Ege ve Akdeniz'de yeni depremler olur mu? İşte yanıtı...
Antalya’nın Demre ilçesinde gece saat 00:27’de meydana gelen 5.2 büyüklüğünde deprem Ege’nin pek çok yerinde hissedilirken, son 7 saatte Ege’de 16 sarsıntı meydana geldi.

Sarsıntıların büyük çoğunluğu Muğla ilinde kaydedildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre, gece saat 00:00’dan sabah 07: 13’e kadar Türkiye’de biri 5.2 büyüklüğünde diğerleri hafif şiddetli 30 ayrı yer sarsıntısı kaydedildi. Kaydedilen depremlerin yarınsından fazlası Ege’de yaşanırken Muğla ili ise en fazla depremin yaşandığı il oldu. Muğla ilinde son 7 saatte 8 yer sarsıntısı kaydedildi.

Ardı ardına yaşanan depremlerin ardından açıklamalarda bulunan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan
Fethiye, Köyceğiz, Demre, Göçek, Marmaris ve Bodrum'da 20 yıl içerisinde 7 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini söyledi.

Ege bölgesinde depremler hakkında da bilgi veren Ercan," 
Girit – Rodos – Fethiye – Kıbrıs yayı boyunca Afrika kaysağı yaklaşık 10 milyon yıldır, Ege – Anadolu kaysağı altına yılda 3 santimetre tezlikle dalmaktadır. Afrika anakarasının Ege ile Anadolu’yu kaktırması, ayrıca dalan Afrika dilimindeki kopmalar bu gibi depremleri yaratmaktadır. Kaldı ki, depremin derinliği, depremin dalma batma kuşağı üzerinde olabileceğini açıklar. Bu yörede beklenen en büyük deprem M=7.1 – 7.2 ‘dir. M = 5,5 büyüklüğündeki deprem , dolaydaki yapı niteliği için yıkıcı olmaz. Bu depremin artçıları 2 – 3 ay, 4’e dek varan büyüklüklerde sürebilir. Gezginci beldesi olan bu bölge için, yapıların M= 7,2’ye dayanıklı olup olmadığı araştırılmalı, ayrıca yapı girişlerine asılacak bir alınlıkla yapının güçlü olduğu belirtilmelidir" dedi.

ANTALYA DEPREMİ GERİLMENİN BİR SONUCU

Antalya’nın Demre ilçesindeki depremin güneyden kuzeye doğru gelen sıkıştırma ve yay ardında yaşanan gerilme birikimlerinin sonucunda olduğunu dile getiren Prof.Dr.Övgün Ahmet Ercan, direncin yenildiği yerlerde depremlerle boşalma olduğunu ve bu sebeple böyle bir sarsıntının yaşandığını ifade etti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181