Özhaseki 'Kentsel dönüşümde yeni yasaları hazırladık'!
TBMM Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen Bütçe görüşmelerinde çatı suları, hava kirliliği ve depremle kendisine yöneltilen sorulara yanıt verdi. Çatı sularının değerlendirilmesi amacıyla yönetmelik hazırlığında olduklarını belirten Özhaseki, “Çatı sularını ‘gri su’ diye adlandırıyoruz. Özellikle bu suların nasıl toplanacağı ve nasıl kullanılacağı hususunda arkadaşlarımız yönetmelik hazırlıyorlar. Akıllı şehirler ve akıllı mahalleler konsepti içerisinde vazgeçilmezlerden birisi de oranın kendi enerjisini üretebilen bir yapıya kavuştuğu gibi, bir taraftan da oraya yağmış olan ne kadar su varsa onların bir yerde toplanması, arıtıldıktan sonra kullanım suyu olarak dışarıda kullanılabileceği bir ortama kavuşturulması hedeflenen bir projedir zaten” ifadelerini kullandı.

KİRLİLİK KONTROL ALTINDA
Özhaseki, hava kirliliğiyle ilgili de, “Bir başka konu hava kirliliğiyle ilgili. Şu anda bakanlık olarak tam 263 noktada hava kirliliğini ölçüyoruz. Tehlikeli gördüğümüz yerlerde kısa, orta, uzun vadeli projeler yapıyoruz. Ama şu anda, hamdolsun, kırmızı noktaya gelmiş olan bir yer yok. Son üç yılda Türkiye ortalamasında yaklaşık yüzde 20 de bir iyileşme var. Her yıl yaptığımız çalışmalardan verim alıyoruz, gittikçe de seviye aşağı doğru düşüyor” diye konuştu. 
 
400 bin riskli alan yıkıldı
Bakan Özhaseki, riskli alanlarla ilgili de, “2012’de çıktığında 52 ilde belediyelerin bize talebi üzerine 209 riskli alan ilan etmişiz. Riskli yapı olarak da yani alan değil, tek tek bina bazlı olarak da 524 bin bağımsız birim bize müracaat etmiş. Bu 524 bin bağımsız birimden 400 bini yıkılmış ama riskli alanlarda başarı oranı yüzde 11-12’lerde” dedi.

Otopark yönetmeliği yolda
Bütünleşik kıyı alanları planlamasının bitirilmesinde çok az eksikliklerinin kaldığını dile getiren Özhaseki, yakında otopark yönetmeliğinin çıkacağını bildirdi. Özhaseki, eskiden üç binaya bir otopark zorunluluğu varken şimdi her bağımsız birim için adeta bir otoparkın zorunlu hale geldiğini kaydetti.

Dönüşüm yasalarını hazırladık
Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “Kentsel dönüşümde yeni yasaları hazırladık. Meclis, uygun çalışma ortamına girdiğinde buraya getireceğiz. Hatalardan ders alarak artık önümüze bakmamız lazım. Kat yüksekliği vererek yarısı müteahhide, yarısı vatandaşa kentsel dönüşüm değil bu. Vatandaşı yerinden çıkarıp bir yere götürmek, olduğu yeri büyük iş merkezlerine satmak asla doğru bir hareket değil.

Yeldağ Gökdağ / Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181