İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 13 yılda 1 milyar 639 milyon liralık kamulaştırma!
Yeni yollar, meydanlar ve kavşaklar açmak, yeşil alanları artırmak, fuarcılığı geliştirmek, kentsel dönüşüm-gelişim alanları oluşturmak, arkeolojik kazılar için uygun alan hazırlamak ve afete maruz bölgelerdeki yapılaşmayı ortadan kaldırmak amacıyla ihtiyaç duyulan her yerde arazi ve bina satın almaktan çekinmeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığı süresince 1.6 milyar liranın üzerinde gayrimenkul satın aldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aziz Kocaoğlu’nun başkanlık yaptığı 13 yıllık döneminde 1 milyar 639 milyon liralık kamulaştırma gerçekleştirdi. Hem hizmet ve yatırımların gerçekleştirilebilmesi hem de kente katma değer kazandırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan gayrimenkullerin büyüklüğü, Türkiye’de ulaşılması güç bir rekoru da beraberinde getirdi.

Yeni yollar, meydanlar ve kavşaklar açmak, yeşil alanları artırmak; spor salonları, alt-üst geçitler, metro-banliyo istasyonları ve itfaiye tesisleri inşa etmek, otopark ve mezarlık alanları ile kentsel dönüşüm-gelişim alanları oluşturmak, fuarcılık tesisi inşa etmek, arkeolojik kazılar için uygun alan hazırlamak ve afete maruz bölgelerdeki yapılaşmayı ortadan kaldırmak amacıyla ihtiyaç duyulan her yerde arazi ve bina satın almaktan çekinmeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırma çalışmalarında örnek bir model oldu.

En büyük kamulaştırma Kadifekale’de
Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde taşınmaz mal varlığını ciddi derecede artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004-2016 yılları arasında en yüksek kamulaştırma bedelini, Kadifekale’deki heyelan bölgesinin taşınması ve burada oturan vatandaşların toplu konutlara taşınması için ödedi. Bu rakam 94 milyon liraya yaklaştı. 

Buca-Yeşildere bağlantı yolu olarak yapılan Homeros Bulvarı’nın açılması için 81.8 milyon liralık arazi satın alındı. Bunu 37.5 milyon lira ile Agora kazı çalışmaları, 32.7 milyon lira ile Karabağlar’da açılan Dostluk Bulvarı, 29.8 milyon lira ile Opera binası ve çevre düzenlemesi, 29.3 milyon lira ile Gaziemir’deki Fuar İzmir arazisi, 27.5 milyon lira ile Kadifekale Kültürel Tesis Alanı, 26.4 milyon lira ile Çiğli Balatçık-Harmandalı bağlantı yolu, 23.1 milyon lira ile Bornova Hamdi Dalan Kavşağı, 22.9 milyon lira ile Evka 3 Metro İstasyonu, 20.5 milyon lira ile de Mersinli Kapalı Spor Salonu izledi.

“Engelleri aşıyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kamulaştırma yapmadan proje yapamıyoruz. Kentin önünü açacak yatırımları gerçekleştirmek, yeni yol ve ana arterler açmak için buna ihtiyacımız var” dedi. Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “2004 yılında sorumluluk sahamız büyümüş, 110 bin hektardan 550 bin hektara çıkmıştı. Yani 5 kat artış oldu. Sonra 650 bin hektar daha geldi. 5 misli artışı hallettiğimize göre, 2 misli büyümenin getireceği sorunları daha kolay aşarız deyip kolları sıvadık. İş çok ama işten korkmuyoruz. 2004 - 2009 döneminde kente 2 milyar liralık yaptık. 2009 - 2014 döneminde bu rakamı 4.5 milyar liraya yükselttik. 2014'den sonraki üç yıllık süreçte ise 5 milyar liralık yatırım yaptık. 2019'a kadar bu rakam 8 milyarın da üzerine çıkacak. İzmir'in kalkınması için alt yapı yatırımlarına yoğun çaba harcıyoruz. Ama projelerimizi gerçekleştirirken, arazi kısıtı karşımıza büyük bir engel olarak çıkıyor. Maliyeti çok yüksek olsa da, bu engelleri kamulaştırma yaparak aşmaya çalışıyoruz. Öyle ki, bazı yatırımlarımızın kamulaştırma bedeli, yapım maliyetinden çok daha fazla oluyor.”

İzmir Büyükşehir Belediyesi

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181