Yılda 500 bin konut dönüşecek!
Cumhuriyet tarihi boyunca, Türkiye’nin kendine has bir mimari geliştiremediğini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şu anki yapılaşmayı ‘arabesk’ olarak nitelendirdi. Özhaseki, Türkiye’nin kendine has mimarisini oluşturmak için çalıştıklarını belirterek, “Karşı karşıya olduğumuz bir deprem gerçeği var. 2030'a kadar burada bir deprem olabilir. Hedefimizde 2018’den itibaren yılda 500 bin binanın dönüştürülmesi var” dedi. 

18 MİLYAR $’LIK HACİM VAR 
2007'de kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’yle ilgili gelişmelere de değinen Bakan Özhaseki, 10 yıllık süreçte bölgenin büyük bir sorun yumağı haline geldiğini belirterek, “Her bir problemi tek tek çözdük. Müteahhitleri anlaştırdık, vatandaşlarla anlaştık. İflas eden müteahhitlere ortak olduk. Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla orada çözüm ortağı olduk. Fikirtepe'de pazar günü 13 adada temel atıyoruz. 2 adanın da yıkımına başlıyoruz. Fikirtepe'de 35 bin konut yapılacak ve 18 milyar dolarlık bir hacim var" diye konuştu. Diğer yandan Fikirtepe'de anlaşma olmayan adaların da bulunduğunu kaydeden Özhaseki geriye kalanları da önümüzdeki günlerde çözmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

Hedef 7.5 milyon yapı
Özhaseki, önümüzdeki 15 yılda Türkiye'de riskli 7.5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek, "2018'den itibaren her yıl 250 bini İstanbul, 250 bini Anadolu'da olmak üzere 500 bin konutu yenilemeyi planlıyoruz. Bu,  ekonomiye 40 milyar dolarlık hacim demek" dedi.

Belediyelerin kentsel dönüşüm faizini biz üstleneceğiz 
Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda belediyelere büyük görevler düştüğünü belirterek, "Belediyelerin ellerinde yetkiler var. Getirsinler projelerini biz bakanlık olarak emirlerine amadeyiz. Bunun AK Partilisi CHP'lisi yok” dedi. Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü: “Riskli mahalleleri bir an önce tespit etsinler, bizim istediğimiz altyapıyı hazırlasınlar. Sonra gelsinler bakanlığa her türlü yardımı yapmaya hazırız; kira yardımı ve faizlerini karşılamak dahil. Bakanlık olarak belediyelerin finansman kapısını açacağız. Paranın faizine katlanacağız. Bunun için ciddi bir bütçe oluşturuyoruz. Gayrimenkul de satacağız, dışarıdan kredi de bulacağız." 

Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181