'Körfez Geçiş projesi ile İzmir dünya kenti olur'!
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Körfez Geçiş Projesi yapılırsa İzmir dünya kenti olur" dedi.

'KÖRFEZ PROJESİ'yle dünya kenti olacağız.'
İzmir'de emlak sektörü giderek değerleniyor. Özellikle İstanbul'dan ve yurtdışından gelen yeni yatırımcıların sektöre büyük bir canlılık kazandırdı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Ege Telgrafa hem piyasayı değerlendirdi hem de gelecek projelerle İzmir'in önümüzdeki senelerde 'dünya kenti' olacağının sinyalini verdi.

Emlak konusunda şu anda hemen hemen her ilde bir değer artışı söz konusu belirten Mesut Güleroğlu, "Fakat İzmir'in bu konuda farklı bir özelliği var. Manhattan Projeleri gibi yüksek konutlar yapılmaya başlandığı andan itibaren metrekare birim fiyatlarının artışına tanık olduk. Yatırımcılar biraz daha lüks konutlara ve işyerlerine sahip olabilmek için bu tarafa doğru meyillendi. Bir de İstanbul'da yatırımı dolduran ve para kazanan kişiler, dönüp İzmir'e yatırım yapmaya başladı. Bunun da nedeni İzmir'de metrekare fiyatının İstanbul'dakilere kıyasla daha ucuz ve ekonomik olmasıdır. Sonuç itibariyle bu ucuzluğu Ankara ve diğer illere kıyasla izlediğinizde otomatik olarak buradaki fiyatların biraz daha yükselmesine sebebiyet verdi. Hal böyle olunca İzmir bölgesinde de yatırımcılar, bu tip bölgeler ve proje alanlarında yatırım yaptığı andan itibaren bir koydu ise iki veya iki buçuk kazandı" dedi.

'ALTIN DEĞİL, GÜMÜŞ ÇAĞ'
"Bu sene herkes emlak sektörü için 'altın çağ' diyor ama ben o altın yükselişi daha görmedim" diye belirten Başkan Güleroğlu, "Lüks konutlar satılıyor onda bir sıkıntı yok, sadece lüks konutların satışına bakılırsa evet, bir altın çağ diyebiliriz ama her dönem lüks konut satılıyor. Parası olan insanlar kriz döneminde de lüks konut alabiliyorlar. Yatırım yapıyorlar ve yatırımlardan kazandıklarını da gayrimenkule yatırıyorlar. Bizim için önemli olan ikinci el piyasa. Yani orta sınıfın ev alması ile ilgili. Örneğin; 30 bin lira bütçeniz var, 150 ila 200 bin liralık bir ev alabilirsin. Biz bu ikinci eldeki hareketi daha i yakalayamadık. O yüzden  2017 bana göre daha altın çağ I falan değildi, olsa olsa gümüş çağ olabilir" dedi. 2018 ve 2019 yılından ise büyük bir beklentisi olduğunu dile getiren Mesut Güleroğlu, "Körfez geçişi ile ilgili bir takım konuşmalar var. Mesela Çiğli'de ikamet eden bir kişi Çeşme'ye gitmek için koskoca bir körfezi geçiyor, trafik sorunlarıyla bir takım sorunlarla karşılaşıyor.

Bakın; zaman, benzin, trafik, stres ve sıkıntı... Bir düşünün; Karşıyaka'dan İnciraltı Körfezi'ne dönen bir köprünün başta İzmir'e ve ülkeye çok büyük bir 1 faydası olacaktır. İnciraltı şu anda | planlanıyor. Bu planlar yapıldığı ve o geçiş sağlandığı zaman bana göre İzmir dünyanın en önemli şehirlerinden biri haline gelecektir. Yatırım alanında da yükselecektir. Biz bir arsanın nasıl pahalandığını inceleriz. Mesela Bayraklı'da Adliye Binası yapılmadan evvel orası toprak bir araziydi. İnsanlar eker ve metresini 25 kuruştan satarlardı. Şimdi ise metresi 15 bin. Niye? Sırf oraya bir Adliye Binası yapıldı diye nasıl bir değer kazandı. Daha önce kimse orada bir yer almak istemiyordu ancak şimdi Manhattan bölgeleri diye adlandırdığımız yerlerden biri haline geldi. Köprü yapıldığında da İnciraltı, Balçova, Karşıyaka, Örnekköy ve Çiğli gibi bölgeler inanılmaz gelişecek. Bu gördüğümüz yapılardan daha iyi ve daha olumlu yatırımlar ortaya çıkarılacak. Gerçek anlamda da Balçova yeniden planlanacak. Bunun sonucunda da İzmir, dünya şehri olacak. Tabi ilk önce yöneticilerin bu işi kabul etmesi gerekiyor; Belediyeler ve hükümetten bahsediyorum" diye konuştu.

'FİYATLAR DÜŞMEZ...'
İzmir'de kazanımlarının artmasının ardından yatırımcıların İzmir'de yeni projelere sıcak bakmaya başladıklarını belirten Başkan Güleroğlu, "Şu anda İstanbul'dan İzmir'e gelen büyük yatırımcılar var. Bu yatırımcılar da eksiği kapatabilmek ve yüksek yapıların önemini daha da vurgulamak adına kazançlarını da daha iyi yapabilmek adına İzmir'i tercih ettiler. Çünkü İstanbul'da bugün metrekaresi 8 bin lira, 10 bin lira, 15 bin lira olan arsaların bizde metrekaresi 5 bin lira ila 6 bin lira arasında değişiyor. O yüzden inşaat maliyetinde arsa üzerinden yarı yarıya bir kazanç sağlıyor. İnsanlar da, özellikle yatırımcılar da, bu bölgeyi tercih ederek karlı çıkmaya amaçlıyorlar. Hal böyle olunca yatırımcılar da yatırdıkları bir liranın karşılığını iki veya iki buçuk lira olarak alıyor. Ben 28 yıldır bu işi yapıyorum. Fiyatı düşen bir gayrimenkul görmedim. Geçen seneki demir ve çimento fiyatları şimdi baktığımızda yaklaşık üç katı bir artış yaşamış. Her zaman yeni inşaat yapılan yerlerde maliyet hep yukarıya doğru tırmanır ve yeni bir maliyet hesabı çıkar. İnşaat, insan ve talep olduğu sürece fiyatlar asla düşmez" dedi.

Karaburun ivme kazanıyor
Son zamanlarda Çeşe, Foça ve Dikili'nin yanında Karaburun'un da bir ivme kazanıp yarışa katıldığına dikkat çeken Başkan Güleroğlu, "Daha önceleri Karaburun'un bakir kalmasının sebebi ulaşımının zor olmasıydı. Yeni karayolu açılınca daha kolay bir ulaşım sağlanacak. Bu en önemli nedenlerden birisi. Bunun yanında bir diğer önemli neden ise, Alaçatı ve Çeşme'de rakamlar uçuşa geçti. Eskiden, 500 ila bin lira olan metrekare fiyatları şu anda 10 bin lira ve üstü. Hal böyle olunca Karaburun onlara kıyasla daha ucuz bir bölge. Düne kadar Karaburun'un yüzüne bakılmazken şimdi bütün yapılar değerlenmeye başladı. İnşaatlar devam ettiği sürede de fiyatlar yukarıya tırmanmayı sürdürecek" diye konuştu.

Yağmur Gülü / Ege Telgraf Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181