'Kentsel dönüşüm projelerinde cadde mağazacılığı konsepti planlanmalı'!
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alışveriş merkezlerinin (AVM) cazibesinin kalmadığını, perakendecilerin cadde mağazacılığına yöneldiğini belirterek, "Kentsel dönüşüm projelerinde AVM değil, cadde mağazacılığı konsepti planlanmalı." ifadelerini kullandı. Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, büyükşehirlerde AVM yapılaşmalarının zirveyi gördüğünü ve ülke genelinde alışveriş merkezi sayısının 377'ye ulaştığını kaydetti. 

TOKİ DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMALI
İleriki dönemde büyükşehirlerde AVM yapılaşmasının hız keseceğine işaret eden Palandöken, "Mevcut AVM'lerden bazıları ya yıkılacak ya da hastane ve benzeri amaçlı olarak kullanılmak üzere dönüşüme uğramaları artık kaçınılmaz. Bu arada TOKİ yaptığı kentleşmelerde mahalle konseptine dönüşümü hızlandırmalıdır" değerlendirmesini yaptı. Son aylarda dolardaki yükselişle beraber, perakendecilerin yüksek kira ve masraflarından dolayı müşteri sayısındaki azalması sonucu yavaş yavaş AVM'lerden çıkıp cadde mağazacılığına yöneldiğini belirten Palandöken, ileriye dönük kontratların iptal edilmeye başlandığını ifade etti.

PERAKENDECİ BULMAKTA ZORLANACAKLAR
Palandöken, yeni tamamlanacak AVM'lerin, mağazaları dolduracak perakendeci bulmakta zorlandığına dikkati çekerek, "Bu da gösteriyor ki artık AVM yapılaşmasının sonu geldi" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de son 10 yılda çok sayıda alışveriş merkezinin kapandığını belirten Palandöken, şunları kaydetti: "Bundan 25-30 yıl önce Amerika'da açılan AVM'lerin çoğu bugün metruk bina olarak atıl duruyor. Bir kısmı hastane, okul, müze gibi amaçlarla kullanılmak üzere dönüşüme uğradı. Aynı şey bizde çok daha hızlı olmaya başladı. Artık AVM'lerin toplumun gözünde bir cazibesi kalmadı. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde ticari alanların AVM konseptinde değil, cadde mağazacılığına uygun olarak planlanması lazım. Aksi halde atıl ve verimsiz AVM'lerin sayısı daha da artar. Yani çok yüksek katlı binalar şehirlerin siluetini bozuyor."

Hürriyet Ankara Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181