Karşıyaka'da tarih korunuyor!
Karşıyaka Belediyesi, ilçenin en eski ve tarihi dokusu itibariyle en özel yapılarından biri olan Tonakizade Konağı’nı kamulaştırmak ve aslına uygun olarak restore etmek için ilk adımı attı. Fahrettin Hüsnü Tonak’a ait olan ve Karşıyaka Spor Kulübü’nün kuruluş yıllarında ilk kararların verildiği yapı olarak da bilinen konak, bir asırlık tarihine uygun olarak yenilenecek ve belediyenin kültürel, sosyal etkinlik alanı olarak tasarlanacak.

Kültür Ve Sosyal Etkinlikler İçin Kullanılacak
Karar önceki gün yapılan belediye meclisinde görüşülerek ilgili komisyona gönderildi. Karar alındıktan sonra kamulaştırma çalışması başlayacak ve aile bireylerinin onayı ve önerileri doğrultusunda proje geliştirilecek.

‘Tarihe Sahip Çıkıyoruz’
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Karşıyaka’yı kültür ve sanatın başkenti yapma mücadelemize hızla devam ediyoruz. İlçemize yeni tesisler kazandırmanın yanı sıra, geçmişin izini taşıyan tarihi yapıları da Karşıyakamıza kazandırmak istiyoruz. Tonakizade Konağı, hem ilçemiz hem de Karşıyaka Spor Kulübümüz için önemli bir yapı. Burayı korumak ve gelecek kuşaklara miras olarak bırakmak için eliminden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

“Heyecan Yarattı”
Meclis Üyesi Ahmet Diker de “Mecliste alınan karar ilçemiz için son derece önemli ve heyecan vericidir. Karşıyakalılar ve Kaf- Sin- Kaf sevdalıları için çok büyük anlamı olan bu konağın yeniden kente kazandırılacağı günü heyecanla bekliyoruz. Bu konuda emeği geçen başta başkanımız olmak üzere, tüm meclis üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Fahrettin Hüsnü Tonak Kimdir?
1881’de doğdu. Türk Kızılayı’nın İzmir Şube kurucuları arasında yer aldı. Milli Mücadele yıllarında Kuva-i Milliye örgütlenmesi içinde yer aldı. Karşıyaka’da Cumhuriyet Halk Fırkası’nın kuruluşunu yaptı ve uzun yıllar ilçe başkanlığını yürüttü. 1934- 1938 yıllarında meclis üyeliği yaptı. Karşıyaka Halk Evi Başkanlığı yaptı. Bütün yaşamı Karşıyaka Spor Kulübü ile iç içe geçti. 1975’te vefat etti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181