İşte Konak ve Karşıyaka yatırım değerlendirme raporu!
İzmir Ticaret Odası'nın "İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri, Yatırım Olanakları" , 30 ilçenin avantajları, yatırım olanakları ve olumsuz yanlarının yer aldığı raporda bulunan verilere göre Konak ve Karşıyaka ilçelerinin analizi şu şekilde;

KONAK
Konak için 20 hamle yapabilir
İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan raporda Konak için 20 sorun ve çözüm önerileri sıralanırken ilçenin zayıf ve yatırım yapılabilir yönleri de vurgulandı. Raporda, bölgenin turizm, sanat, eğlence ve ticaretin bir arada bulunduğu ender ilçelerden biri olduğu belirtilirken, Medeniyetler Müzesi'nin olmaması, trafik sıkışıklığı, kongre turizminde potansiyelini kullanamaması ve futbol stadının bulunmaması gibi eksiklikler sıralandı.

YATIRIM OLANAKLARI
Mevcut yerler yenilenmeli
1-Milli Kütüphane'nin yanı sıra Avrupa'daki örneklerine benzer büyük, modern bir kütüphane kente kazandırılmalı.
2-Kültür ve sanat merkezleri yapılmalı.
3-Büyük bir kongre merkezi yapılmalı.
4-İzmir Yenişehir Ticaret Merkezi, modern bir çarşı görünümüne kavuşturulmalı.
5-Yeni yatırımlar için yeterli alan olmaması nedeniyle, yeni yatırımdan ziyade mevcut yatırımlar yenilenerek modern hale getirilmeli
6-Agora, Kadifekale, Kemeraltı gibi çok önemli tarihi değerler turizm sektörüne kazandırılmalı.

GÜÇLÜ YÖNLERİ
Ticaret Merkezi

1-İzmir'in sanayi ve ticaret merkezidir.Alsancak Limanı'nın da ilçede olmasına bağlı olarak turistlerin öncelikli uğrak yendir.
2-Bünyesinde bulunan kilise, havra ve camiler nedeniyle din turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir.
3-Turizm, otelcilik, lokanta, eğlence çıkmaktadır. Dershane, özel okullar ilçede oldukça fazla olup öne çıkmaktadır.
4-Birçok kamu ve özel kuruluşun binası bulunmaktadır.
5-Güçlü bir tarihi geçmişi vardır. İzmir'in önemli sembolleri olan Saat Kulesi, Kemeraltı, Kızlarağası Hanı gibi tarihi yapıları ile kent için önemli bir kimlik oluşturmaktadır.

ZAYIF YÖNLERİ
Göç sorunu var

1-Araçlar için park sorunu bulunmaktadır.
2-Alsancak Limanı yetersiz, modernizasyonu gerekmektedir.
3-Çarpık kentleşme ilçenin ' görüntüsünü bozmaktadır.
4-Ulaşım olanakları yetersiz kalmaktadır.
5-Çevre sorunları tarihi ve doğal alanları olumsuz etkilemektedir.
6-Sürekli göç alması nedeniyle altyapı yetersiz kalmaktadır.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Turizm ve tarih ayağa kaldırılmalı

1-Konak kent turizmine kazandırılmalıdır.
2-Konak Meydanı'ndan Kadifekale'ye kadar olan bölümde Kale'nin restorasyonu, antik tiyatro kazı çalışmaları yapılmalı, Ege Medeniyetleri Müzesi inşa edilmeli ve Agora Ören Yeri ile Kadifekale arasında teleferik ulaşımı sağlanmalı.
3-Kordon'daki eğlence merkezlerinin kısmen Kemeraltı'na kaydırılması sağlanmalı.
4-Bölgenin canlılık kazanması, bu alanın koruma ve gelişme bütünlüğünü sağlayacak biçimde yeniden tasarlanması konusundaki çalışmalar tamamlanmalı.
5-İzmir Tarihi Kent Merkezi Müze Şehir olarak kente kazandırılmalı ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi sağlanmalı.
6-Kemeraltı Çarşısı, Kadifekale, Basmane ve Agora'yı kapsayan Tarihi Kent Merkezi yeniden yapılandırılmalı, müze şehir olarak restore edilmeli.
7-Kentsel tasarım ve restorasyon çalışmaları bitirilmeli. Kemeraltı'nın işporta, güvenlik, otopark, altyapı gibi sorunlarının çözülüp 24 saat yaşayan bir merkez haline getirilmeli.
8-Turizm Tanıtım Ofisi kurulmalı.
9-Alsancak Limanı'na gelen kruvaziyer turisti için harita ve yönlendirme tabelaları konmalı.
10-Alsancak Limanı modemize edilmelidir.
11-Pasaport Kıyısı ve Dalgakıran'ın tarihi dokusunun ve izmir için taşıdığı simgesel değerinin korunarak İzmir'i deniz ile bütünleştirip yeni bir çekim merkezi yaratılmalı.
12-İzmir'in en güzel manzarasına sahip olan Kadifekale, Eşrefpaşa, Ballıkuyu, Gürçeşme, Tepecik gibi yerleşim yerlerinde çarpık kentleşme ortadan kaldırılmalı.
13-
Kemeraltı bölgesine mal indirmek amacıyla gündüz saatlerinde araç girişine izin verilmemeli. 
14-Kent merkezindeki trafik sıkışıklığının önüne geçilmeli. Kordonboyu-Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Batırma Tüp Tüneli, Konak Pier ile Mürselpaşa Bulvarı Tüneli ve Vahap Özaltay Meydanı-Alsancak Gar Meydanı-Viyadükler arasında iki katlı tünel olmak üzere 3 öneri hayata geçirilebilir.
15-İzmir'deki stadlar yenilenmeli. Alsancak stadyumu yerinde güçlendirilerek korunmalı. Atatürk Stadyumu konumu, ulaşım imkanı ve büyüklüğü nedeniyle değerlendirilmeli.
16-TCDD'ye ait arsa ve garların dönüşümü sağlanmalı. Atıl durumdaki tarihi mekanlar açılmalı.
17-Konak Tüneli nedeniyle kapatılan yaya geçişi yerine üste geçit yapılıncaya kadar Konak tünel giriş - çıkışını etkilemeyecek bir alana yaya geçidi yapılmalı.
18-İzmir Yenişehir Ticaret Merkezi'nin trafik, yağmur suyu, kazaların azaltılması gibi sorunları çözülmeli.
19-Kentsel dönüşüm projeleri hızlandırılmalı.
20-Kordon'daki viyadükler yıkılmalı.


