Bakanlık'tan kentsel dönüşüme faizsiz kredi modeli!
Yılda 500 bin binanın dönüşümü için yeni bir finans modeli geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yılda 5 milyar dolar faizsiz kredi dağıtacağız. Bunun 2 yılı ödemesiz olacak" dedi

5 MİLYAR DOLAR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 200 bini İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde yılda 500 bin depreme karşı dayanıksız binanın dönüşümünün yapılması için yeni bir finansman modeli üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Belediye ve özel sektöre faizsiz olarak yılda 5 milyar dolar kredi dağıtılabileceğini belirten Bakan Mehmet Özhaseki, bunun ekonomiye yıllık katkısının 45-50 milyar dolar olacağını söyledi.

2 YIL ÖDEMESİZ
Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, islam Kalkınma Bankası gibi yatırım bankalarından kredi kullanabileceklerini belirten Mehmet Özhaseki şunları söyledi: "Faizsiz, 2 yılı ödemesiz, 5 yıl vadeli olarak kullandırılabilir. Yani belediyeye 100 lira verdim, faizi sıfır olacak. 2 yıl bunu istemeyeceğim. O sürede inşaat yapılacak. Üçüncü yıldan itibaren de borcunu ödemeye başlayacak. Biz faizine katlanacağız."

7.5 MİLYON BİNA
Bakan Özhaseki bu sistemle 10 yıl içinde 7.5 milyon binanın dönüştürülebileceğini belirterek, "10 milyar dolarlık bir kaynak bizi baştan sona kurtarabilir. Çünkü geri dönüşü olacak, verilip giden bir para değil. Bu çalışmamızı, ayakları yere basar hale getirip Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Ayrıca Hazine arazilerini özellikle birinci derece kentsel dönüşüm için kullanacağız" diye konuştu.

EN ZENGİNİ HAZİNE
Türkiye'de en zengin toprak sahibinin Hazine olduğuna vurgu yapan Mehmet Özhaseki, "Yurtdışında birçok ülkeye gidince sadece kamu alanlarının Hazine'de olduğunu görüyoruz. Onun dışmda tamamıyla şahıslara satılmış vaziyette. Hazine'ye ait alanlar ya da Hazine tarafından kamuya tahsis edilmiş ancak kullanılmayan alanlar var. Falan bakanlığa verilmiş ama boş duruyor" diye konuştu.

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181