TOKİ'de İstanbul Maltepe Başıbüyük'e örnek dönüşüm projesi!
İstanbul Maltepe'de toplamda 1 milyon metrekarelik alanı içeren Başıbüyük Gecekondu Bölgesi Dönüşüm Projesinin ilk bölümü, 1.391 ada ve 49 parsel ile 20 bin metrekarelik bir alanda uygulanıyor.

Güvenli ve sağlıklı çevreler oluşturarak mevcut sosyal yapının korunması amaçlanan projede, az katlı yapılar ile yatay yapılaşmayı esas alan insan ölçeğinde bir mimari yaklaşım benimseniyor. Ayrıca toplumsal ve mekânsal çeşitlilik ile yapı yoğunluğu dikkate alınarak, mahalle kültürünün yaşatılması amaçlanıyor. 

TOKİ, benimsenen insan ölçeğindeki bu mimari yaklaşımı, alanın coğrafi yapısını dikkate alarak projelendirdiği planla destekliyor. Topografya ile uyumlu olarak gelişen yapı düzenleri Maltepe'nin hakim ada manzarasına yönelirken, blok yerleşimleri birbirlerinin görüş alanlarını engellemeyecek şekilde kurgulanıyor. Yerleşme kurgusu içerisinde adanın iç kısmında yoğunlaşan yeşil alanlarla da bölge sakinlerinin sosyal ihtiyaçlarının karşılanması ve rekreatif kullanımlarına hizmet etmesi amaçlanıyor.

ÖRNEK PROJE
Başıbüyük Kentsel Dönüşüm Projesinin en önemli özelliği, planlama çalışmalarının semt bütününde yaşayan insanlarla, yaşam kalitesinin arttırılması yönünde bir uzlaşma ve katılım ortamının sağlanmasıyla gerçekleştirilmesi. Bu çerçevede, Başıbüyük Mahallesinde yaşayan nüfusun gereksinimi olan kentsel altyapı, peyzaj ve sosyal donatı unsurları bir bütün olarak ele alınıyor. Proje, bu yaklaşımı ve uygulanma modeliyle bölge için örnek teşkil ediyor.

Orman alanları, Maltepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Hastanesi ile çevrili olan yaklaşık 100 hektarlık toplam alanın yerleşim projesinin uygulanacağı bölümünde, gelecek yıllarda yaklaşık 50 bin kişinin yaşayacağı öngörülüyor. 

TOKİ Haber Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181