4. Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı Kayseri'de yapıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm için İstanbul'da Avrupa ve Anadolu Yakası olmak üzere 2 yeni rezerv alanı oluşturulacağını belirterek, "Avrupa Yakasında 22 milyon, Anadolu'da ise 11 milyon metrekarelik arazi üzerinde çalışıyoruz. Yılsonuna kadar tamamlayacağız. Kentsel dönüşümü depreme dayanaklı bu 2 bölge üzerinden yürüteceğiz. Buraların altyapısını bakanlık olarak biz oluşturacağız. Daha sonra buralarda etap etap konut yapılacak. Riskli alanlardaki konutlar boşalacak" dedi.

SABAH gazetesinin düzenlediği 4. Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı Kayseri'de yapıldı. Sunuculuğunu aHaber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner'in yaptığı kurultayın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni şehir konseptiyle birlikte altyapıları baştan sona yenileyeceklerini belirterek, "Kapımızdaki deprem riski itici güç oluyor. Kriz fırsata dönüşüyor. Bu yaptığımız planlamalarda özel sektörü de kullanacağız. Sadece kamu eliyle bu ilçeleri hayata geçirmeyeceğiz. İnşaat sektörü de 10 yılda altın çağını yaşayacak" dedi. İnşaatlarda yerli malzeme kullanan müteahhide kredi vereceklerini söyleyen Bakan Özhaseki, "Çin'den, Kore'den malzeme alınmasın. Her şey yerli olsun istiyoruz" diye konuştu.

50 YILLIK BİNA DÖNÜŞECEK
Kentsel dönüşümde en büyük sorunlardan birinin bina bazlı dönüşüm olduğunun altını çizen Özhaseki, ada bazlı dönüşüm için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Bağdat Caddesi kıymetli bir yer olduğu için birçok müteahhidin orada bina dönüşümü yaptığını anlatan Özhaseki, "Dönüşüm kanunundan faydalanıp, Bağdat Caddesi'nde bir bina dönüştürüp gidiyorlar. Oysa Avrupa Yakası'nda sahil hattı var. Güngören, Esenler, Avcılar var. 50 yıllık 3 kat ve üzeri yapılar var. Bunların acilen dönüşmesi gerekiyor" dedi.

SIFIR FAİZLİ KREDİ SUNACAĞIZ
Kentsel dönüşüm için planlanan yeni çalışmalarda bütçeyi artıracaklarının altını çizen Bakan Özhaseki, özkaynakların yanı sıra İller Bankası'nın kaynaklarının da değerlendirileceğini dile getirerek, "İller Bankası'na ait 21 sosyal tesisi sattık. Aldığımız parayı kentsel dönüşüm hesabına ayırdık. Müthiş bir kaynak olacak" dedi. Özhaseki, "Alan bazlı dönüşüm yapılması konusunda belediyeleri zorlayacağız. Onlara sıfır faizli kredi imkânı sağlayıp, dönüşümün hızlıca hayata geçirilmesi konusunda teşvikler vereceğiz" diye konuştu. Sıfır faizli kredi imkânının belediyeler dışında vatandaş ve müteahhide de uygulanacağının altını çizen Özhaseki, "20 maddelik kanun hazırlıyoruz. Dönüşümle ilgili birçok konu çözüme kavuşacak" dedi.

5 YILDA 1.1 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜ
Kentsel dönüşüm çalışmalarının 5 sene içerisinde geldiği noktayı değerlendiren Bakan Özhaseki, şöyle konuştu: "5 yılda 1 milyon 100 bin konut dönüştü. Bağımsız yapılarda yüzde 75, riskli alanlarda ise yüzde 10 civarında. Yılda 60 bin bağımsız bölüm dönüştürüyoruz. Bunun hızlanması lazım. 7.5 milyon riskli bina var. Her sene 500 bin konut dönüştürmemiz lazım." 2030'a kadar 7'nin üzerinde deprem beklendiğini hatırlatan Özhaseki, "Böyle bir deprem olursa biz buna hazırlıklı mıyız İstanbul'da? Emin olun hazırlıklı değiliz" dedi.

