandan, Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm hareketi, gayrimenkulün devlerini bölgeye çekti. Tahincioğlu, Ağaoğlu, Teknik Yapı, Akiş GYO, Pana Yapı gibi markalı konut üreticileri bölgede çok sayıda projeye imza attı.

DEĞER ARTIŞI SÜRECEK
Bağdat Caddesi'nde metrekare fiyatları yüksek olduğu için yükleniciler daha düşük oranlarla iş yapabiliyor. Ayrıca yapılar genellikle eski olduğu için mevcut imar planındaki hakların tamamı kullanılmamış durumda. Yeni yönetmeliklerle gelen inşaat hakları da olunca dönüşüm kolaylaşıyor. Bağdat Caddesi ndeki binaların yenilenmesiyle fiyatlar 3 – 4 kat artış gösteriyor. 500 bin dolarlık dairelerin fiyatları 2 – 3 milyon dolarlara ulaşırken, uzmanlar fiyatların daha da artmasını bekliyor.

KİRALAR YÜKSELİYOR
Bağdat Caddesi aksında yenilenen evlerin yanı sıra kiralık konut piyasasındaki canlanma da dikkat çekiyor. Yıllarca oturduğu muhitten uzaklaşmak istemeyen ve 1,5 – 2 yıl sonunda kendi evine taşınmak zorunda kalacağını düşünen malikler alıştıkları çevreden kopmamak için aynı lokasyonlarda kiralık ev arıyor. Yenilenen ev sayısı ile orantılı olarak kiralık konut taleplerinde büyük ölçüde artış yaşanıyor. Bölgede yenilenmesi için yıkımına başlanan konutlardaki maliklerin aynı mahallede veya yan binalarda kiralık konut aramasından dolayı kira değerlerinin yüzde 20 – 30 oranlarında artış gösterdiği biliniyor.

METREKARE FİYATLARI 15 BİN LİRAYA DAYANDI
Bağdat Caddesi'nde gayrimenkul fiyatları kentsel dönüşümle birlikte yükselişe geçti. Dönüşüm projeleri ile birlikte Bağdat Caddesi'ne cepheli binalarda yer alan konut fonksiyonlu gayrimenkullerin, ticari veya ofis kullanımına dönüştürüldüğünü belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme uzmanı Delal Ekinci, “Caddeye yakın konumda yer alan, yeni binalardaki konutların metrekare satış fiyatları yaklaşık 10-12 bin lira bandında seyrediyor. Yaklaşık 100-110 metrekare dairelerin ise aylık kirası 3 bin 500- 4 bin lira. Bağdat Caddesi'nden minibüs yoluna ve tren yoluna doğru gidildikçe, metrekare satış fiyatlarının 8 bin 9 bin 500 mertebelerine, kiraların ise 3 bin liraya geldiğini görüyoruz” dedi.

Sözcü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181