Kayseri Sahabiye kentsel dönüşüm projesinde ihaleye çıkılıyor!
Başkan Çelik, Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği İnşaat Kurultayı’na katıldı. Sabah Gazetesi ve Turkuvaz Medya Grubu’nun gerçekleştirdiği İnşaat Kurultayı’nın dördüncüsü İstanbul, Bursa ve İzmir’den sonra Kayseri’de yapıldı. Kurultayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’deki şehircilik ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Konuşmasında planlamanın önemini vurgulayan Başkan Çelik, planlamanın gelişmeyi de beraberinde getirdiğini belirtti. 

Sabah Gazetesi ve Turkuvaz Grubu’nun Radisson Blu Hotel’de düzenlediği İnşaat Kurultayı’na Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Vali Süleyman Kamçı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in yanı sıra inşaat sektörünün Türkiye’deki önemli isimler katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada, toplantılar dizisinin Kayseri’de de yapılıyor olmasını önemsediklerini belirten ve teşekkür eden Başkan Çelik, Kayseri’nin Türkiye ortalamasının üzerinde gelişen bir şehir olduğunu söyledi. Kayseri’nin düzenli büyümesinin en önemli etkeninin planlama olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, “Kayseri doğru temeller üzerine kurulmuş, düzgün planların yapıldığı bir şehir. 1940’lı yıllardaki Belediye Başkanımız Emin Molu şehrin ilk planlı çalışmalarını başlatmış. O zamanlarda temelleri atılan düzgün ve planlı gelişme kültürü hala devam ediyor” dedi. 

Daha sonra gelen belediye başkanlarının bu kültürle çalıştığını ve planlama kültürünü miras bıraktığını ifade eden Başkan Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalardan bahsetti. Şehirlerin gelişmesinin belediye başkanlarının vizyonuyla doğru orantılı olduğunu da vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, “Rabbim hayırlı ömürler verirse biz de bu şehrin planlı gelişmesinde hizmet ederiz. Göreve başlayınca ‘Planlı Gelişim, Estetik Dönüşüm, Fonksiyonel Değişim’ şeklinde bir vizyon belirledik. Planın, projenin önemini daha vizyonumuzun ilk kelimesinde ortaya koyduk. Eğer bir şehir planlı gelişirse Kayseri örneğindeki gibi Türkiye ortalamasının üzerinde gelişiyor” diye konuştu.

SAHABİYE’DE İHALEYE ÇIKILIYOR
Bu düşüncelerle Ulaşım Master Planı, Tarımsal Gelişme Ana Master Planını, Üst ölçekli Ana İmar Planı ve Kentsel Dönüşüm Master Planı hazırladıklarını ifade eden Başkan Mustafa Çelik, kentsel dönüşüm alanında yapılan çalışmalardan da bahsetti. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesiyle ilgili ayrıntılı bilgiler veren Başkan Çelik,  “Ankara’da Ulus, Kızılay ne ise, İstanbul’da Taksim, Şişli ne ise Kayseri de Sahabiye o. Şehrin merkezinde bir yer. Şehrin merkezinde yoğunluğun ve değerinin çok fazla olduğu 510 dönümlük dönüştürülmesi zor; ama şart olan bir bölge. Mevcut planda bir m2 dahi park alanı yok. Yeni planımızda 350 bin m2 yeşil alan olacak. 2,5 senedir süren çalışmalarımızın her bir safhası birbirinden zordu.

512 bağımsız birimin bulunduğu birinci etap olarak belirlediğimiz alanda 502 hak sahibiyle uzlaşarak anlaştık. Bu bir rekordur. Sadece mirastan dolayı kendi aralarında dahi anlaşamayan 10 tanesinin kanuni işlemlerle satışı gerçekleşti. Hamdolsun bugüne geldik. İlk etabın ihalesine kasım ayı içerisinde çıkıyoruz. Burada bulunan firmalarımızı da ihaleye davet ediyorum. Yaklaşık 140 bin m2’lik iş sizi bekliyor. Bütün bu işleri yaparken kendi başımıza yapmadık. Özhaseki Bakanım sağ olsun hep yanımızda oldu. Kendilerine projeye ve belediyedeki tüm işlerimize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE DÖNÜŞECEK”
İnşaat Kurultayı’na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de dönüşüm çalışmaları ve bu çalışmalar için gerekli olan finans modelleri hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki günlerde finans modellerini açıklayacaklarını ifade eden Özhaseki, “Sıfır faizli, sadece masraf alacağımız bir finans modellemesi var. Bakanlığımızın elindeki tüm imkanları kentsel dönüşüme yönlendireceğiz. Elimizdeki kredi imkanları kentsel dönüşümde kullanılacak. Bunun için tüm sosyal tesislerimizi satıyoruz. Kaynak oluşturma konusunda Maliye Bakanlığımızla da önemli bir çalışma yaptık. Bu çalışmayla elimiz kolumuz rahatlayacak. İnşallah bu bütçe ile Türkiye dönüşecek. Bu dönüşümle Türkiye piyasasına her yıl 150 milyar TL girecek ve istihdamda ciddi bir artış olacak” diye konuştu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181