"75 milyar liralık kaynak, dönüşümde dairelerin küçülmesini engelleyecek"!
İstanbul - Kentsel dönüşümün hızlanmasının önündeki en büyük problem olan kaynak sorununu çözmek için yeni bir çalışma yapılıyor. Bilindiği gibi 7.5 milyon konutun dönüşümü için 400 milyar dolarlık bir kaynaktan bahsediliyor. Hükümet yurtdışından ve İller Bankası’ndan bulduğu kaynakla 5 yılda sektöre 75 milyar liralık bir kaynak ayıracak. Proje hayata geçerse 2018'de dönüşüm için 15 milyar liralık kaynak aktarılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, projeyi Bakanlar Kurulu’na sundu. Proje, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına da sunulacak.

Küçük daire üretiminin önüne geçecek
Çalışmayı olumlu karşılayan İNDER ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, Bakan Mehmet Özhaseseki’nin çalışmasını olumlu karşıladı. Durbakayım konuyla ilgili şöyle konuştu: “Halihazırda riskli binaların yapılması için müteahhidin de bir katma değer katması gerekiyor. Emsallerde bir artış olmadığı için de dönüşüm zorlanıyordu. Bina sahiplerine verilen bu kaynak ise müteahhidin kendisi için daire üretmesine gerek kalmadan sadece müteahhitlik görevini yerine getirerek işi yapmasını ve para almasını sağlayacak.”

Kaynak olmadığı için diğer türlü minimumda var olan küçük dairelerin, müteahhidinde kendine pay alması nedeniyle daha da küçüldüğünü aktaran Durbakayım, bu anlamda sektöre faydası olacağı gibi bir hareketlenme de sağlayacağını kaydetti.

Sektörün beklentilerinin fazla olduğunu bu beklentilerin karşılanması konusunda hükümet tarafından adımlar atıldığını ifade eden Durbakayım, “Alım satım vergisi 2’den 1.5’a indi. Katma değer vergisinde indirimler oldu yabancıya teşvik sağlandı. Bizim beklentimiz bürokrasinin hızlandırılması ve müktesep hakkındaki düzenlemeler. Yani bir ruhsat daha doğru imar alındığında bu geçerli olmalı. Sonrasında yapılan değişiklikler taraflar arasında sıkıntı yaşatıyor” dedi.

'Belediyeler master planı hazırlamalı'
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de, kentsel dönüşümde herkesin şikayetinin finansman sorunu olduğunu belirterek, “Kamunun desteği olmadan dönüşümün olmayacağı lokasyonlar var. Bu anlamda devletin bu yaklaşımı finansal açıdan katkı sağlayacak. Çünkü 400 milyar dolarla 7.5 milyon konutun yenilenmesi gerekir. Kamunun bu boyutuyla işin içine girmesinden memnuniyet duydum” dedi. Bu durumun bina bazlı dönüşümün önünü açacağını dile getiren Yetgin, “Ancak tekil bazda bina dönüşümüne izin vermek riskli alan ilan edilen bölgelerdeki dönüşümü engelleyebilir. Türkiye’nin gelecekte şehirlerinin daha güvenli ve yaşanabilir akıllı şehirlere kayması sağlanmalı. Bu konuda ise belediyelere iş düşüyor. Belediye ada bazında master planlarını hazırlayıp hatta dış cephe hakkında bile oyunun kurallarını koyarsa bina bazında olsa bile o alanda sosyal donatılar ve yeşil alan gibi imkanlar olacak” diye konuştu.

Leyla İlhan / Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181