Kentsel dönüşüme kredi ve İller Bankası çözümü!
Büyük Marmara depremi öncesinde İstanbul'u hazırlıklı hale getirmek için kolları sıvayan hükümet, dönüşüm için yeni bir model geliştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye genelinde 7.5 milyon yapının dönüştürülmesi gerektiğini, söyledi. Özhaseki, 2018'de 500 bin yapının dönüştürülmesi gerektiğinin ve bunun 200 bininin İstanbul'da olduğunu kaydetti. İstanbul'daki dönüşüm için geliştirdikleri modelin detaylarını açıklayan Bakan Özhaseki, "Belediyelere 5 yıl vadeli para vereceğiz. 2 yıl ödemesiz, 3 yıl geri ödemeli, sıfır faizli. Vade değişebilir ama hesaplamamız bunun üzerine kurulu" dedi. Yeni Şafak'ın haberine göre önümüzdeki yıldan itibaren 500 bin bağımsız birimin yıkılmasını hedeflediklerini söyleyen Bakan Özhaseki, "250- 300 sektörü etkilediğini bilmemiz lazım. Yaklaşık yılda 45-50 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz" diye konuştu. Sabah'ın haberine göre, dönüşümde iki temel sorun olduğunu ifade eden Özhaseki, "Birisi finansman, ikincisi de rezerv alan. Rezerv alan sorununu çözmezsek, yapılaşma yoğunlaştırılarak devam edecek o da bir sürü belaya kapı açacak" dedi. Finansman sorunu hakkında Özhaseki şunları kaydetti: "Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası gibi birçok yatırım bankası var. Buralardan aldığımız krediyi belediyelere verdiğimizde bakanlık olarak sadece faizlerini üstlenmek istiyoruz" dedi.

ANADOLU'DA İKİ YAPILI FORMÜL
Anadolu'da yapılacak kentsel dönüşüm için birinci ortağın belediyeler olduğunu kaydeden Özhaseki, "İkincisi çözüm olarak İller Bankası. İller Bankası yasasında değişiklik yapılması lazım, onları da ilave edeceğiz" dedi. Özhaseki, 10 yılda 7.5 milyon binayı dönüştürmek için her yıl yeniden hesaplanmak kaydıyla 5 milyar dolarlık kaynağın yeterli olabileceğini söyledi.

Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181