Haşimoğlu 'Ayder yüzyıllara hitap edecek'!
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası, ilk olarak 1987 yılında turizm merkezi ilan edildi. 1994 yılında milli park kapsamına alınan yayla, 1998 yılında ise doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Karadeniz'in en ünlü yaylalarından biri olan Ayder Yaylası, 2006 yılında ise Bakanlar Kurulu Kararı ile "Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi" ilan edildi. Toplamda 110 hektarlık alanda kurulu yaylada, koruma amaçlı imar planları hazırlanmayınca 2014 yılında 290 yapıdan 2601 mahkemelik oldu.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ
Mahkeme kaçak olduğu gerekçesi ile 158 yapı için yıkım kararı verdi. Çamlıhemşin Belediyesi tarafından yapılan yıkım ihalesine vatandaşların mağduriyeti gözetilerek katılım olmayınca yıkım gerçekleşmedi. Vatandaşın mağdur olmaması ve yaylanın dokusunun bozulmaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile TOKİ, dönüşüm ve yöresel restorasyon için devreye girdi. Yöre halkıyla yapılan istişarelerin ardından TOKİ, "Yöresel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" için ilk adımı atarak ön yeterlilik ihalesi gerçekleştirdi. TOKİ, tarafından gerçekleştirilen ihaleye danışmanlık için beş firma müracaat etti. ihaleye katılan beş firmanın dosyaları incelendikten sonra teknik ve mali teklifler alınacak ve son oturumda ise mali teklifler açılacak. Yaklaşık bir ay sürmesi beklenen sürecin ardından Ayder Yaylası'nda dönüşüm hız kazanacak.

HALK MAĞDUR EDİLMEYECEK
Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, Ayder Yaylası'nın Karadeniz Bölgesi'nin turizm lokomotifi olduğunu belirterek, "Karadeniz'de Rize'de Ayder olmadan turizm olmaz. Bu arz ve talebi planlar ile destekleyip güçlendirmek lazım. Doğayı da korumak yapılacak plan ile mümkün. En kötü plan plansızlıktan iyidir ama mevcut yapı, hiçbir yapılaşmaya izin vermeyen sadece koruma amaçlı gerçekleştirilmiş. Günde yaklaşık 25 bin kişinin gireceği bir alanda bu insanlara hizmet etmeyecek misiniz? 2007 yılından itibaren biz üçüncü belediye başkanı olarak görev yapıyoruz ama bir imar planını gerçekleştiremedik" dedi. 

TOKİ ÜZERİNDEN YÜRÜYECEK
Ayder'de yapmayı planladıklarının "Yöresel Restorasyon Projesi" olduğunun altını çizen Haşimoğlu, şunları söyledi: Çalışmalar TOKİ üzerinden yürüyecek, ilgili beş bakanlık, valilik ve belediyenin ortaklaşa yürüteceği ortak bir çalışma olacak. Ayder'in sağlıklı bir altyapıya kavuşturulması ve koruma mantıklı bir plan ortaya çıkacak. Planlama sonrası kıymet değerleri tespit edilecek. Vatandaşlarla yapılacak çalıştay sonrası kararlar verilecek. Kimisi Ayder'in tamamen yıkılacağını söylüyor, kimileri Ayder'in imara açıldığını ve talan edileceğini söylüyor. Bunlar doğru söylemler değil. Ayder'in yüzyıllara hitap edecek iyi bir imar planıyla korunacağını vurgulayan Haşimoğlu, "Koruma kullanma dengesini gözeten bir plan oluşacak. Plan içerisinde yıkılması gereken binalar olursa elbette yıkılacak." dedi.

CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Ayder Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun ise Ayder'in dünyaca bilinen bir yer olduğunu, koruma amaçlı acil önlem alınması ve çehresinin değişmesi gerektiğini belirtti. Konya Ovası'ndaki uygulamanın Ayder Yaylası'nda uygulanma imkanı olmadığına değinen Altun, "Burada önümüz deniz, arkamız dağ. Konya Ovası'nın sistemini burada uygulamak mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu işe al atması ile kentsel dönüşüm uygulanacak. Biz buna hazırız. Bunu bekliyoruz ama halkla birlikte acil çözüm bekliyoruz. Ovit tünelimiz yapıldı, havaalanımız yapılıyor. Bunun ardından kayak tesisi ve Ayder kentsel dönüşüme girdiği zaman kongre ve termal kaplıca merkezi olacak. Bunları bütünlediğimiz zaman Davos ne ki bizim yanımızda. Biz bir cazibe merkezi olacağız." şeklinde konuştu.

Karadeniz'de Son Nokta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181