Kentsel dönüşümde gayrimenkul sertifikaları neleri değiştirecek?
SPK'nın "Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni tebliğ kapsamında gayrimenkul sertifikalarına ilişkin genel esaslarda değişikliğe gidilirken, kentsel dönüşüm amaçlı projeler kapsamında da ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları olarak yeni bir bölüm eklendi. 'İhraç edilecek gayrimenkul sertifikaları' kısmında ihraççılara ve ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarına ilişkin esaslar belirlenirken bu kapsamda yetki devri durumunda belediyeler, TOKİ, İller Bankası'nın yanı sıra bu kurumlarla anlaşma suretiyle belirlenecek tüzel kişiler de gayrimenkul sertifikası ihraç edebilecek.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK"
Gayrimenkul sertifikalarının ihracını TOKİ ve İller Bankası da ihraç edebilecek. Tabii bu durum Hazine Müsteşarlığınca uygun görülen belediye ve buna bağlık ortaklık-iştirakler ile kentsel dönüşüm amaçlı projenin yürütülmesi konusunda karşılıklı imzalanacak anlaşmada yer alması halinde gerçekleştirilecek. Kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ilgili mevzuat uyarınca hak sahibi olarak belirlenen kişilere ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarından verilebilecek.

Hak sahiplerine verilecek gayrimenkul sertifikası adet veya tutarının belirlenmesinde ise hak sahibinin sahip olduğu taşınmazlara ilişkin ilgili kurumların mevzuatında belirlenen esaslara göre tespit edilen değer dikkate alınacak. Elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası bulunmamasına rağmen asli edimi kullanmak isteyen yatırımcılar için, izahname veya ihraç belgesinde açıklanmak koşuluyla kredi kullanım veya nakit ve taksitli ödeme gibi imkanlar sağlayabilecek.

"GAYRİMENKULÜ DAHA GÖZDE BİR YATIRIM ARACI HALİNE GETİRECEKTİR"
DAP HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZİYA YILMAZ

Gayrimenkul alım satımını canlandıracak teşvik edecek bu tür enstrümanları destekliyoruz. Yurtdışında örneklerini gördüğümüz değişik uygulamalar önümüzdeki süreç içinde ülkemizde de hayat geçirilecek ve benimsenecektir. Gayrimenkul sektörünü pozitif yönde tetikleyecek bu tür uygulamalar, diğer yatırım araçlarına kıyasla daima başı çeken gayrimenkulü daha gözde bir yatırım aracı haline getirecektir. İnşaat sektörü sanayi ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren 240 alt sektörle işbirliği içinde. Dolayısıyla bu tür çalışmaların sadece gayrimenkul için değil, diğer sektörler içinde olumlu etkisi olacaktır.

"YENİ BİR YATIRIM ENSTRÜMANI UYGULAMAYA ALINMIŞ OLACAK"
AŞÇIOĞLU YÖNETİM KURULU BAŞKANI YAŞAR AŞÇIOĞLU

Gayrimenkul Yatırım Fonu kurarak konut sertifikası ihracı yapılması, küçük yatırımcılar açısından çok  verimli ve güvenilir bir yatırıma ortak olma imkânı sağlayacaktır. Aynı zamanda gayrimenkul markaları, stoklarını kısa süre içerisinde eriterek mevcut atıl stoklarından kurtulacak, buradan elden edilecek kaynaklarla banka kredilerini kapatarak elde tutma maliyeti ve finansman yükünden kurtulacakları gibi, yeni yatırımlara girme imkânına da kavuşacaklar.  Bu açıdan çok yararlı olacak olan bu yeni bir yatırım enstrümanı uygulamaya alınmış olacak.

"AZ RİSKLE DAHA ÇOK KAZANÇ SAĞLAMA ŞANSI"
EGE YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI H. İNANÇ KABADAYI

Gayrimenkul sektörünün gelişmesi ve tüketicilerin nitelikli projelere daha kolay ulaşabilmesi için alternatif yatırım modellerine ihtiyaç var. Uygulamaya koyulacak olan gayrimenkul sertifikası kurumsal  ve bireysel yatırımcılar için önemli bir model olacaktır. Özellikle ülkemiz gibi gayrimenkulün birincil derecede ihtiyaç ve yatırım aracı olduğu pazarlarda satın almayı kolaylaştıracak alternatif yatırım olanakları sektöre pozitif etki sağlayacaktır. Büyük yatırımcılar yanında daha kısıtlı bütçelere sahip marka projelerin oluşturduğu katma değerden yararlanmak isteyen tüketicilerin yatırımlarını çeşitlendirerek az riskle daha çok kazanç sağlama şansı elde etmesini sağlayacaktır.

