Hatay'a yeni bir soluk kazandıracak projeler!
Hatay'ın geleneksel kent merkezinin yeni gelişen uzantısı olarak planlanan Haraparası Kent Merkezi Tasarım Projesi, küçük sanayi ve meyve sebze halinin bulunduğu, fiziksel açıdan bir çöküntü bölgesinin yenilenmesini kapsıyor. Proje ile Hatay kent merkezinin çekim gücünü ve fiziksel kalitesini arttırmak, kente yeni kamusal alanlar kazandırarak, Hatay'ın farklı dinlere mekan olmuş kültürel kimliğini öne çıkarmak amaçlanıyor. Proje alanında sanat sokağı; atölyeler, sanat galerileri, eğitim birimleri, performans ve gösteri mekanlarını, gurme sokağı; yörenin geleneksel tatların restorantları, medeniyetler sokağı ise turistik ticaret, müze, kültür merkezi ve üniversite fonksiyonları ile kent tarihine ışık tutuyor. Geleneksel kentin sürpriz mekanlı kurgusu ve altın oran yaklaşımı ile geliştirilen sokaklarında ise ticaret, konaklama, eğitim, kültür fonksiyonları ağırlık kazanıyor.

HATAY DÖRTYOL KENTSEL YAŞAM MERKEZİ PROJESİ
Proje ile kentin prestijli bir noktasında toplumsal ihtiyaçları karşılayacak, aynı zamanda kentin ticaret ve turizm kapasitesine destek verecek bir kentsel yaşam merkezi oluşturulmak amaçlanıyor. Dörtyol Yaşam Merkezi Projesi, kentsel ölçekte açık bir yaşam alanı çevresine birbiri ile ilişkili kentsel fonksiyonların entegre edilmesi konsepti üzerine kurgulanmış. Kentin ana aksı ile doğrudan ilişkilendirilen projede, alışveriş merkezi, kültür merkezi, cami, otel, pazar yeri de bu aks referans alınarak konumlandırılmış. İki katlı alışveriş merkezi farklı kotlarda avlu sokak ve teras mekanları oluşturarak yaşam alanına doğrudan geçişlerin sağlanabileceği geçirgen bir kütle şeklinde tasarlanmış. Kültür merkezi amfi ile birlikte, yaşam alanları merkez odağı ile ilişkili olacak şekilde kurgulanmış. Çok amaçlı bir tesis haline getirilerek, Hatay'da yaşayanların keyifli vakit geçirebilecekleri, sosyal donatı eksikliği giderilecek proje içerisinde yer alan cami, yapıların odak noktasında konumlandırılarak erişim kolaylığı sağlanmış. Otel, proje içerisinde yola direkt bağlantılı, kolay ulaşım sağlayan ve deniz manzarasına sahip şekilde kurgulanmış teraslı yapısı ile manzara vurgusuyla ön plana çıkıyor.

HATAY TELEFERİK PROJESİ
Hatay Teleferik Projesi'nde, Hatay'ın kültürel değerlerini barındıran tarihi Uzun Çarşı'dan, Büyük İskender'in Komutanı Seleukos'un inşa ettirdiği surlara kadar uzanan bin 150 metre uzunluğunda, İplik pazarı ve Habib-i Neccar dağı arasında yer alacak teleferik ile, saatte 1200 kişi, iki istasyon arasında 6 dakikada ulaşım sağlanması hedefleniyor. Kentin tarihi zenginliğini kuş bakışı olarak izleme imkanı sağlayan proje, yerli ve yabancı turistlerin Hatay'a ilgisini arttırıyor. Yapım çalışmaları esnasında çıkan Bizans ve Roma dönemine ait kalıntılar ve çok özel mozaikler ile teleferiğin ilk istasyonu müze olarak tasarlanmış. Müze ile taçlandırılan teleferik projesi Türkiye'nin müze istasyon konseptli ilk projesi olarak da dikkat çekiyor. 

ANTAKYA MÜZE-OTEL
Antakya'nın merkezinde, Hristiyan dünyasının önemli hac noktalarından biri olan St. Pierre Kilisesi'ne yakın konumdaki arazinin sondaj kazılarından çıkan kalıntıların, bu alanda bir beş yıldızlı otel yapmak isteyen işvereni müze-otel fikrine yönelten unsur olarak dikkat çekiyor. Korunarak ziyarete açık tutulması gereken tarihi kalıntılar ile kamusal kullanımı dışarıda bırakan otel programının oluşturduğu zıtlık, tasarımı tetikleyen etmenlerin başında yer alıyor. Kazı alanındaki kalıntıların yerleri, yapının yere bastığı noktaları belirleyen ana faktör olarak dikkat çekiyor. Yapının ana taşıyıcısı olan kompozit kolonlar, kazı alanının ortasından geçen dere yatağı izinin açtığı boşluk ve alanın çeperlerinde belirlenmiş noktalarda, kalıntılara olabildiğince zarar vermeden konumlanıyor.

TEKNİK DETAYLAR
Hatay Dörtyol Toplam Proje Alanı: 83.000 m2 Ticari Tesisler (Kiralanabilir Alan): 18.000 m2 Çarşı Pazar Yeri Alanı: 5.500 m2 Toplam Tutarlar Otoparklar: 350 brım Kültür Merkezi: 10.000 m2 Dörtyol Cami: 1.000 m2 Dörtyol Otel: 95 oda

Haraparası Toplam Proje Alanı: 105.000 m2 Kiralanabilir Alan (restoran, cafe ve perakende ticaret bölgeleri): 10.376 m2 Haraparası Otel: 95 oda Sanat Galerisi ve Atölyesi Alanları: 6.535 m2 Üniversite Alanı: 11.525 m2 Müze: 2.955 m2 Kültür Merkezi: 1.370 m2 Spor Merkezi: 4.560 m2 Toplam Yeşil Alan: 9.125 m2

Hatay Archaepark Projeler Toplam Proje Alanı: 6.000 m2 Telpher İstasyonu: 800 m2 Toplam Kazı: 1.000 m2 Yaya Yolu: 300 m Toplam Yeşil Alan: 4.500 m2

Habertürk Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181