"İzmir 50 yılını bir an evvel planlamalı"!
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, son dönemde Ege Bölgesi'nde yaşanan fay hareketlerinin ülkemizin deprem bölgesinde olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Nasır, birinci derecede deprem kuşağında yer alan ve yüzde 85'e yakın kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan İzmir'de olası büyük bir deprem öncesinde yapı stoğunun güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Kentsel dönüşüm ada bazında bölgesi ile bütüncül olarak değerlendirilmeli" diyen Necip Nasır, "Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörlerin uyumlu ve birlikte çalışması önem taşıyor. İzmir'in kentsel dönüşümdeki en büyük eksiği, geleceğe yönelik hala bir master planına sahip olmaması. Üst ölçekli planlarla alt ölçekli planlar birbiriyle uyumlu değil. Planlama yetkisi yeni bir kanunla yerel yönetimlere verilmeli, ancak onlara da 2-3 yıl gibi süre tanınmalı. Planlamaların süresi içinde tamamlanmaması durumunda yetkiler bakanlığa devredilmeli" dedi.

YIK-YAPTAN ÖTEYE GECİLEMEDİ
Doğru planlama yapılamadığı için İzmir'de yeni arsa üretilemediğinin altını çizen Nasır, bunun da müteahhitleri 'kentsel dönüşüm' adı altında 'yık-yap' sistemine yönlendirdiğini, ancak bunun 'kentsel dönüşüm' değil, 'bina yenileme' olduğunu dile getirdi. Yık-yap' mantığıyla kentin beton yığınlarına dönüşeceği uyarısında bulunan Necip Nasır, "Bugüne kadar İzmir'de 'yık-yap' kapsamında 23 binden fazla bina inşa edilmiş durumda. 'Kentsel dönüşüm' adı altında kenti beton yığınına çevirdik. İzmir olarak bir an evvel önümüzdeki 20-30, hatta 50 yılı planlamamız gerekiyor" diye konuştu. 

HaberTürk Egeli

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181