"İzmir'de orta gelirlinin ev sahibi olması için tek çare uydu kent"!
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'de orta gelir grubunun ev sahibi olma umudunu kaybetmeye başladığını söyledi. İzmir'e yeni uydu kentler planlanması gerektiğini belirten Aslan, "Yeni uydu kentler yapılmadığı için kirada oturan İzmirlilerin sayısı yüzde 38-40'a çıktı. Eğer önlem alınmazsa İzmirliler kendi memleketlerinde kiracı olmaktan öteye geçemeyecek, kaçak yapılaşmayı teşvik edecek" dedi.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) özel bir banka ya da özel bir kredi kuruluşu gibi davranmayı bırakması gerektiğini belirten Aslan, bir taraftan konut fiyatları yükselirken diğer taraftan bankaların yüksek faiz ve çeşitli adlar altında uyguladığı masraflar nedeniyle orta gelir grubunun kaderi ile baş başa bırakıldığını söyledi. Hükümete sağlıklı kentleşme ile dar ve sabit gelirlilerin konuta erişimini kolaylaştıracak tedbirleri almasını, Anayasanın yüklediği bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Aslan "Anayasanın 57. maddesi, devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler" diye konuştu.

UÇURUM BÜYÜYOR
İzmir'in gelecek 10-15 yıllık göç ve nüfus artışıyla 5 milyonu aşacağını belirten Aslan, "Aradaki uçurum giderek büyüyor ve sosyal bir yara haline dönüşmeye başladı. Bu kentte gece gündüz çalışan orta gelir gurubundaki vatandaşlarımızın ev sahibi olmaları giderek zorlaşıyor" dedi.

Belediyeler arsa üretmeli
Bu konuda yerel yönetimlere de önemli görev düştüğünü söyleyen Aslan, "TUİK'in verilerine göre son 1 yılda izmir'e 16 bini istanbul'dan olmak üzere toplam 126 bin kişi göç etti. Menemen, Torbalı, Seferihisar, Urla, Kemalpaşa'daki boş ve imara açılacak alanlara yönelik acil planlama yapılmalı" diye konuştu.

Habertürk Egeli Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ergün k .Ar deş 6 yıl önce

Yeni yerler açacağına. Uydu kende .Git te .orayı aç başkan

banner182

banner181