'İzmir'de 313 bin bina kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmeli!'
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, son dönemin en önemli konularından biri olan kenlsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Denetimsiz yapıların İzmir çeperlerinde virüs gibi durduğunu belirten Varan, kentle bina yaş ortalamasının 25 olduğunu, Sayıştay raporlarına göre kaçak yapı oranın yüzde 65 tespit edildiğini söyledi. İzmir'de sağlamlaştırma ve yenileme alanlarının 4371 hektar alan olduğunu, 313 bin adet binanın kentsel yenileme kapsamında değerlendirmesi gerektiğinin dile getiren Varan, "İzmir 2005 yılında çıkan 5393 sayılı belediye yasasıyla sekiz yılını boşa geçirmiş. Bu da bir kentsel yenileme kanunuydu. Hakanlığın İzmir'e el atmasıyla 913 hektar riskli alan ilan edildi. Büyükşehir Belediyesi'nin de 5393 sayılı Belediye Yasası ile çalıştığı 305 hektarlık kenlsel dönüşüm alanı var" dedi.

Riskli alan ilan edilen Karabağlar bölgesinde Bakanlık olarak çalışmaların sürdüğünü, pek çok hak sahibiyle el sıkıştıklarını, geri kalan kısımları ise kamulaştırmayla çözmek istediklerini belirten Varan, Narlıdere, Buca, Karabağlar ve Karşıyaka'da belediyelere yetki devri yaptıklarını, bu bölgelerde ilçe belediyelerin çalışma yürüttüğünü söyledi. Karabağlar'da konul tipi ve özellikleriyle ilgili kamuoyu araştırması yaptıklarını dile getiren Varan, istisnai durumlar hariç 6 katı aşmayan konutlar yapmak istediklerin açıkladı. Varan, "Keşke İzmir 10 yıl önce imar çalışmaları yapmaya başlasaydı. Karşı çıkmak bir şey ifade etmiyor. 6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nda eksiklik varsa zaman içinde düzelir" dedi. İşadamlarına çağrıda bulunan Varan, "İmar konularında belediyeler çeşitli nedenlerle işimizi engelliyor, yapmıyor" diye şikayeti olanın 3 ay bekledikten sonra kendilerine başvurmasını istedi. Varan, "Yazınızı alın gelin, bize başvurun. Hukuki sorun yoksa belgeleriniz tamsa en kısa sürede talebiniz Bakanlığa iletilerek sonuçlanır. Her türlü imarla, projeyle ilgili konuda müdürlük olarak yanınızdayız. Bu konularda belediyelerde çok zaman kaybetmeyin" dedi.

İmar planı uygulamaları bölük pörçük
Varan, İzmir'in en büyük sorunlarından birinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin planlarını bütüncül plan haline getirememesi olduğunu söyledi. İmar planı uygulamalarının bölük pörçük, parça parça olduğu için sorun yaşandığını belirten Varan, "Plansızlık sorunları getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Düzeni Planı'nı tamamladı. Sivil toplum kuruluşları da dahil itirazlar var. Talepler var" dedi.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet özhaseki'nin İzmir'e gerçekleştirdiği kentsel dönüşümziyareti sonrası oluşan olumlu havanın devam ettiğini de kaydeden II Müdürü Selahattin Varan, "Bakanımızın Karabağlar'daki kentsel dönüşüm alanında gerçekleştirdiği inceleme sonrası "yılbaşında ilk kazmayı vururuz" müjdesi bölgede bayram havası estirdi, özellikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP'li ilçe belediye başkanlarının da yer aldığı programlarda; İzmir'in beklediği birlik ve beraberlik görüntüsü oluştu. Bakanımızın İzmir'e olan özel ilgisi çok önemli, özellikle yerel yönetim temsilcileri ile bölgemizde ve aynı masa başında bir arada olmamız izmir'in faydasına olacak bir görüntü oldu. Bakanımızın oluşturduğu bu sinerjiyi kaybetmeden çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu olumlu hava ile Çevre ve Şehircilik Bakanımızın müjdesini verdiği yılbaşına çalışmaları yetiştireceğiz" dedi. 


Yeni Asır Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181