Yaşar Üniversitesi'nden kentsel dönüşüm planı!
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Baydar'ın yürütücülüğünde hazırlanan TÜBİTAK destekli araştırma projesi, Türkiye'de hızla devam eden yeni kentsel dönüşüm projelerine rehber olabilme niteliği taşıyor. İzmir'de Kentsel Dönüşüm Bağlamında İnşa Edilen Toplu Konutlarda Mekan, Tasarım ve Gündelik Yaşam İlişkilerinin Analizi: Örnekköy ve Uzundere Yerleşimleri adlı projede Doç. Dr. Murat Komesli, Yrd. Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Kılınç ve Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez de araştırmacı olarak yer aldı. Araştırmada, Örnekköy ve Uzundere'deki sosyal konut yerleşimlerinde uygulanan mimari projeler ile bu bölgeye yerleşen vatandaşların yeni yaşam biçimleri ve mekansal ihtiyaçları çeşitli mülakat ve anket çalışmalarıyla belirlendi. Tüm bulgular coğrafi bilgi sistemleri tabanlı bir internet sitesi aracılığıyla topluma açık paylaşıldı.

HERKES İNCELEYEBİLİR
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Baydar, şunları söyledi: "Araştırmacılar 'topografyanın yer seçiminde göz önüne alınması', 'yaşayanların aidiyet duygusu için önemli olduğu anlaşılan açık alanların bakımı için site yönetimi oluşturulması', 'kamusal yaşamın etkin biçimde sürdürülebilmesi için sosyal aktiviteleri barındıracak mekanların planlanması', 'kullanıcıların ihtiyaç ve taleplerine dair ön araştırmanın yapılması', 'farklı kullanıcı profillerine göre konut tipi çeşitliliğinin artırılması' ve 'daha fazla depo ve balkon mekanı planlanması' gerektiğine dair projeler geliştirdi. Projenin yeni kentsel dönüşüm projeleri hazırlayacak olan karar vericilere de rehber oluşturmasını umuyoruz. Projemizin tüm verilerine http://yeniyer.yasar.edu.tr internet sitesinden ulaşılabilir."

Vatandaşlar ne dedi?
Yapılan araştırmada kentsel dönüşüme tabi olan vatandaşlar şunları madı. Güvenlik iyi değil. Müstakil evlerimizi özlüyoruz. Bahçeye dikmek istediğimiz çiçeğe bile karışıyorlar. Mahrumiyet bölgesinde yaşıyoruz. Eskiden yardımlaşma çoktu, şimdi yardımlaşma yok. Kültür uyuşmazlığı yaşanıyor. Hane nüfusuna göre evlerin metrekayer yok. Eskiden ulaşım daha kolaydı. Gecekondu sular İçinde kalıyordu, şimdi çok memnunum. Toplu konutlarda hava kirliliği yaşamıyoruz. Eskiden çok üşürdüm, toptu konutta ısındım."

9 Eylül İzmir Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
salih 8 yıl önce

Neden Bornova yok

banner182

banner181