KARŞIYAKA
Karşıyaka stad ve otelleri bekliyor
İTO'nun raporunda Karşıyaka da detaylı şekilde incelendi. İlçenin bir stadının olmamasını eksiklik olarak değerlendirilirken, otel ve konut yatırımları için son derece elverişli olduğu vurgulandı. İlçenin Menemen, Çiğli, Bayraklı ve Bornova ile komşu olduğu açıklanırken, deniz yoluyla Konak, Alsancak, Pasaport, Göztepe ve Üçkuyular'a ulaşılabildiği ve çevre yolunun da avantaj sağladığı kaydedildi. Karşıyaka'da toplam 325 bin 717 kişinin yaşadığı vurgulanan raporda, ilçede ekonomik faaliyetlerin küçük ve orta ölçekli işletmeler ve esnaf tarafından yürütüldüğü açıklandı.

SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Üniversite kurumu eksikliği yaşanıyor

1-İlçenin enerji ihtiyacının karşılanmasında herhangi bir sorunun yaşanmaması için imar uygulamalarında yeni yapılaşmaya uygun trafo yerleri tahsis edilmeli. Mevcut trafolar güçlendirilmeli.
2-Cami sayısı artırılmalıdır. İlçede 32 adet cami bulunmaktadır. Ancak mevcut cami sayısı, 325 binin üzerindeki ilçe nüfusunun ihtiyacını karşılayamamakta.
3-Yükseköğretim kurumu ihtiyacı karşılanmalı. Karşıyaka'yı hem 'Üniversite Kenti' haline getirecek hem de sağlık alanında markalaş
tıracak Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, meslek yüksekokulu, sağlık polikliniği ve diş polikliniği projeleri bir an önce tamamlanmalı.
4-Hastane ihtiyacı karşılanmalıdır. Karşıyaka Devlet Hastanesi'nin bulunduğu alana daha küçük kapasiteli ancak daha işlevsel bir hastane yapılmalı.
5-İlçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ve işadamlarının konaklayabilecekleri yeterli sayıda tesis bulunmamakta. Bu nedenle konferans salonları bulunan 5 yıldızlı oteller inşa edilmeli. 


GÜÇLÜ YÜNLERİ
Ulaşım kolay

1- İZBAN hattı ve deniz ulaşımı ile ilçeye kolaylıkla ulaşım sağlanabilmesi.

2-Karşıyaka Çarşısı çok aktif ayrıca AVM'ler ilçeye canlılık kazandırıyor
3-Karşıyaka Spor Kulübü'nün ilçenin markası olması.

ZAYIF YÖNLERİ
Sanayi gelişmeli

1-
 İlçenin enerji ihtiyacını karşılayacak trafoların yetersiz olması,
2-İlçenin sanayi ve ticaretinin gelişmemiş olması,
3-İlçede konaklama ihtiyacını karşılayabilecek 5 yıldızlı otel bulunmaması,
4-İlçede yatırım yapılabilecek alanın kısıtlı olması. 

YATIRIM OLANAKLARI
İnşaat sekötrü gelişme açık

1-
Karşıyaka ilçesinde ziyaretçilerin konaklayabilecekleri tesis ihtiyacı bulunmakta. İlçeyi ziyaret eden iş adamları nm yararlanabileceği, geniş katüımlı toplantıların da yapılabileceği uygun konferans salonları bulunan oteller inşa edilebilir. 
2-Yapımı devam eden tramvay projesi ilçeye canlılık getireceğinden projenin gerçekleştirileceği bölgelerde hizmet sektörüne yönelik yatırımlar gerçekleştirilebilir. 
3-İlçede stadyum ihtiyacı bulunmakta. Örnekköy civarına bi stadyum yapılabilir.
4-Karşıyaka merkezinde yatırım yapılabilecek alanlar azdır. Örnekköy ve Yamanlar Bölgesi özel sektör yatırımları için uygundur.
5-Karşıyaka'nın yerleşim yeri olması nedeniyle sürekli konut ihtiyacı bulunmakta. İnşaat sektörü yatırım yapabilir.
6-Örnekköy mahallesinde de 18 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışmalarına tüm hızıyla devam edilmekte. Gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşaat sektöründe yatırım yapılabilir. 


Habertürk Egeli Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181