Mehmet Tevfik Göksu, Esenlerdeki kentsel dönüşümü ve projeleri anlattı!
Son 5 yılda özel sektör eliyle de ilçede 21 bin 869 konutu yeniledik. Yenilenecek 74 bin konutumuz daha var. Bunu da beş yıl içinde yapmayı hedefliyoruz. Kentsel dönüşümden sonuç almak istiyorsak imar arüşı ile kentsel dönüşüme dur dememiz lazım. Bu işin en doğru yolunun faizsiz para desteğini devreye sokmak olduğunu düşünüyoruz bunu sayın bakanımız Özhaseki'ye ilettik. Prensipte uygun buldular şimdi üzerinde çalışıyorlar" diyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile Esenlerdeki kentsel dönüşümü, projeleri ve doğru çözümlerin neler olabileceği hakkında YeniBirlik için konuştuk.

Kentsel dönüşüm ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Esenler'de yaklaşık 27 bin bina var. 15 bininin imar dosyası bile yok. 146 bin bağımsız bölümden yaklaşık 100 bininin ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor. Bundan dolayı Esenler'de kentsel dönüşüm hayati önem taşımakta ve belediyemizin çalışmaları da bu doğrultuda yürümektedir. Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu"nun yürürlüğe girmesinin ardından, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim 2012 tarihinde başbakanlığı döneminde törenle Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler'deki dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Bu işin en doğru yöntemi nedir sizce?
Finans modellemesi için sayın bakanımızdan bir isteğimiz var. Bunu bakanımıza ilettik eğer bu karşılanırsa biz Esenler'i çok kısa sürede bitireceğimizi söyledik. Eğer sonuç almak istiyorsak imar artışı ile kentsel dönüşüme dur dememiz lazım. Burada faizsiz para sistemini devreye sokmamız lazım. Bununda belediyeler üzerinden yapılmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Bunuda sayın bakanımıza ilettik. Prensipte doğru bulundu üzerinde çalışıyorlar. Devlet belediyeye, belediye vatandaşa verecek. Bu çok doğru bir yöntem olacaktır. Biz her türlü yöntemi denedik ve bunun en doğru sistem olacağını düşünüyoruz.

Toplamda kaç konut yenileniyor?
Esenlerde büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda problemli 100 bin konuttan 26 bini yenilendi. 74 bin konutun yenilenmesi için de takvimi belirledik ve çalışmalarımıza başladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın özel ilgileriyle bize rezerv alan olarak devredilen askeri alanla ilgili planlarımızı bitirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza takdim ettik ve bu hafta resmi süreçleri başlatıyoruz. 74 bin konutun 40-45 binini bu alana transfer ediyoruz. Bu konutların bulunduğu alanları yapılaşmaya açmıyoruz. Bu alanları park, okul, şehir meydanı gibi şehir donatısı için kullanıyoruz. Geri kalan 34 bin konutu ise yerinde dönüşüm ile yeniliyoruz. Bu dönüşüm projesini 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlamayı planlıyoruz.

Yeni şehir mi kuruyorsunuz?
Kuracağımız bu yeni şehirde binalar ortalama 6 kat yüksekliğe sahip olacak, dünyanın 'en en' güvenilir şehri olacak, 'en en' akıllı şehri olacak. Altyapısı dünyanın en yüksek teknolojisiyle yapılıyor. İçerisinde komşuluğu, mahalle kültürünü yansıtan mimari kültürümüze uygun bir şehir kuruyoruz. İnanıyoruz ki ve iddia ediyoruz ki; bu şehir bittiğinde dünyadan insanlar bu şehri görmek için gelecekler. Müzemizin ve kültür vadimizin lokasyonları belirlendi. Hedefimiz, müzesi ve kültür vadisiyle de dünyadan çok ciddi anlamda turist çeken bir şehri kurgulamak.

ÇİFTEHAVUZLAR'DA 1500 KONUT
"Esenler'deki bir diğer dönüşüm noktası ise Çiftehavuzlar Mahallesi. 85.300 metli rekare alan içerisinde ay 854 bağımsız birim bulunuyor. Proje alanı içerisinde yaklaşık 1.300 konut üretmeyi hedefliyoruz. Burada 1.300 bağımsız bölüm olacak. Vatandaşlarla sözleşme imzalamamız için görüşmelerimiz başladı. Esenler'de bu projelerin dışında diğer başka bazı mahallelerimizde de kentsel dönüşüm ile ilgili hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Esenler'de bir taraftan devlet eliyle bir taraftan da özel sektör eliyle kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Dönüştürebildiğimizi dönüştüreceğiz, dönüştüremediğimizi de askeriyeden belediyemize tahsis edilen arazide çözeceğiz. Böylece tüm Esenler'i depreme hazırlıklı hale getireceğiz."

ESENLERİN DEĞERİNİ ARTIRDIMI?
İlçemizde hızla devam eden kentsel dönüşüm faaliyetleri, ulaşım ve donatı yatırımları sonucunda, Esenler genelindeki gayrimenkullerin değeri ise son 2 yılda ortalama % 100 oranında artış gösterdi. Esenler, konumu ve ulaşım bağlantıları açısından büyük avantaj taşıması, yapımı devam eden ve planlanan metro hatları ile bölgede yapılacak Bölge Parkı, yeni şehir, Eğitim Vadileri gibi büyük yatırımlar da bu artışta pay sahibi olan diğer etkenler oldu. Kentsel dönüşümle yenilenen konutlarda bu oran elbette daha fazla. Dönüşüm öncesi 2012 yılında 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı 70-80 bin lira iken bugün aynı büyüklükte bir dairenin fiyatı en az 300-400 bin lira.

Neşe Berber / Yeni Birlik Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181