"Kentsel dönüşüm en verimli şekilde kullanılmalı"!
Kentsel dönüşüm yasası ile çok sayıda sağlıksız konut stogu yenilenmeye devam ediyor. Enerji tasarruflu, depreme dayanıklı, konforlu, gelişmiş standartlara sahip binaların oluşumunda yalıtım da önemli unsurlardan birisi. İzocam, kentsel dönüşümde en az "TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları" standardına uygun yalıtım yapılması gerekliliğine vurgu yapıyor. Yalıtımın lüks değil bir zorunluluk olduğunu belirten İzocam, kentsel dönüşümde ısı yalıtımının doğru malzeme ile standartlara uygun kalınlıkta işinin ehli kişiler tarafından uygulanması gerektiğini söylüyor. 

Kentsel dönüşümün sürdürülebilir şehirler oluşturmada gerekli olduğunu belirten İzocam Genel Müdürü Levent Gökçe "Kentsel dönüşümü, özellikle çarpık yapılaşma içindeki niteliksiz konut stoğunun hızla ve güvenli yenilenmesi, daha etkin enerji verimliliği sağlanması, konforlu yaşam alanları yaratılması ve sağlıklı çevre ortamına kavuşulması açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Kentsel dönüşümün en verimli şekilde kullanılması gerekiyor. Isı ve ses yalıtımlı, enerji verimliliği yüksek, yangın güvenliği sağlanmış yeni binaların inşa edilmesi enerji tüketimini sınırlandıracak. Türkiye'deki 2016 sonu itibariyle, 9,4 milyonun üzerindeki bina stoğunun iyimser bir tahminle sadece yüzde 14,9'u TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına uygun yalıtılmış durumda. Bu rakam 23,4 milyon üzerindeki mevcut konut sayısındayüzde 30,8'ini kapsıyor. Kentsel dönüşüm bu rakamın daha da yükselmesini sağlayacak" yorumlarını yapıyor.

Ülkemizin sağlıklı çevre ortamına kavuşması için kentsel dönüşümün önemli olduğunu dile getiren Levent Gökçe "Kentsel dönüşümde yapılacak binaların enerji tüketimlerinin daha fazla sınırlandırılması; AB'nin 2020 hedefleri gibi Türkiye'nin de İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı ve Enerji Verimliliği Strateji Belgesindeki hedeflerini destekleyecek, yenilikçi uygulamaların yaygınlaşmasını sağlayacak. Avrupa Parlamentosu yayımlanan Binalarda Enerji Performansı direktiflerine göre 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren bütün yeni binalar sıfıra yakın enerjili bina olacak. Kentsel dönüşüm uygulanırken yakın gelecekteki bu hedefin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Öte yandan sera gazı salımlarının azalması için binalarda alınacak önlemler de son derece önemli. BM'ye sunulan Ulusal Katkı Beyanı (NDC) hedeflerine ulaşmak ancak yalıtım ile mümkün oluyor. NDC'nin Binalar ve Kentsel Dönüşüm bölümünde yer alan pasif evlere ulaşılması sadece doğru tasarım ve kalın yalıtım uygulaması ile mümkün olabilir" diyor.  

Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181