İzmir Kemeraltı'nda tarihi dönüşüm başlıyor!
TARKEM ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği içinde olduğu bu projede kendilerinin, başlangıç ayağı olduğunu söyleyen ve Havra Sokağı'nda bulunan Karaosmanoğlu Hanı ile Kemeraltı'nın dönüşümünü başlatan dört ortaktan biri olan Halim Kahraman, ticari kazançtan önce kentin tarihi yapısının ve sosyal etnik değerlerinin korunması ve yaşatılmasının öncelikli amaçları olduğunu belirtti.

Çoğu deforme olmuş

Osmanlı döneminde ayanlık yapmış Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa tarafından kurulan aile vakfının bir çok mekâna sahip olduğunu söyleyen Halim Kahraman, "İzmir ve Manisa'da bu aileye ait camiler, medreseler, hamamlar ve hanlar var. İzmir'de bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı da bunlardan bir tanesi. 1700'lü yıllara ait olan bu yapı iki katlı ahşap bir bina ve o günlerden günümüze kadar gelen önemli yerlerden biri. Yıllar içerisinde bu ahşap yapı yok olmuş. 1960-1970 yıllarında bu vakfın mütevelli heyet başkanı olan bir hanımefendi burada 2-3 katlı betonarme binalar yapıyor. Bu binalarda günümüze kadar deforme olmuş.

Vakfın başına geçen Mehmet Aydın Tüzün tarafından bu eski yapılar yerine yenilerinin yapılması gündeme geliyor. Bu fikirden yola çıkarak eskisine uygun olarak üst katlarda konaklama alt katlarda ticari amaçlı ahşap bir yapının yapılması proje haline getiriliyor. Bizler 4 ortak olarak bu projenin gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladık.

"Hayata geçirdik."

Bu bina 40 yıllığına vakıftan kiralandı ve restorasyon çalışmalarına başladık. Buradaki yapının içerisinde 18 odalı bir butik otel, 21 tane dükkân ve kafe yer alıyor. Daha önce Kemeraltı'nda göremediğiniz bir bina haline getirdik. İzmir'in turizmine katkı sağlamak amacıyla da böyle bir projeye girdik. Kemeraltı'nın kentsel dönüşümünün ilk ayağını oluşturuyoruz. Kemeraltı'ndaki sorunların çözülmesi ve tarihi yerlerin ön plana çıkarılması amacıyla yeni revizyon planları hazırlandı. Biz bu revizyon planı içinde kimse harekete geçmeden projeyi hayal ettik ve hayata geçirdik. Bununla ilgili olarak delilik yaptığımıza kadar varan birçok söylemle karşılaştık fakat biz inatla bu projeyi gerçekleştirdik. Burayı restore etmekle doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz ve çalışmalarımız sonucunda ortaya çıkan yapı bunu ortaya koyuyor" dedi.

Havra Sokağı'nın içinde bulunduğu durumun kendilerini rahatsız ettiğini söyleyen Kahraman, "Havra Sokağı tarihi bir sokak olmasına rağmen gerekli düzenleme yok. Sokaktan yaşanan karışıklık, çöplerin toplanmaması, temizlik sorunları bizi sıkıntıya sokuyor. Gerçekleştirdiğimiz proje ne kadar temiz, düzgün, işlevsel olursa olsun çevreden bu duyarlılığı alamıyoruz. Belediyeler bu konu ile ilgili çalışmalar yapacağını söylüyor" dedi.

2011'den beri sürüyor 
Restore edilen hanın ruhsat işlemlerinin devam ettiğini söyleyen Kahraman, "Burası ruhsatlı bir yapı olmasına karşın ruhsat süreci ile ilgili mücadele bürokrasinin yavaş işlemesinden dolayı hala bekliyoruz. Bu yapıyı on altı ay içerisinde inşa ettik fakat işlemler 2011 yılından bu yana devam ediyor. Yazışmalar uzun sürüyor ve bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Bürokratik işlemlerin uzun sürmesi yatırımcı olarak bizlerin iştahını kesiyor. İkinci bir proje karşımıza çıktığında aynı süreci tekrar yaşamak bizler için yorucu oluyor" diye konuştu. Hanın alt katında yer alan 21 dükkân için şimdiden 200 başvurunun olduğunu belirten Kahraman, " Bizler belli kriterler doğrultusunda dükkânları kiralamayı düşünüyoruz. Öncelikli kriterimiz her dükkânın farklı meslek gruplarından olmasıgerekiyor. Aynı yerde iki tane kuyumcu olmasını istemiyoruz. Bu nedenle başvuruların içinden alanında en iyi olanlara dükkânları kiralayacağız" dedi.

"Önceliğimiz ticari boyut değil"
Kemeraltı'nı yeniden imar edecek olan projenin karşısına çıkması ile bütün düzenini değiştirerek İzmir'e yerleştiğini söyleyen Ahmet Sabri Akınet, projeye yaptığı yatırım ile, doğru başladıkları işin doğru bitmesi için çok emek verdiklerini belirtti. Akınet, "İzmir'in gelişimine gönül vermiş, iş dünyasının önemli isim ve şirketlerinin de aralarında bulunduğu 116 ortağın, kentin değerlerini korumak üzere sosyal sorumluluk bilinci ile oluşturdukları çok ortaklı anonim bir şirket olan TARKEM bütün Kemeraltı'nın rehabilitasyonu ile alakalı bir proje üzerinde çalışıyor. Tarihi Havra Sokağı'nda hijyen, altyapı, üstyapı sorunlarımız var. Havra Sokağı'nda ki esnafa da eğitim verilecek ve doğru yaptığımız işten onlar da kazançları olacağını bilecekler.  

Ege Haber Gazetesi



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181