İzmir Belediyesi kentte 'uzlaşma' ve 'yerinde dönüşüm' yapacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi daha yaşanabilir İzmir için, katılımcı, şeffaf, bütüncül bir yaklaşımla sosyal ve teknik altyapıyı güçlendiren, sürdürülebilir, sağlıklı, güvenli yaşam alanları sağlamak amacıyla hazırlanan projeleri 'uzlaşma' ve 'yerinde dönüşüm' prensipleri ile hayata geçirecek. Bu kapsamda bazı projeleri bitiren, bazılarında inşaat çalışmalarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çok sayıda proje için de hazırlıklarını sürdürüyor. Belediyenin düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması ve yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmaların başlıcalarım derledik.

Kadifekale'nin silueti ortaya çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi 1962-2005 tarihleri arasında belli aralıklarla hazırlanan jeolojik etüt raporları neticesinde 1978,1981,1998 ve 2003 yıllarında Bakanlar Kurulu tarafından Afete Maruz Bölge ilan edilen, Kadifekale sırtlarındaki 10 mahalleyi içine alan ve yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı 460 bin metrekare büyüklüğündeki alanda 2 bin300yapıyıboşaltarak heyelan etkisinin doğuracağı can ve mal tehlikesini önledi. İzmir'in tarihi simgelerinden olan Kadifekale'nin güney ve güneybatı siluetini ortaya çıkaran yenileme projesi ile kent merkezinde 'Kent Ormanı' yeşermeye başladı, proje alanında yaşayan binlerce vatandaş can ve mal kaybı yaşamadan yeni konutlarına yerleşti.

Uzundere'de birinci etapta 280. ikinci etapta 422 konut yapılacak
Çarpık ve sağlıksız yapılaşmaya karşı İzmir'in farklı bölgelerinde kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeye başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları için 'milat' olarak tanımlanan Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 'yüzde 100' uzlaşılan alanlarda 'yerinde dönüşüm'e başladı. Tamamı 320 bin metrekare büyüklüğündeki proje alanında, 12 bin 809 metrekare büyüklüğündeki ilk etapta, alanda ikamet edenlerin belediyenin rezerv konutlarında geçici tahsisleri sağlandı. Mevcut kullanımlar ve talepleri dikkate alınarak farklı büyüklüklerde projelendirilen 9 blok, 280 konut 33 işyerinin inşaatı hızla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı'na enerji getirilmesi ile ügili altyapı ihalesini yaptı. Uzlaşmaların tamamlandığı 19 bin 974 metrekare büyüklüğündeki ikinci etapta 12 blok, 422 konut, 40 işyerinin yapımı için meclis kararı alındı.

Ege Mahallesinde inşaatlar yakında başlayacak
Yeni kent merkezinde yer alan, doğusunda Melez Çay'ı, batısında İzban demiryolu hattı ve Kahramanlar Mahallesi, kuzeyinde liman arkasında kalan ve bugün işlevini yitirmiş sanayi alanları ile sınırlanmış 70 bin metrekare büyüklüğündeki Ege Mahallesi'nde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi ile sosyal durum, mekânsal öğeler, mülkiyet yapısı, üst ölçekli planlar, mevcut imar planları ile hâlihazır durum dikkate alınarak, halk katılımının sağlandığı, yaşayanların sahip olduğu kültürel zenginliği ve renkliliği mekâna yansıtan yerinde dönüşümü sağlamak hedefleniyor. Projenin ilk etabını gerçekleştirmek üzere hazırlıklar tamamlandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği çerçevesinde 'ÇED gerekli değildir" kararı alındı. Kentsel dönüşüm alanında yüzde 100 uzlaşı sağlanan ve tapu devirleri tamamlanarak belediye adına tescil edilen alanda, hak sahiplerine taahhüt edilen ticaret, ofis, konut bloğu ile iki adet B bloğun yapımı için 1. Etap Kat Karşılığı Anahtar Teslimi İnşaat Yapım İhalesi' için meclis kararı alındı.

Gaziemir'de 1.2 milyon metrekare dönüştürülecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projelerinin alansal olarak en büyüğü olan Aktepe ve Emrez mahallelerini içeren 1 milyon 220 bin metrekare büyüklüğündeki proje alanı, Akçay Caddesi ile İzmir Çevre Yolu'nun kesişme noktasında ve Fuar İzmir ile Ege Serbest Bölgesi'nin kuzeyinde yer alıyor.  Alanın kentsel tasarım ve mimari proje çalışmaları için ulusal çapta "Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması" düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi eşdeğer ödül alan projelerden gelen çözüm önerileri ve vatandaşlardan gelen talepler ile bir master plan^çalışması ve mimari alan proje çalışmasını sürdürüyor.

Bayraklıda hak sahipleriyle görüşmeler başladı
Dönüşüm alanı Çanakkale-İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 600 bin metrekare büyüklüğündeki alanı kapsıyor. Anket uygulamaları ve derneklerle yapılan bilgilendirme toplantıları ile halkın projeden beklentileri doğrultusunda hazırlanan kentsel tasarım ve mimari projeleri bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu halka anlattı. Ardından hak sahipleri ile görüşmelere başlandı. Görüşme ve sözleşme süreci alandaki iletişim merkezinde halen devam ediyor.

Örnekköy'de tapu devirleri sürüyor
180 bin metrekare büyüklüğündeki alan; Çanakkale Otoyolu, Yeni Girne Caddesi ve Anadolu Caddesi gibi kentin önemli ulaşım akslarına yakın konumda bulunuyor. Yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı alanda sağlıksız bir yapüaşma, çocuk oyun alanı, pazar yeri, park, meydan gibi teknik ve sosyal altyapı eksiklikleri dikkat çekiyor. Hak sahiplerinin beğenileri ve projeye olan katılımları sonucunda yüksek oranda uzlaşma sağlanan alanda, tapu devirleri hızla devam ediyor. Tapu devirlerinin tamamlanmasının ardından etaplar halinde yapım ihalesine çıkılacak.

Ballıkuyu etaplar halinde dönüşecek
Yaklaşık 35 bin kişinin yaşadığı 480 bin metrekare büyüklüğündeki proje alanı, Yeşildere Caddesi, tarihi Kadifekale Surları ve Şehitlik ile ağaçlandırma çalışmaları tamamlanan Kent Ormanı arasında yer alıyor. Alan genelinde yürütülen proje çalışmalarında uygulama etaplar halinde yapılacak. Bu kapsamda 1. etaba ilişkin hazırlanan kentsel tasarım ve mimari projelerin hak sahipleri ve kamuoyuna yapılan tanıtımı sonrasında Ballıkuyu İletişim Ofisi'nde görüşmelere başlandı.

Güzeltepe'de durum tespiti yapılıyor
Dönüşü Alanı, Çiğli İlçesinin kuzey doğusunda, yerleşim alanlarının bitim noktasında (kentin çeperinde), Evka-2 ve Evka-6 toplu konutları ile Güzeltepe Koop, Evleri arasındaki yaklaşık 210 bin metrekare büyüklüğündeki alanı kapsıyor. Yapıların çoğunluğunun konut olarak kullanıldığı alanda, durum tespitine ve proje hazırlanmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Dünya Bölge Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181