Kentsel dönüşümde kendin yık kendin yap modeli!
Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıktığı 2012 yılından itibaren binaların yeniden yapılması konusunda genellikle kat karşılığı inşaat modeli tercih edildi. Son dönemde piyasalarda ki durgunluk ve stokların artması nedeniyle müteahhitler kat karşılığı inşaat yapmak konusunda temkinli davranıyor. Finansal sorunlar yaşayan çok sayıda müteahhidin inşaatları tamamlayamaması, bazılarının işi yarım bırakıp kaçması evini yenilemek isteyen vatandaşları tereddütte bırakıyor. Kat karşılığı işlerde tek taraflı fesih olmaması ve kaçan müteahhidin yerine yenisiyle anlaşmanın zorluğu, kat maliklerinin çekimser davranmasına neden oluyor.

ESER SÖZLEŞMESİ 
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu durumda olan vatandaşların, evlerinde hiçbir metrekare kaybına uğramadan ve müteahhitin batması ya da kaçması gibi risklerle uğraşmadan evlerini yenileyebileceğini söylüyor. "Eser Sözleşmesi" adını taşıyan modeli anlatan Kiraz, "Müteahhit arsa sahiplerinden maliyet ve kâr alıyor ayrıca herhangi bir kat karşılığı işi yapmadığı için de bitirmesi karşılığında bu bedellere hak kazanıyor. Eğer bir ödeme güçlüğüne girerse veya batar-kaçarsa da malikler hemen sözleşmelerini tek taraflı herhangi bir mahkemeden fesh etme yolunu denemeden fesh edebiliyorlar. Bu durumda fesih halinde yeni bir müteahhitle inşaatı devam ettirmek için sözleşme imzalayabiliyorlar" dedi. 

KREDİ FAİZ DESTEĞİ 
25 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın binalarını bizzat kendileri yenilemek isteyenlere kredi verme aşamasına geçtiğini hatırlatan Kiraz, "Bu model ile kendin yık kendin yap modelinin artık tüm kentsel dönüşüm projelerinde ciddi bir ivme kazanacağını göreceğiz" değerlendirmesini yaptı. Yeni kredi desteğiyle bankaların devreden çıkarıldığına dikkat çeken Kiraz, "Binasını yenilemek isteyenler bakanlığa verilecek teminat karşılığında sınırsız bir borçlanma imkanına kavuşmuş oldu" diye konuştu.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR 
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Kiraz "kendin yık kendin yap" sistemin işleyişini şöyle anlattı: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut veya iş yerini yaptırmak isteyenlere özel hesaptan kredi verecek. Kredi almak isteyenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuracak. Kredi onaylandığında kredinin teminatı olarak ipotek tesis edilecek. Bakanlık mevcut ipotek değerinin düşük kalması halinde bu değerin artırılmasını kredi kullanandan talep edebilecek. 30 gün içinde artınlmayan teminat halinde borcun tamamı muaccel olacak. Onaylanan kredinin yüzde 25'i hemen geri kalan yüzde 75 ise 3 eşit taksitte konut veya iş yerini kendisi yenilemek isteyen hak sahiplerine ödenecek. Binalarını yapmak dışında da yıkmak isteyenler için de kredi verilebilecek. Buna göre yapı yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 1'i oranında yıkım kredisi alınabilecek. Kredi onaylanıp hesaba aktarıldıktan sonra 1 ay içinde bina yıkılmalı ve enkazın kaldırıldığı bilgisi bakanlığa bildirilmeli. "

SİGORTA ŞARTI VAR
Kredi kullanılarak edinilen konut veya iş yerinin bir başkası tarafından devir veya satın ahnabilI mesi için kredi borI cunun kapatılması gerekecek. Konut ve iş yerleri inşaatları için inşaatların devamı süresince tüm riskleri içeren inşaat sigortası yaptırılacak. İnşaat, konut veya iş yerine dönüştükten sonra kredi borcu süresince zorunlu deprem sigortası ile tüm riskleri içeren konut/ işyeri sigortası yaptırılması zorunlu. Yıkım krediler için de üçüncü kişilere karşı gelebilecek zararlara karşı mali mesuliyet sigortası yaptırılacak. Kredi kullananların tamamı kredi ödemesinin sonuna kadar hayat sigortası yaptıracak.

GERİ ÖDEME NASIL YAPILACAK? 
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşüm kredisi borçlarının geri ödemelerinin şu şekilde olacağını söyledi;
1) 100 metrekareye kadar olan konutlar için 120 aya, 
2) 101-150 metrekare konutlar için 84 aya, 
3) 150 metrekareden büyük konutlar için 60 aya, 
4) 50 metrekareye kadar olan iş yerleri için 48 aya, 
5) 50 metrekareden büyük iş yerleri için 36 aya, kadar kredi borçları için taksitlendirilme yapılabilecek. Kredinin erken ödenmesi halinde özel indirimler yapılacak.

İsmail Şahin / Sözcü Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181