Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur?

Kentsel dönüşüm kapsamında binalarını yenilemek isteyen hak sahiplerinin öncelikle yapı için risk raporu alması gerekiyor. Bunun için Bakanlık tarafından lisanslandırılan kuruluşlara bir dilekçe ile müracaat ediliyor. Kentsel dönüşüm başvuru dilekçesi aşağıda yer alıyor. Bu dilekçe ile riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı verilere dayanılarak tespit edilen yapılara bu rapor veriliyor. 

Riskli yapı raporu aldıktan sonra kentsel dönüşüme başvuru işleminizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapıyorsunuz. İşte başvuru için gerekenler ve 12 adımda kentsel dönüşüm süreci...


1. Belediye İmar Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğüne başvurarak binaya ait mevcut projeler (var ise) temin edilir.  


2. Bina Deprem Risk Raporu alınır. Raporun temini için binaya ait (var ise) mevcut projeler tapu(daire tapusu, kat mülkiyeti yok ise daireye ait hisseli arsa tapusu), Nüfus Cüzdan fotokopisi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Başvuru yapılır.


3. Teknik inceleme tespit ve çalışmalar sonucu Deprem Risk Raporu hazırlanır.


4. Deprem Risk Raporu 7 gün içerisinde üst yazı ile bağlı bulunan İlin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulur.


5. Bakanlık raporu inceler ve 10 içerisinde eksik yoksa onaylar. Raporda bina riskli ise Bakanlık Tapu Müdürlüğü bir yazı ile bina tapu kütüğüne Riskli Yapı şerhini koyar.


6. İlgili Tapu Müdürlüğünden tüm maliklere Bakanlık Resmi Yazısı iletilir. (Resmi yazının tebligatı ile 15 gün içinde ilgili Bakanlık İl Müdürlüğüne rapor için itiraz hakkı vardır.)


7. Resmi yazının tebliğinden sonra bine riskli ise 60 gün içinde bina maliklerinin en az 2/3 (tapu hisse) çoğunluğu ile Bina Ortak Karar Protokolünde imza altına alınır. (Binayı nasıl, ne zaman, ne şekilde ve dağılımda yapılacağına ait bir protokoldür). Bina Ortak Karar Protokolü bağlı bulunan İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne bir dilekçe ile sunulur.


8. Binanın yeniden inşaatı veya takviye güçlendirmesi için Bakanlık oluru ve Bakanlıkça anlaşma sağlanan Bankalar aracılığı ile Kentsel Dönüşüm kredisinden yararlanılır.


9. Binanın yeniden yapımı sırasında kat malikleri Bakanlık İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak (18 ay) kira yardımından faydalanabilirler.

Not: Aynı anda hem kira yardımı hem de bina için Kentsel Dönüşüm kredisi kullanılamaz.


10. Binanın yeniden inşaatı veya güçlendirilmesinin yapılması için tüm işlemler(proje, evrak takibi, kira destek süreçleri vb.) ilgili firma tarafından hazırlanır ve ruhsat alınır.


11. Binanın yeniden inşaatı veya güçlendirilmesi kat maliklerinin ortak kararı ile seçip anlaşacağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müteahhitlik lisansına sahip firmalar ile sözleşme yapılır.


12. Yapımı tamamlanan binanız için bağlı olduğunuz belediyeden (Depreme dayanıklı, projesine uygun yapılmış, eksiksiz bina anlamına gelen) iskanlı tapularınız alınır.


KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN NEREYE BAŞVURULUR ? İŞTE O KURUM VE BAŞVURU ÖRNEK FORMU

BURSA'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM NERELERDE OLACAK ? İŞTE AÇIKLANAN BÖLGELER...!



Gökçe ÜLKER/Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatma mutlu 5 yıl önce

Binamizin balkonlarimizin betonlari düşüyor bana göre riskli el atan yok adres 1671 şok no 140 erdem ap nergis 28 daire 7 katlı

Avatar
Fatma mutlu 5 yıl önce

Binamız in balkonlarimizin betonlari düşüyor

banner182

banner181