"Kentsel dönüşüm havuzuna tüm kaynakları aktarıyoruz"!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Sakarya’da kentsel dönüşüm projesi tapu teslim törenine katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Sakarya’da Erenler Belediyesi tarafından hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesinin tapu teslim törenine katıldı. Törende deprem tehlikesine karşı kentsel dönüşümün önemini vurgulayan Bakan Özhaseki, geçmiş dönemlerde yaşanan ve yapıların inşasından kaynaklanan sorunların bulunduğunu söyledi. Özhaseki, “Adapazarı’nda karşılaştığımız durumda da zeminin dikkate alınmadığını gördük. Tarih tekerrür ediyor önemli olan yaşananlardan ders almamız. Bu ülke deprem ülkesi bu gerçeği bilmemiz gerekiyor. Nüfusumuzun yüzde 71’i deprem bölgesinde yaşıyor. Son 100 yılda coğrafyamızda 6 ve üzerinde şiddette yaşanılan deprem sayısı 56... Son yüzyıldaki depremlerde 83 bin vatandaşımızı kaybettik. Maddi hasar ise 100 milyar dolar civarında. Tüm bunları bilmemize rağmen bizim bu durumu sessizce izlememiz mi gerekiyor? Yoksa doğru olan bir tavırla tüm yapılarımızı hazırlıklı hale mi getirmeliyiz? Tüm Türkiye’de adeta bir seferberlik başlatıyoruz. Allah’ın izniyle 15 sene içinde tüm riskli yapıları yenileyeceğiz” diye konuştu. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM HAVUZUNA TÜM KAYNAKLARI AKTARIYORUZ” 
Kentsel dönüşümde en büyük sorumluluğun belediyelerde olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, çalışmaların alan bazlı olarak hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Belediye başkanlarından bu konudaki hazırlıklarını tamamlamalarını isteyen Özhaseki konuşmasında, “Dönüşüm çalışmaları alan bazlı olursa sosyal donatı alanlarına da kavuşmuş oluruz. Bu nedenle belediyelerimizi de sonuna kadar destekleyeceğiz. Finans sıkıntılarını giderecek formüller ürettik bunların hepsini devreye sokacağız. İller Bankası’na ait sosyal tesisleri satışa çıkardık. İller Bankası’nın yılda 10 milyar lira civarında her yıl kullandırdığı bir kredi var. Bunun yarısını kentsel dönüşüm hesabına atıyoruz. Havuza önce cebimizde ne varsa onları dökerek işe başlıyoruz. Bu işe ne kadar önem verdiğimizi herkes anlasın. Fedakarlık yapmak zorunda olduğumuzu herkes anlasın diye yapıyoruz. İstanbul’da yılda 150-200 bin civarında konutu dönüştüreceğiz. Anadolu’da ise bu rakam 300 bin civarında olacak. Yıl sonunda çalışmalara başlayacağız. Depremden korkmayacağız artık” ifadelerine yer verdi. 
 
BAKAN ÖZHASEKİ BELEDİYE BAŞKANLARINA ÇAĞRIDA BULUNDU 
Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasıyla birlikte şehirlerin ihtiyacı olan alanların da genişleyeceğini belirten Bakan Özhaseki, yeniden inşa faaliyetleriyle birlikte ekonomide de büyük bir hareketlilik yaşanacağını söyledi. Belediye başkanlarına yönelik önemli bir çağrıda bulunan Özhaseki, “Şehirler yenilenince sosyal alanlar da baştan sona yenilenmiş olacak. Özellikle İstanbul’daki bazı semtlerde yeşil alan yok, park yerleri yok. Tüm bu ihtiyaçlar da karşılanacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları başladığında 250 ayrı sektör etkilenecek ve ekonomi de çok büyük bir canlılık kazanacak. Tüm bunların da farkındayız. Belediyeler yapılarda kullanılacak malzemelerin yüzde yüz yerli ve milli olacağını taahhüt ederse onlara kredide öncelik vereceğiz. Belediye başkanlarımızdan isteğim, gelecek yıla kadar hazırlıklarını tamamlamaları... Dönüşecek mekanları baştan sona hazırlasınlar. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz ile temas halinde olsunlar. Riskli gördükleri yapılar varsa bu hazırlıkları yapıp, Bakanlığımızla irtibata geçerek kredi kullanarak şehirleri hazırlamaya başlasınlar” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181