Maltepe'de kentsel dönüşüm konuşuldu!
Maltepe Belediyesi, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Kentsel Dönüşüm Projelerinde Bina Enerji Verimliliği ve Finansman Modelleri” konulu bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştaya Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, İmar ve Şehircilik Müdürü Haydar Battal, Yapı Kontrol Müdürü Geysu Oğuztürk, Avrupa İmar Kalkınma Bankası’nca desteklenen TuRREFF programının yetkilisi Güliz Örnek, MATAŞYönetim Kurulu Başkanı Burak Ekmekcioğlu, Mimarlar Odası Maltepe Şube Başkanı Esin Köymen, İş Bankası Bireysel Bankacılık Satış Bölümü Müdürü Fehmi Cem Eyüpoğlu, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

“DEPREM DEĞİL, BİNA ÖLDÜRÜR”
İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, çalıştayın içeriği ve belediyenin kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi verdikten sonra, “Yakın tarihimize bakarsak 1999 yılında bir deprem oldu, bu depreme yenik düştük ve gördük ki aslında bina stoklarımız oldukça çürük. Deprem sonrasında şöyle bir söz ortaya çıktı: ‘Deprem değil, bina öldürür.’ Bu çok doğru bir tabirdi. İşte bu seneden sonra kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi” dedi.

“BELEDİYE OLARAK İLKE İMZA ATTIK”
“Fatih, Küçükçekmece ve Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm kısmen uygulandı ancak çok sayıda da hata yapıldı” diyen Çetiz, “Örneğin sosyal yapılar göz ardı edildi. KİPTAŞ-TOKİ gibi kuruluşların özellikle hataları oldu. Bu süreçte 4 üniversite 12 kilometrelik bir alanda çalışma yaparak, ‘İstanbul Deprem Master Planı’nı çıkardı. Bu oldukça başarılı bir çalışmaydı. Biz de ilk kez Maltepe Belediyesi olarak ‘dayatan değil danışan bir belediyecilik’ anlayışıyla, sivil toplum örgütler, mimar ve mühendislik odaları, yerel yönetimler ve çok sayıda da vatandaş ile Gülsuyu ve Gülensu mahallelerimizin kentsel dönüşüm planını ortaya koyduk. Bu da alanında bir ilkti” şeklinde konuştu.

ENERJİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Konuşmaların ardından, “Dönüşüm Projelerinde Finansman ve Enerji Verimliliği” konulu ilk oturumda, İş Bankası Bireysel Bankacılık Satış Birimi Müdür Yardımcısı Çağlar Gürkanlı, Avrupa İmar Kalkınma Bankası’nca desteklenen TuRREFF programının yetkilisi Güliz Örnek ve İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Yardımcısı Göksel Özkul bir sunum gerçekleştirdi. Kentsel dönüşüm ve konut sektörü finans modelleri, TuRREFF kapsamında enerji verimliliği ve finansman modelleri ile tamamlanmamış konut projeleri finansman modelleri hakkında bilgi verilen ilk oturum sonrası, soru-cevap kısmına geçildi. Çalıştayın ikinci oturumunda da, Maltepe Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
 
Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181