İzmir Uzundere kentsel dönüşümde ilk kura heyecanı!
Kent dönüşümünde “uzlaşma ve yerinde dönüşüm” prensipleriyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesinin önümüzdeki günlerde yapım ihalesine çıkılacak ilk etabı için noter huzurunda kura çekimlerini gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kurayla ilk hak sahibini belirlediği törende heyecan dolu dakikalar yaşandı. “Yüzde 100 uzlaşmayla örnek olan bu dönüşüm projesi kapsamında çekilen kuralar ile yüzler güldü.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki ilk ilkelerinin “yerinde dönüşüm” ve “uzlaşma” olduğunu hatırlatarak, “Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye’de bir tane kentsel dönüşüm yapılmadı. İlk defa sizlerin sayesinde yapılacak. Bu örnekte başarılı olduğumuz zaman, arkası çorap söküğü gibi gelecek ve kentimiz en kısa zamanda kalkınacak” dedi.

“Dönüşümde ilkelerimiz var”
Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşüm için koydukları belli ilkeler olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: “Hak sahibi, yaşadığı yerde konutunu alacak yani yerinde dönüşüm olacak. Ne hak ediyorsa, mahallesinde alacak. Bu birinci kural. Sizin arsalarınızın üzerinde döşüm olacak; orada bir değer artışı varsa sizler istifade edeceksiniz. Yerinde dönüşümün ilk amacı bu. İkincisi; biz sizin dönüşüm alanlarınızdan belediye olarak bir kuruşluk kar, hizmete katılım hiçbir şey beklemiyoruz. İhaleyle verilecek, sizin bugün kurasını çektiğiniz konutlar size verilecek, gerisi de inşaat ederi olarak müteahhide kalacak. Ama belediye bundan bir kuruş bile kazanmayacak. Kentin 50 yıl, 100 yıl sonrasını planlamamız gerekiyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Bugün dairelerinizin değerini sizler de bizler de biliyoruz. Zaten oraya büyük fuar alanı yaparak oranın değerini artırdık. ESBAŞ büyüyecek. Orası bizim en hızlı gelişecek ve dönüşecek yerimiz.”

“Rızayla olmalı”
Kentsel dönüşüm çalışmalarında “hak sahiplerinin razısının” kendileri için olmazsa olmazlardan birisi olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Rıza olan yerde dönüşümü yaparım. Rıza olmayan yerde yapmam. Bizim uyguladığımız yöntemle şimdiye kadar Türkiye’de bir tane kentsel dönüşüm bile yapılmadı. İlk defa sizlerin sayesinde yapılacak. Adaletten ayrılmadan, eşit davranarak, öyle bir kentsel dönüşümü uygulayıp Türkiye’nin önüne koyarak; ‘bu iş namusuyla, şerefiyle böyle yapılır’ deme fırsatını verdiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Bugün kentsel dönüşüm için bir milat”
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da bugünün İzmir için çok önemli olduğunu belirterek, “Bugünü Türkiye’de kentsel dönüşümün en sağlıklı bir şekilde başladığı bir gün olarak kabul edebiliriz” dedi. Bu projenin Türkiye’de kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiği yönünde bundan sonraki çalışmalara ışık tutacağına inandıklarını söyleyen Selvitopu, “Proje gerçekleştiğinde, İzmir’deki bir çok kentsel dönüşüm alanının da sorunların giderileceğine, çalışmaların önünün açılacağına inanıyoruz. Türkiye’de gerçek anlamda alt yapısı olan, özellikle hukuksal anlamda alt yapısı olan bir kentsel dönüşüm projesi, sağlıklı bir şekilde başlatılmış ve büyümüş olacak. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu

Projede neler var?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar'da Uzundere ve Yurtoğlu mahallerindeki 32 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etabında “yüzde 100 uzlaşma” sağlayarak yapım ihalesi aşamasına geldi. Dönüşümün ilk etabı Uzundere Mahallesi'ndeki 12 bin 809 metrekarelik iki adada, 280 konut ve 33 iş yeri ile 44 bin 345 metrekare inşaat alanını kapsıyor. 9 bloktan oluşan iki adada, büyüklükleri 68 ile 131 arasında değişen 2+1 ve 3+1 olmak üzere farklı konut tipleri bulunuyor. İş yerlerinin büyüklükleri ise 30 metrekare ile 230 metrekare arasında değişiyor.

Proje tamamlandığında 32 hektar alanda 3500 birim konut / konut altı ticaret ile merkezi iş alanında ticaret, ofis ve otel kompleksi bulunacak. Rekreasyon alanında ise projesi Karabağlar Belediyesi ile birlikte yürütülen; gençlik merkezi, buz pisti, yarı olimpik yüzme havuzu, basket-futbol sahaları, tenis kortu ve eğitim ağırlıklı spor kompleksi ile sosyal-kültürel merkezler, pazar alanı, otopark, daha fazla yeşil alan oluşturulacak. Kentsel dönüşüm alanı yenilenmiş alt yapısı ile yakın çevresi için çekim merkezi olacak.

Bu aşamaya nasıl gelindi ?
İzmir Büyükşehir Belediyesi 32 hektarlık Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi için, proje alanı içinde açtığı iletişim ve tanıtım merkezinde tüm hak sahipleri ile tek tek görüştü. Yerinde ve doğru bilgilendirmeyle uzlaşma sağlanrak sözleşmeler imzalandı. Yasa gereği alanda konut teklif edilemeyen hak sahiplerine Belediyemize ait Uzundere toplu konutlarından kura ile belirlenen 67 dairenin tahsisi yapıldı. Bu kapsamda tahliyesi yapılan 20 yapının yıkımı gerçekleştirildi.

Alan içinde “yüzde 100 uzlaşma” ile tamamlanan 2 adada kentsel dönüşüm yapmak üzere tapuların belediye adına tescili ve tevhid işlemleri tamamlandı, ruhsat alınma aşamasına gelindi.
Hak sahiplerinin eksik kalan konutları için Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere Toplu Konutları’ndan 12 konutun tahsisleri gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181