Kentsel dönüşümle yapılan 10 bin konut alıcısını bekliyor!
Kadıköy, Maltepe ilçesinde gerçekleşen kentsel dönüşüme rağmen hızla yükselen fiyatlar ve talepteki zayıflık, ikinci el konutlarla birlikte bölgede en az 25 bin konutun satılmasını engelliyor. Fiyatları kısmen kıran müteahhitler ise yeni çıkış yolu arıyor. 

FİYATLAR NE DURUMDA 
Dünya gayrimenkul piyasasında etkili olan Coldwell Banker’in Kadıköy bölgesindeki analisti İpek Harazer, Güneş gazetesine yaptığı değerlendirmede dikkat çekici şu rakamları paylaştı:

Mevcut konutlar 
Bölgemizde eski binalarda bulunan dairelerin fiyatları için birçok kriter söz konusu olup en belirleyici faktörlerin başında arsa paylarının verimliliği geliyor. Dairenin bulunduğu binanın arsa büyüklüğüne ve dairenin arsa payına göre değişkenlik gösteren bu kriterde, müteahhit firma ve kat maliklerinin anlaşabileceği, yenilenmeye müsait büyüklükteki arsa paylı dairelerde satış devir hızları daha yüksektir. Bağdat Caddesi ile sahil yolu arasında kalan parsellerde metrekare birim fiyatları  10 bin 500 TL / brüt metrekare, Bağdat Caddesi ile tren yolu arasında kalan parsellerde metrekare birim fiyatları 9 bin 200 TL / brüt metrekare ortalama seviyelerdedir. Denize olan yakınlık ve deniz manzarasına göre ortalama rakamların yukarı yönde hareketini görebilmek mümkündür. 

Yeni projeler
Kadıköy bölgesi kentsel dönüşümün atardamarı konumunda olup bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 bina yıkılıp yenilendi. Tüm hızıyla devam eden yenilenme sürecinde 3 artı 1 ortalama 135 metrekare brüt daireler rağbet görüyor. Burada dairenin klasik lokasyon avantajı vs gibi belirleyici faktörlerle birlikte İnşaatı yapan firmanın vizyonu, ortaya çıkan ürünün genel kalitesi gibi faktörlerin de satış devir hızı için belirleyici olduğunu belirtebiliriz. Ortalama metrekare  irim fiyatları için yine ortalama olarak Bağdat Caddesi'nin sahil tarafında kalan parsellerde 13 bin TL / brüt metrekare, Bağdat Caddesi ile tren yolu arasında kalan parsellerde metrekare birim fiyatları 11 bin 300 TL / brüt metrekare ortalama seviyelerdedir. Yine aynı şekilde denize olan yakınlığı, deniz manzarası, Bağdat Caddesi'ne olan yakınlık fiyatları yukarı yönde çekebilmektedir. 

FİYATLAR %30 DÜŞTÜ  
Kentsel dönüşüm sebebiyle yenilenen binalarda bulunan dükkân ve mağazaların kullanım alanlarının kısıtlanabildiğini söyleyen Koçak, ‘’Örneğin yenilenen yan yana iki ayrı  binanın aynı metrekarede çıkan dükkânlarının fiyatı farklı olabiliyor. Birisi için bir milyon dolar istenirken, diğeri için 1 milyon 750 bin dolar istenebiliyor.  Bunun temel sebebi maliyetlerin yanı sıra kapalı - açık çıkmalar, baca kullanımı gibi teknik konulardır’’ dedi.  AE Mimarlık'ın patronu  Ahmet Erkutoğlu da, Kadıköy genelinde ve Bağdat Caddesi'nde ciddi anlamda lüks konut stoku olduğunu belirterek, ‘’Arzın çok olup talebin olmaması nedeniyle lüks konutlarda yüzde 10-35 arası fiyat geriledi. Sahil bölgesi hariç stoklar alarm veriyor’’ diye konuştu. 

Mehmet Canıtatlı / Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181