"DAR GELİRLİ KONUT SAHİBİ OLACAK"
DAĞ MÜHENDİSLİK YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI DOĞAN DAĞ

Gayrimenkul sertifikası dağıtımının kentsel dönüşüm için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Konut sahibi olmak isteyen ama alabilecek durumda olmayan vatandaşlarımıza konut sahibi olma fırsatı sunuyor. Vatandaşlarımıza bir gayrimenkul projesinin belirli bir bağımsız bölümünden  gayrimenkul sertifikası ile konut sahibi olmasının yolu açıldı. Herhangi bir projenin bağımsız bölümü üzerinden birden fazla yatırımcı paylı mülkiyet esası ile sertifika sahibi olabilecek. Böylece bir gayrimenkulde o bölümün belirli bir yüzdesi gayrimenkul sertifikası ile kıymetli evrak niteliği taşıyacak. Metrekare üzerinden ev sahibi olma fırsatı sunan gayrimenkul sertifikasıyla konut alabilecek durumda olmayan vatandaşlarımız zamanla, alabildikleri metrekareye eklemeler yaparak daire sahibi olabilecek. Bu olumlu gelişmeyle birlikte kentsel dönüşüm projelerinde uzun yıllar yaşanan sancılı süreçlerin aşılarak çalışmaların hızlanacağını, sektörümüzün ve konut almak isteyenlerin yüzünün güleceğinden eminiz.

"KONUT FİYATLARINI DÜŞÜRÜCÜ BİR ETKİ YARATABİLECEK"
KUYAŞ GAYRİMENKUL GENEL MÜDÜRÜ SALİH SAĞINDA

Tüketiciye makul fiyatla gayrimenkul sunabilmenin  iki şartı uygun fiyata arazi üretebilmek ve finansman maliyetlerini makul seviyelerde tutabilmektir. Ülkemizde, gayrimenkul üretmek için ucuz ve uzun vadeli finasman modelleri düne kadar neredeyse hiç yoktu. Bu durum, üreticinin finansman bulma maliyetini arttırmak vesilesiyle tüketiciye yüksek fiyatlı konut olarak yansıyordu. Bu soruna çözümmüş gibi algılanan mortgage da soruna çözemiyordu çünkü yurt dışındakinden farklı olarak ülkemizde mortgage aslında bankaların tüketici kredisinden farlı bir nitelik taşımıyor veya ucuzluk sağlamıyordu. 
Son günlerde gündeme yerleşen gayrimenkul sertifikası ve gayrimenkul yatırım fonları, geniş kitlelerden maliyeti ucuza ve uzun vade geri ödemeli kaynak yaratmaya ve bu kaynakların gayrimenkul finansmanı için kullanılmasına olanak sağlayarak, finansman maliyetlerini ve bu vesile ile konut fiyatlarını düşürücü bir etki yaratabilecek.  Sektörümüz ve ülkemiz ekonomisi için bir çok fayda sağlayacak, ayrıca tüketiciye uygun fiyat olarak geri dönecek bu tür modellerin ülkemizde de başlaması sevindirici. 

"YASTIKALTI BİRİKİMLER DEĞER KAZANACAK"
GÜL PROJE YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ GÜL

Gayrimenkul sertifikaları tebliğinde bugün yürürlüğe giren yeni düzenleme ile kentsel dönüşümde yeni bir dönemin kapılarını aralamış olduk. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğu düşünüldüğünde bu düzenleme gibi sektörü destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesi oldukça önemlidir. İnşaat sektöründe güven olmazsa olmazlardandır. Her yatırımcı kendini güvende hissetmek ister. Bu uygulama kentsel dönüşüm sürecinde yatırımcıların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Dolayısıyla daha büyük ve ciddi yatırımların da önü açılacaktır. Bu yasayla birlikte yatırımcılarımız konut projelerinden devlet güvencesi ile metrekare bazında sertifika alıp yatırım yapabilecek, hatta bu sertifikalardan yeteri kadar satın alan yatırımcı inşa edilen projenin bağımsız bir bölümüne tek başına sahip olabilecektir. Bu yasanın en önemli noktalarından biri de küçük yatırımcılarında önünün açılması ve sürece dahil edilmesidir. Daha açık olmak gerekirse yastıkaltı birikimler gayrimenkul sektöründe değerlendirilebilecektir. Bu gelişmeler sektörün performansını büyük ölçüde olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle kentsel dönüşüm sürecinde sektörün itici güçlerinden biri olarak değerlendirilmelidir.

"HEM SEKTÖR HEM KONUT ALICILARI KARLI ÇIKACAK"
KLK YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI ATAKAN KULAK

Kentsel dönüşümde yeni başlayacak dönemle birlikte gayrimenkul sertifikası dağıtımı başlıyor. Özellikle kentsel dönüşümde revaçta olan bölgelere yatırım yapmayı düşünen ama bunun için yeterli bütçeye sahip olmayan kişiler için gayrimenkul sahibi olmak kolaylaşacak. Gayrimenkul sertifikasının hayata geçmesiyle birlikte, orta ve uzun vadede gayrimenkul sektöründe hem konut alıcıları hem de firmalar pozitif yönde bu sistemden faydalanacaktır. Sistemin gelişmesiyle birlikte kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıların aşılacağını hem vatandaşın hem de sektörün kazanacağını düşünüyoruz.

Kübra GENÇ/Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181