'Kentsel dönüşümde başarı için çift başlılık ortadan kalkmalı!'
Müteahhitler Federasyonu Başkanı (MÜFED) ve İnşaat Mühendisi Necip Nasır, son dönemde Marmara ve Ege Denizi'nde yaşanan fay hareketlerinin ülkemizin deprem bölgesinde olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Nasır, birinci derecede deprem kuşağı içinde yer alan ve yüzde 85'e yakın kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan izmir'de olası büyük bir deprem öncesinde yapı stoğunun güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kentsel dönüşümün ada bazında böl gesi ile bütüncül olarak değerlendirilmeli diyen Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, yürürlükte iki yasa bulunduğunu ve bunun da çift başlılığa yol açtığını savundu.

Çift başlılık olmaz
"Türkiye'de kentsel dönüşümün en fazla konuşulduğu il İzmir olmasına rağmen, konunun aktörleri gerekli çalışmaları tamamlayıp faaliyete geçememişlerdir" diyen Nasır sözlerini şöyle sürdürdü: "Çözüm olarak 6306 sayılı yasa ile 5393 sayılı yasanın 73'üncü maddelerini birleştirerek çift başlılığı ortadan kaldırıp, 6306 sayılı yasanın eksikliklerini giderecek yeni bir yasa yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörlerin uyumlu ve birlikte çalışması önem taşıyor. İzmir'in kentsel dönüşümdeki en büyük ksiği, geleceğe yönelik hala bir master planına sahip olmamasıdır. Üst ölçekli planlar ile alt ölçekli planlar birbiri ile uyumlu değil. İzmir'in geleceğini belirleyecek, bölgesi ile bütüncül planların yapılması önemli. Planlama yetkisi yeni bir kanun ile yerel yönetimlere verilmeli, ancak onlara da 2 - 3 yıl gibi bir süre tanınmalı. Planlamaların süresi içinde tamamlanmaması durumunda yetkiler bakanlığa devredilmelidir."

Binalar yenileniyor
Doğru planlama yapılamadığı için İzmir'de yeni arsa üretilemediğinin de altını çizen Necip Nasır, bunun da müteahhitleri kentsel dönüşüm adı altında yık yap sistemine yönlendirdiğini, ancak bunun kentsel dönüşüm değil, bina yenileme olduğunu dile getirdi. Yık - yap mantığıyla, kentin beton yığınlarına dönüşeceği uyarısında bulunan Necip Nasır, "Bugüne kadar İzmir'de yık - yap kapsamında 22 bin 958 bina inşa edilmiş durumda. Kentsel dönüşüm adı altında kenti beton yığınına çevirdik. İzmir olarak bir an evvel, önümüzdeki 20, 30 hatta 50 yılı planlamamız gerekiyor" diye konuştu. Kentsel dönüşüm yaparken, hem müteahhitleri hem de ev sahiplerini tatmin edecek çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Necip Nasır, "Tek taraflı bakışla çözüm olmaz" dedi.

Milliyet İzmir Ege Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181