Kentsel dönüşüm bugüne kadar 1 milyon 750 bin kişiye ulaştı!
Afet riski altındaki konutların dönüşümü için başlatılan kentsel dönüşüm uygulamalarıyla, bugüne kadar 49 ilde 188 alan "riskli" ilan edildi. Toplam, 12 bin hektarlık alanda 250 bin yapı bulunurken, bu alanda 1 milyon 750 bin kişi ikamet ediyor. Bugüne kadar yıkılan bina sayısı 60 bin 472. Bu binalarda, 174 bin 139 bağımsız birim yer alıyordu. Tüm bu çalışmalar için 2.5 milyar TL kaynak kullanıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin verdiği bilgiye göre, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 4.5 yıllık uygulama süresi geride kaldı. Bu sürede 49 ilde 188 alan "riskli" ilan edildi. Bu alanların toplam büyüklüğü 12 bin hektar olurken, alanlarda bulunan yapı sayısı da 250 bin adet olarak hesaplandı. Bu yapılardaki daire ve dükkân gibi bağımsız birim sayısı da 550 bin adedi buluyor. Bakanlığın riskli alan ilan ettiği bölgelerde ikamet eden nüfus büyüklüğü de 1 milyon 750 bin kişi oldu.

60 BİN BİNA YIKILDI
Ülke genelinde 406 bin 536 konut ve işyerinin, "riskli yapı statüsünde yenilenmesine başlandı. Bunlardan 153 bin 852'si konut ve 20 bin 28'i işyeri olmak üzere, toplam 174 bin 139 bağımsız bölümü içeren 60 bin 472 riskli binanın yıkımı sağlandı. Yıpranan tarihi ve kültürel binalar için de 5 ilde yenileme alanları ilan edildi. Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında toplam 2.5 milyar TL kaynak kullandı. Bunun 1 milyar 400 bini kira yardımı olarak ödendi. Özhaseki, kentsel dönüşüm süreçlerinde tıkanıklıklar yaşandığına da işaret ederken, bu gibi durumlarda bakanlık olarak devreye girerek çözüm ortağı olduklarını söyledi. Özhaseki, bu kapsamda İstanbul Fikirtepe'de tıkanan süreçle ilgili olarak çözüm ortaklığı modelini işletmeye başlayacaklarını anlattı. Özhaseki, İstanbul Üsküdar'da da 2 yıl içinde kapsamlı dönüşüm uygulaması yapacaklarını ifade etti.

'İFM'de trafik kargaşası olmayacak'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin (İFM) altyapı ve inşaat çalışmalarının 2018'de tamamlanacağını belirterek "Tüm ulaşım ve metro aksları tasarlandı. Trafik karmaşasından yalıtılmış şekilde yeni metro bağlantıları ve çevre yolları planlandı. Yaya geçişleri ile bölge desteklendi" dedi. 

Deniz ÇİÇEK/Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181