Bakanlık dönüşümde finansal zorluk çeken firmalara destek olacak!
Kentsel dönüşümde tıkanan noktalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdahale etti. Önce 27 Ekim’de kentsel dönüşüm yasasında yapılan yönetmelik değişikliği ile sürecin hızlandırılması adına önemli bir adım atıldı. Şimdi ise sıra finansal zorluk çeken firmalara geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projesini bitiremeyen firmalara ortak olacak. Aynı yapı adasında birden firma olması nedeniyle çalışmaların başlayamadığı bölgelerde de bakanlık süreci devralacak.  Bakanlık ilk görüşmeleri kentsel dönüşüm en çok tartışıldığı Fikirtepe bölgesinde yaptı. Bölgede dönüşüm projesi yapan Vartaş ve Anka Yapı’nın bakanlığa bağlı İller Bankası ile ortaklık kurması bekleniyor. Sürece İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kiptaş’ın da dahil olacağı belirtiliyor. 

İNAT KIRILDI AMA...
Vartaş İnşaat kentsel dönüşümün simgesi haline gelen ‘Fikirtepe İnatçısı’nın da içinde bulunuğu yapı adasında proje planlıyor. 30 bin metrekare alanda tek başına kalan bir yapı nedeniyle şirket yıllarca beklemişti. Söz konusu hak sahibinin inadı kırıldı, imzalar atıldı ancak bu defa şirketin finansal sorunları ortaya çıktı. Vartaş dönüşüm projesi için Alman firma Stern Immobilien AG ile yarı yarıya ortak olmuştu. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Alman ortak Türkiye’ye yatırımdan vazgeçti. Finansal açından destek bekleyen şirket önce Alman ortakları ile yollarını ayıracak sonra bu hafta içi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalamak için masaya oturacak. Şirket ‘Fikirtepe İnatçısı’ nın bulunduğu ada ve yanındaki diğer ada için bakanlıkla görüşecek. Söz konusu alanda 2 bin 150 yeni konut yapılması planlanıyor. Fikirtepe’de inşaata ilk başlayan firmalardan Anka Yapı da zorluk çekiyor. İflas erteme talebinde bulunan şirketin de İller Bankası ile ortaklık kurması bekleniyor.
Fikirtepe inatçısı
 
MÜTEAHHİTLERLE GÖRÜŞÜYOR
Fikirtepe’de 57 yapı adasından 22’si için ruhsat, 10’u için de kazı ruhsatı alındı. Bölgede dönüşüm kapsamında 35 bin konut, 2 bin 500 ticari alan yapılması bekleniyor. Fikirtepe’de dönüşüm projelerinin değeri ise 18 milyar doları bulacak. Fikirtepe’de vatandaşlar, firmalar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında köprü vafizesi gören dernek FİDEM’in  Başkanı Ercüment Oruç, İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Hüseyin Kaya’nın bölgedeki müteahhitlerle bir araya gelerek çözüm yolu aradıklarını söyledi. Oruç, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki son bir ayda 4 kere Fikirtepe’ye geldi. Son olarak maddi sıkıntı yaşana firmalara destek sözü verdiler. İller Bankası aracılığı ile iş ortaklığı yapılacak. Bakan Özhaseki Kiptaş Genel  Müdürü İsmet Yıldırım ile de dönüşüm işbirliği için bir görüşme yaptı” dedi. 

Yapamıyorsan bırak git...
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcı ve İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, bölgede 2 firma ile görüştüklerini, sorunlu yapı adalarında da çalışmalara başladıklarını söyledi. Demirtaş, “Bakanlık olarak Fikirtepe’deki sürece el attık. Finansal zorluk çeken firmalarla İller Bankası ve Kiptaş aracılığı işe işbirliği yapacağız. Bunun dışında bazı bölgelerde işe başlamayan firmalar var. Onlara diyoruz ki ‘Yapamıyorsan bırak git’. Biz  yaptıkları masrafları ödeyeceğiz, kârdan da bir miktar pay vereceğiz. Onlara bir süre verdik. Sonra biz tabelamızı asıp işe başlarız” diye konuştu. 

6.5 milyon
Ülke genelinde yenilenmesi beklenen konut sayısı
884 milyar lira
Kentsel dönüşümün maliyeti 
20 yıl
Dönüşüm için öngörülen süre
123 bin 106 
10 ayda riskli ilan edilen bina sayısı 
12 bin hektar
10 ayda riskli alan ilan edilen bölge
1 milyon 700 bin 
12 bin hektarlık riskli alanda yaşan vatandaş sayısı 
35 bin 
Fikirtepe’de yapılacak yeni konut sayısı
18 milyar dolar
Dönüşüm sonrası Fikirtepe’deki proje değer

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181