İzmir inşaat sektörünün patronları askeri araziler için ne dedi!
İzmir'de arsa sıkıntısının konut fiyatlarına yansıdığını ve inşaat için yeni arsa bulmakta zorlandıklarını belirten inşaat firmaları askeri birliklerin şehir dışına çıkarılmasıyla piyasaya bir rahatlama geleceğini söyledi. Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmirli müteahhitlerin inşaata hazır olduğunu belirtirken, TAKKEM Başkan Vekili Uğur Yüce ise tatbikat alanı olan Doğanbey sahilinin termal turizme kazandırılması gerektiğini aktardı. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak bu alanlarda askeriyenin de artık rahat edemediğinin altını çizerken Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kah da düşük yoğunlukta sosyal ve yeşil donatılara sahip konutların yapılması gerektiğini açıkladı. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, şehir içindeki askeri alanların şehir dışına taşınması konusunun 1992 ve 2006 yıllarından itibaren İTO'nun stratejik planlarında yer aldığını söyledi. Geçmişte şehir dışında olan birliklerin, şehirlerin gelişmesine paralel olarak şehir içinde kaldığını vurgulayan Demirtaş, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili olumsuz görüşlere bir de bunun eklenmemesi gerektiğini kaydetti.

AVM OLMASIN
İzmir'de daha önce Bornova Topçu Tugayı'nın taşındığını aktaran Demirtaş, "Diğer birliklerin, askeri tesislerin taşınması da gecikmiş ama son derece yerinde bir karar olacaktır. Bu sadece askeri tesisler için geçerli değil; Buca Cezaevi gibi bazı devlet kurumları için de düşünülmeli. Ama şehir içinde kalmış olan bu çok değerli tesislerin arazilerinin satılarak, AVM ya da konut siteleri olmasına kesinlikle olumlu bakmıyoruz. Buralar İzmir'in nefes ala cağı alanlar olarak değerlendiril meli. Büyük çaplı tema parkları, gençlik merkezleri, yeşil alanlar, rekreatif alanlar, eğlence alanları, kentin gereksinim duyduğu sosyo kültürel alanlar ve spor alanları haline getirilmeli" diye konuştu.

Kıyılardaki arazilerin de kazandırılması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "Seferihisar, Çeşme ve Foça'daki kıyılar ve bazı adalar askeri alan, askeri yasak bölge ve askeri güvenlik bölgesi ilan edilmesi nedeniyle turizm yatırımlarını engelliyor. Seferihisar Doğanbey'de binlerce dönüm alan bu nedenle atıl konumda. Seferihisar Sığacık ve Urla'da 35 bin dönümlük atış alanı var. Yılda bir defa tatbikat için kullanılıyor. Oysa bu alan İzmir'in en önemli turizm merkezi olur" dedi.

Asker de verimli kullanamıyor 
Mesut Sancak (Folkart Yapı Başkanı): Aslında askeri bölgelerin kent içinde kalması sonucu askerler de bu yerlerde rahat edememeye ve buraları verimli kullanamamaya başladı. Ama buraların ekonomik anlamda çok ciddi potansiyeli var. Bu ülke sonuç olarak askeriyle, devletiyle bizim ama arazilerin de ekonomiye kazandırılması olumlu olur. Askeri bölgelerin kent dışında daha verimli olabileceğine, rahat çalışabileceklerine inanıyorum. Ayrıca bu durum ülke menfaati için de olumlu katkı sağlar. Bu alanların devletimiz tarafından en kısa sürede Emlak Konut ile TOKİ ile veya özel sektörle değerlendirileceğine inanıyorum. Bu alanlar tek parça halinde değerlendirilebileceği gibi parçalar halinde de satılabilir.

'Central Park' gibi planlanabilir
Kenan Kah (Gözde Grubu Başkanı): Askeri bölgelerin kent dışına çıkarılması doğru bir karar. Ama bu bölgeler tamamen inşaata açılmamalı. Örneğin Amerika'daki Central Park gibi bir şehir parkını bizim de bu askeri alanlarda hayata geçirmeliyiz. O alanlar aslında jmm^ ı şehir içinde kalmış yeşil alanlar ve bizler onun „ kıymetini bilerek hareket etmeliyiz. Bu askeri J alanlarda konutların yapılması bile kentin en fazla 3 yıllık konut ihtiyacını karşılar. Bizler de İzmir ile ilgili bir firmayız ve bu kent için yapılacak her güzel şeyin içinde yer almak isteriz. Özellikle Çeşme, otoyolun bitmesiyle önemli konuma gelecek noktalardan biri. İzmir'in merkezinde, Seferihisar'da, Çeşme'de de olabiliriz.

Narlıdere'de iyi işler yaparız
Necip Nasır (MÜFED Başkanı): Kentin en güzel noktalarında, yaşamsal alanlarında askeriye var. Eğer bu alanların kent dışına çıkarılma kararı netleşirse İzmirli müteahhitler olarak yer almak istiyoruz. Ama bu yaşamsal alanların, yeşilliklerin ve sosyal donatıların korunmasıyla sağlanmalı. Planlama kriterlerine uygun olarak İzmirli müteahhitler adına hazırız. Henüz çok erken olmakla birlikte Narlıdere'deki 2 bin 530 hektar alana sahip İstihkam Okulu'nun olduğu alanda başarılı işlere imza atabiliriz. İzmir'in master binlik planlar yok. Eğer bu planlar önümüzdeki 50-60 yılı kapsayacak şekilde yapılırsa, İzmir yoğun talep nedeniyle kendi dinamiklerini kullanıp, devlet yatırım yapmasa bile dünya kenti heline gelir.

Tersane, doğal park olmalı
Uğur Yüce (TARKEM Başkan Vekili): Daha önce de söylediğim gibi Doğanbey Körfezi yılın 5 günü sadece tatbikatlar için kullanılıyor. Geri kalan 360 gün kapalı. Buranın turizme açılması gerektiğini, özellikle termal olanaklar nedeniyle sağlık turizmi yapılabileceğini belirtmiştik. Tatbikatlar başka alanlara kaydırılıp iç ve dış turizm için yatırımlara açılmalı. Doğanbey'de bu tesisleri yapacak yatırımcı bulmak da zor olmaz. Çünkü bu alanın bu şekilde kullanılması için belki de 15-20 yıldır talep var. Diğer yandan, Alaybey Tersanesi de kesinlikle taşınmalı ama orası mutlak suretle doğal park ilan edilmeli. Burası koruma altına alınıp belediye tarafından bakımları yapılmalı. Asla konut yapılmamalı.

Murat Ervin / Habertürk Egeli Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181