Kentsel dönüşümde yeni yol haritası, mahalle konseptini destekleyecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İTÜ arasında yürütülen proje kapsamında kentsel dönüşümün yeni yol haritası belirlendi. İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ocakçı: "Kentsel dönüşüm, insanları mahalle kültüründen kopardı. Altyapı çok fazla değişmedi. Kapalı siteler, rezidanslar ortaya çıktı. Amacımız mahalle ölçeğini yeniden yaratabilmek"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü arasında yürütülen proje kapsamında belirlenen 16 bileşen, 50 ilke ve 200 kriter, kentsel dönüşüm uygulamalarının bundan sonraki yol haritasını oluşturacak. Mayıs ayından bu yana sürdürülen ve aralık ayında tamamlanması hedeflenen "Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Planlama İlke ve Kriterlerinin Geliştirilmesi Projesi", İstanbul'da üç farklı bölgenin verilerinden yola çıkılarak hazırlandı.

İSTANBUL'DAN 3 İLÇE
İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı ve projenin yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Ocakçı, kentsel dönüşüm konusunun kamuoyunda yalnızca fiziksel boyutuyla ele alındığı izlenimi bıraktığını, konunun aslında sosyal ve ekonomik boyutlarıyla çok kapsamlı olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün sadece yıkılıp, yeniden yapılıyor izleniminin çok ötesinde derinliği olan bir konu olduğunu ifade eden Ocakçı, sorunların belirlenmesi aşamasında bakanlığın önerdiği 6 dönüşüm alanında öncelikli olarak çalıştıklarını belirtti. Ocakçı, bunların İstanbul'da Esenler, Beyoğlu ve Pendik, İzmir'de Kemal Paşa İlçesi ve Bursa'da Yıldırım İlçesi ve Vanimehmet Mahallesi olduğunu anlattı. Yürüttükleri proje ile kapalı siteleri değil, insanların birbirini tanıdığı, sosyal ilişkilerin güçlü ve ekonomik yaşamın canlı olduğu bir kentsel dönüşümü hedeflediklerini dile getiren Ocakçı, "Kentsel dönüşüm, büyük ölçüde insanları mahalle kültüründen kopardı. Çünkü mevcut mahallenin iki katı kadar bir yapılaşma oranı geldi. Altyapı çok fazla değişmedi. Kapalı siteler, rezidanslar ortaya çıktı. Bizim amacımız mahalle ölçeğini yeniden yaratabilmek. Bu aşağı yukarı bizim hesaplarımıza göre 25-30 hektar büyüklüğünde bir alanı, 5-7 bin civarında bir nüfusu içeriyor. Hak sahiplerinin başka yere gitmeden orada yaşayabilmeleri çok önemli" dedi.

TARİHİ ESERLER 
Kentsel dönüşümün şemsiye bir kavram olduğunu ifade eden Ocakçı, "Tamamen yıkılıp yapılacak anlamına gelmemeli, tarihi eserlerimiz de var. Onların içinde korunması, sıhhileştirilmesi ve güçlendirilmesi gereken yapılar var. Bu detayda konuya bakılması önem taşıyor" diye konuştu. İstanbul'daki kentsel dönüşüm uygulamalarını da değerlendiren Ocakçı, şunları söyledi: "Bütün kentsel dönüşüm uygulamalarında yaşam kalite düzeyinin beklendiği ölçeğe gelmediğini görüyoruz. Aynı zamanda parça parça bakıldığı yani bütün görülmediği için burada planlama mantığı açısından birtakım problemler olduğunu düşünüyoruz. Mevzuatta da bazı değişiklikler yapılması gerekiyor."

'İLKE VE KRİTERLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de projenin yıl sonunda tamamlanacağını söyledi. Prof. Dr. Öztürk projeden beklentilerini ise şöyle açıkladı: "Bakanlık olarak sağlıklı ve güvenli yaşanılabilir çevreye sahip, kimlikli ve sürdürülebilir şehirlerin oluşturulması önceliğimizdi. Kentsel dönüşüm uygulamalarında doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu, insan ölçeğinde mekân tasarımı, sosyal doku hassasiyetleri, iklime uyum ve yöreye özgü tasarım gibi hedefler ön plana çıkıyor. Tüm bunları sağlamak için belirli konularda mevzuat düzenlemelerine gidilecek. Bakanlık olarak bundan sonraki kentsel dönüşüm uygulamalarında belirlenen ilke ve kriterlerin uygulanabilirliğinin her safhada üniversitemizle birlikte takipçisi ve izleyicisi olacağız."

Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181