50 YILLIK YOL HARİTASI BELİRLEDİK
Kayseri Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri'nin 50 yılını düşündüklerini belirterek, "Kentsel dönüşüm master planı için yol haritamızı belirledik. Türkiye'ye ses getirecek projelere başladık. Bunun en önemli örneği ise Sahabiye Kentsel dönüşüm projesi. İstanbul'da Taksim neyse Kayseri'de de Sahabiye o" diye konuştu. 510 dönümlük arazide hayata geçirilen projenin merkezde yer aldığını söyleyen Çelik, "512 hak sahibinin 502'siyle anlaştık. Bu bir rekordur. İlk etap ihalesine kasım ayında çıkacağız. 140 bin metrekarelik inşaat alanı var. Türkiye'deki belediyelere referans olacak bir projeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu. Kayseri Valisi Süleyman Kamçı ise, vatandaşın sağlıklı ve güvenilir bir biçimde yaşamasını sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

İNŞAATÇILAR SORUNLARINI ANLATTI
Kurultayda inşaat sektörü temsilcileri yaşadıkları sorunları ilk ağızdan Bakan Özhaseki'ye iletme fırsatı buldu. Sabah Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Konutder Başkanı Altan Elmas, GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsayave Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir katıldı.

İDARİ YARGILAMA KANUNU DEĞİŞSİN
Avni Çelik / Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı:
2577 sayılı İdari Yargılama Kanunu'nun 7'nci maddesi bizim için büyük bir sıkıntı. Bu konuda bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. İmar planlarınız dört dörtlük olsa da sonradan dava açılabiliyor. Burada subjektif bir nokta var. Yabancı yatırımcılar da bu maddeden dolayı yatırım yapmaktan çekiniyor. Düzenleme yapılırsa kanayan yaranın sonu olur.

MÜTEAHHİTLER İÇİN SKALA ÇIKARILSIN
Nazmi Durbakayım / İnder Başkanı:
Türkiye'de inşaat müteahhidi sayısı 250 bin. Avrupa'da bu rakam 7 bin. Nitelikli bir skala olmalı. Bakanlık nezdinde bir eleme yapılmalı. Yalova depreminde çürük binaları yapanlar öldüler, mirasçıları hüküm giydi ama bir daha aynı hataların tekrarlanmaması için sektör içinde temizlik yapılması gerekiyor.

ANITLAR SÜRECİ HIZLANSIN
Feyzullah Yetgin / GYODER Başkanı:
5366 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın elden geçirilmesi gerekiyor. Anıtlar Kurulu süreçlerinin hızlandırılması gerekiyor. Yabancıya satışla ilgili süreçlerin de ivedilikle tamamlanması lazım. Oyunun kurallarının en iyi şekilde konulması şart.

SEÇİM KAYGISI GÜDÜLMESİN
Süleyman Çetinsaya / ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı:
İlçe belediye başkanları bir sonraki seçim dönemini düşünüyor. Kentsel dönüşümle ilgili mutlaka onların da katkıda bulunmaları gerekiyor. Seçim kaygısı düşündükleri için dönüşümle ilgili çabaları tam anlamıyla desteklemiyorlar.

REZERV ALANLAR ÜRETİLSİN
Altan Elmas / Konutder Başkanı:
Dönüşümün bütün paydaşlarını bir çatıda buluşturmak zorundayız. Benim bir önerim var: Dönüşüm yapılacak yerlerde 2 katı rezerv alanlar verilsin. Orta/üst gelir grubuna konut üretmek gerekiyor. Onların da alım gücü belli. Rezerv alanlarda orta gelirlilere konut üretilebilir. Emsali yükseltmeden şehirlerin dönüştürülmesi gerek.

BELEDİYELER DESTEK BÜTÜN VERSİN
Hamit Demir / Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı:
1.5 yıldır Kağıthane'de dönüşüm yapmaya çalışıyorum. Bugüne kadar yüzde 63'ün üzerine çıkamadım. Hak sahiplerine ulaşmak için Avusturya'ya kadar gittim. İl ve ilçe belediye başkanlarının destek olması lazım.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181