'İzmir'de bina dönüşümü değil ada bazlı dönüşüm olmalı!'
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm konusunun siyasi bir tartışma konusu haline getirilmemesi gerektiğini belirterek, "İzmir, İstanbul gibi olmasın. İstanbul'da olan aynı arsa üzerine bina dönüşümüdür, çok büyük yoğunluklar verilerek olan dönüşümdür. Biz bunu istemiyoruz." dedi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, 6306 sayılı kentsel dönüşümle ilgili yasanın dönüşüm planlanan bölgelerde yaşayan vatandaşm haklarını zorlayıcı ve azaltıcı maddeler içerdiğini savunarak, bu nedenle belediye yasasmı kullanmayı tercih ettiklerini ifade etti.

'BİNA DÖNÜŞÜMÜ'
Bu tercihin müteahhitler tararından eleştirildiğini dile getiren Kocaoğlu, yasayla bugüne kadar hiç kentsel dönüşüm yapılamadığını, İstanbul Fikirtepe'de bakanlığın çabalarıyla bir çalışma bulunduğunu, bunun dışında kentsel değil bina dönüşümü yapılabildiğini kaydetti. Kocaoğlu, şöyle konuştu: "İsteyen istediği yasayı kullanabilir. Eğer 6306 sayılı yasanm kentsel dönüşüm alanı üan edilen yerlerdeki vatandaşları zorlayıcı ve hakkını azaltıcı maddeleri giderilirse biz de seve seve o yasayı kullanırız. 6306 sayılı yasayla da bugüne kadar kentsel dönüşüm yapılamadı, bina dönüşümü yapıldı. Ben de oturduğum binayı yıkarım aynı metrekareyle, aynı imar hakkıyla yaparım. Bu yıllardır yapılan bir şey. Kentsel dönüşüm ayrı bir şey. Kentsel dönüşümün ne olduğu, merkezi hükümetin ve belediyelerin ne anladığının müteahhitler ve inşaat sektörü tarafmdan iyi anlaşılması lazım."

Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Bir alana bina yapıp şu kadar nüfus koyuyorsanız o nüfus orada yaşayacaksa onun okulunu, spor alanını, parkını, ormanını, ulaşımını planlamanız gerekir. Alsancak'ta bina yıkıp yapmanın hangi biri bunu karşılıyor? Alsancak'ta emsal 5 ile 7 arasında değişiyor. Bunu kentsel dönüşüm alanlarında da verirsen bu kent iyice yaşanmaz hale gelir. Kentsel dönüşümde bizim yönteınimizin daha doğru, daha adil olduğunu düşünüyoruz. Bunun özü şu: Yerinde dönüşecek, oradan sağlanan değer neyse bu inşaatın maliyeti ve karı haricindeki tüm değer orada yaşayanlara paylaştırılacak."

"YAP-SAT MÜTEAHHİT!'
Kocaoğlu, Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi için açılan ihaleye tek firmanın girmesinin firmaların bu projelere ilgisizliğini gösterip göstermediğine yönelik soru üzerine İzmir'de bu çapta proje yürütecek çok az sayıda şirketin bulunduğunu ifade etti. Projelerin İzmirli firmalara verilmesi konusunda kendisine yönelik baskıların bulunduğunu dile getiren Kocaoğlu, "Ama bu tür toplu konut ihalelerine girip yapacak deneyimi olan bir inşaat firması yok denecek kadar az. Bizde yap-sat müteahhitleri var. Zaman zaman İstanbul örnek gösteriliyor. İzmir, İstanbul gibi olmasın zaten" dedi.

Günboyu Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181