Metro hattı konut fiyatlarını katlıyor!
İstanbul diğer Avrupa metropollerine göre metro ve kent içi demiryolu sistemi gibi raylı sistem ağlarıyla çok geç tanıştı. Ancak geç gelen ulaşım ağları, konut kiralama ve satış fiyatlarını hızla dünya fiyatlarına doğru çıkarıyor.

Habertürk Gazetesi ve TSKB Gayrimenkul Değerleme şirketinin gerçekleştirdiği ortak bir çalışma sonucu İstanbul’da şu anda faaliyette olan ve gelecek dönemde hizmete girecek metro ve tren yolları üzerinde hangi istasyonun bulunduğu bölgede konut satış fiyatları ve kiraların ne kadar olacağına dair rakamlar derlendi.

EN PAHALI BÖLGE ETİLER VE RUMELİ HİSARÜSTÜ DURAĞI
Araştırmaya göre satış fiyatı olarak İstanbul’un en pahalı noktası metrekaresi 18 bin lira olan Etiler ve Rumeli Hisarüstü metro istasyonlarının bulunduğu bölgeler oldu. M2-M6 metro hatları üzerinde bulunan Rumeli Hisarüstü durağı, Taksim ile birlikte 55 liralık metrekare kira fiyatı bakımından da lider özelliğini korudu.

EN UCUZ GEBZE
Konut fiyatlarının en ucuz olduğu duraklara sahip yerleşimler ise metrekaresi bin 550 lira ile şu anda yapım halinde olan Marmaray-Gebze tren hattı üzerindeki İstanbul ile adeta birleşen Osmangazi-Gebze-Darıca durakları oldu. Bu bölgedeki kiralar da metrekaresi 6.50 lira ile bölgenin en ucuzu.

ZİYA GÖKALP VE MAHMUTBEY'DE ARTIŞ %100
Araştırmada İstanbul’da raylı sistem projelerinin geçtiği yerlerdeki fiyat değişimleri konusunda bazı somut veriler dikkat çekiyor. Buna göre 2013’te M3 hattında bulunan Ziya Gökalp Mahallesi’nde satılık metrekare fiyatları yüzde 137.5’lik artışla 2 bin 100 liradan 3 bin 800 liraya çıktı. Aynı hat üzerinde bulunan Mahmutbey’de de metrekare satış fiyatı bin 800 liradan 3 bin 500 liraya fırladı, kiralık metrekare fiyatı ise 8 lira seviyesinden 16 liraya dayanarak yüzde 100 arttı. Bu fiyatların daha da yukarıya çıkacağı öngörülüyor.

DIŞ ÇEPERDE M2 FİYATI 3.000
İstanbul’un merkez bölgelerinin dışında sürekli olarak yeni yapı stokunun hayata geçirildiği dış çeperlerindeki ulaşım olanaklarının artırılması buralardaki fiyatların hızla artmasına neden oluyor. Orta gelir grubunun ulaşabileceği metrekaresi 3 bin liradan başlayan sitelerde şimdiye kadar otobüsle zar zor ulaşılabilen bu bölgelerde genellikle site mantığıyla hayata geçirilen bu yerleşimler dikkat çekiyor.

HABERTÜRK

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181