İstanbullu İzmir'de yaşamak istiyor!
TÜİK verilerine göre yılın ilk 5 ayında İzmir'de 32 bin 537 konut satıldı. Onca olumsuz tabloya rağmen bir önceki yılın aynı dönemine göre de yaklaşık yüzde 1.5'lik artış var. Bu oran Türkiye'nin üzerinde. Türkiye'nin artış oranı yüzde 1 bile değil. Bu veri İzmir'in gayrimenkul sektöründeki potansiyelini de ortaya koyuyor. Bu potansiyel sadece konut üretmek isteyen yatırımcıların değil, aynı zamanda satış ayağındaki emlak piyasasının aktörlerinin de dikkatini çekmiş durumda. Era da bunlardan biri. Firma son 2 yılda İzmir'de 4 franchise verdi. Era'nin bayiliğini üstlenen broker Serkan Sonbahar da Ses GayrimenkulTe sektörde yerini alanlardan.

İSTANBULLULAR İZMİR'İ İSTİYOR
İzmir-İstanbul Otoyolu projesiyle birlikte İzmir'de yaşama planı yapan çok sayıda İstanbullu olduğuna dikkat çeken Serkan Sonbahar, "Bu ve bunun gibi birçok potansiyelle birlikte sektöre yeni bir ses getirme amacıyla yola çıktık. Sürekli gelişen bir piyasa var. Şu an ağırlıklı Karşıyaka'da iş yapıyoruz. Bu bölgeyi seçme nedenimiz sektörün her yıl burada yüzde 12 büyümesi. İzmir ortalaması yüzde 10'larda. Şu an 10 gayrimenkul danışmanımız var. Yıl sonuna kadar bunu 20'ye çıkararak İzmir genelinde büyümeyi planlıyoruz" diyor.

KONUT FİYATLARI
İzmir 
 
Bölge (metrekare/TL)  2.000 Yatırımın geri dönüş süresi (yıl) 18,38 
Konak 
Bölge (metrekare/TL) 1,941 Yatırımın geri dönüş süresi (yıl) 14,44 
Bayraklı 
Bölge (metrekare/TL) 2.400 Yatırımın geri dönüş süresi (yıl) 21,75 

Bornova Bölge (metrekare/TL) 2.519 Yatırımın geri dönüş süresi (yıl) 19,16

Karşıyaka Bölge (metrekare/TL) 2.547 Yatırımın geri dönüş süresi (yıl) 17,97

REEL OLMAYAN FİYATLAR VAR
İzmir deki konut piyasasını da değerlendiren Serkan Sonbahar, özellikle ikinci elde bir durağanlığın varlığına dikkat çekiyor. Sonbahar, bunun nedenini ise söyle aktardı: "200 ile 500 bin tlra arasında bütçesi olan kitle şu an beklemeyi tercih ediyor. Faiz oranlarının düşmesini bekliyor. Bu beklenti özellikle ikinci el konut piyasasını çok eikHlyof. Öte yandan bu alanda reel olmayan fiyatlandırmalar var. Burada da mülk sahibini ikna etmek zor oluyor. Konutun her yıl bir getirisi var, ama bazı mülk sahipleri bunun üzerine çıkıyor. Tabii bu fiyatları piyasa da kabul etmiyor. Şu an metrekare fiyatları acısından en pahalı bölge ise Yeni Kent Merkezi'nln olduğu alan. Daha sonra Mavisehir geliyor."

BOŞANMA ETKİSİ
İzmirli tüketicinin profilinin farklı olduğuna vurgu yapan Serkan Sonbahar, "Düne kadar büyük ev ve balkonlar vardı. Bu biraz değişiyor. Son projelerde evler küçülmeye, balkonlar gitmeye başladı. Yönetmeliğin de balkonların gitmesinde payı var. Tabii bunu izmirli tüketiciye anlatmak zor. Özellikle son dönemde 1+1 ile 2+1 projelerde artış var. Burada da belirleyici olan genç ve üniversite nüfusunun artması. Bir de İzmir boşanma oranlarında ilklerde. Bu talepte onların da payı var" ifadesini kullandı. 

Mete Tamer Omur / Hürriyet İzmir Ege Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181