Ümraniye Hekimbaşı'nda kentsel dönüşüm başlıyor!
Ümraniye’de uzun süredir beklenen 2B arazilerinin imara açılmasına ilişkin karar bu yılın başında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylandı. Kazım Karabekir, Topağacı, Dumlupınar, Hekimbaşı, Elmalıkent ve İnkılap mahallelerini kapsayan bu yeni karar sonrasında, bu mahallelerde yeni projelerin yükselmeye başlaması da an meselesi. 

Özellikle Hekimbaşı büyük firmaların radarında. Bölge hem iş merkezi konumundaki Tepeüstü’ne yakınlığıyla, hem de denize olan manzarasıyla dikkat çekiyor.

Ekim beklentisi
Hekimbaşı’nın tamamında dönüşüm hareketi kendini gösterirken, mahallenin iki büyük sokağı, Şimal Yıldızı ve Değerli’de ise firmalar görüşmelere başladı. Başta Mesa Mesken ve Nef olmak üzere, firmalar mahalle sakinleriyle toplantılar yapıyor, protokoller imzalıyor. İlçe Belediyesi de konuyla ilgili mahalle sakinleriyle büyük çaplı bir toplantı organize etti. Burada sakinlere, kentsel dönüşüm anlatılırken, ayrıca yapılacak anlaşmalarla ilgili ipuçları verildi. Yanı sıra belediye, ekim ayı gibi bölgeye kazma vurulmasının hedeflendiğini söyledi.

‘Sitelerin parkı var’
Mahalleli bir yandan özellikle gecekondu alanı olarak bilinen mahallelerinin daha iyi şartlara gelmesini isterken, bir yandan ise kentsel dönüşümden endişe ediyor. Uzayan süreçler ve yeni yerlere taşınmalar, mahallelinin endişelerinin başında geliyor. Mahalle sakinlerinin kentsel dönüşümden ilk beklentisi, süreci ‘kazasız belasız atlatmak.’ Özellikle başlangıcında fikirtepe bölgesinin dönüşümünde yaşanan sıkıntıları yaşamak istemeyen sakinler, yapılacak anlaşmaları bekliyor.

Mahalle sakini Fatma Yorgancı, uzun süredir dönüşümü beklediklerini anlatarak, evlerinin durumunun düzelmesini istediklerini söylüyor. Yorgancı, “Mahallemizi çok seviyoruz. Tek sorun eskiyen evlerimiz, durumu kötü. Burada yaşamayı seviyoruz ama daha iyi şartlarda olmasını yıllardır bekliyoruz. Dönüşümden sonra da burada kalmak isteriz. Site gibi olursa, tıpkı bahçelerimiz gibi onların da içinde parkları, bahçeleri oluyor” diye konuşuyor.

1979’da bölgeye gelen Mehmet Özdemir, gecekonduları ya da tek katlı evleri olanların kentsel dönüşüme sıcak baktığını söylüyor. Kendisinin iki ve üç katlı yerleri olduğunu anlatan Özdemir, “Benim gibi olanlar ancak çok iyi bir teklifi değerlendirir. Yoksa şu anda da yaşadığımız yerlerden memnunuz. Burada herkesin tapusu var. İlçe belediyesi de imar sorunlarının çoğunu çözdü” diyor.

İbrahim Yılmaz’ın da tapulu arazisi var. Dönüşüm hareketinin başladığını dile getiren Yılmaz, firmaların 5 yıl içinde çözüme ulaşmayı planladıklarını ifade etti.

Silüet sınırı
Bazı firmalar protokol yapmaya da başlamış. Kira yardımı, taşınma yardımı gibi süreçlerin de eklendiği protokoller, hak sahiplerine 5 yıl süre öngörüyor. Yine mahalle sakinlerine, ‘Boğaz silüeti’nin bozulmaması için kimi yerlerde kat sınırının 5 katla sınırlı olacağı da söylenenler arasında.

Hem dükkan, hem de tapusu babasında bulunan 3 katlı bir binaları olduğunu belirten Mümin Koç ise, henüz bir protokol imzalamadıklarını anlatıyor. Koç, “Buralarda imza atanlar oldu. Ama bizim beklentilerimize göre bir anlaşma oluşmadı. 2B arazileri sorununun çok büyük ölçüde çözüldüğünü biliyoruz. O yüzden yerlerimiz kıymetli” diyor.

‘Araziler değerlendirilir’
Mahallede küçük yapı firmaları da arazi peşinde. Rastladığımız pek çok küçüklü büyüklü yapı firmasının camlarında ‘2B arazileriniz değerlendirilir’ ifadeleri yer alıyor. 

Duydu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181