Kocaeli'de 144 bin bina riskli!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, ilimizin bina stoku ile ilgili önemli detaylara yer verildi. Kocaeli genelinde 2 yıl önce yapılan çalışmada 274 bin 285 yapı stoku olduğu tespit edildi. Bu yapı stokunun yüzde 52'sinin birinci derece deprem riski altındayken, yüzde 25'i ikinci, yüzde 23'ü ise üçüncü derece deprem riske altında olduğu belirlendi. Bu rakamlar ışığında bilgi veren deprem konusunda Kocaeli'de önemli çalışmalar yapan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, 1999 depreminden önceki tüm yapı stokunun tamamen kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

ÇOK BÜYÜK BİR VERİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından bina stoku üzerinde yapılan çalışmada 274 bin 285 binanın 144 bin birinci derece deprem riski taşıyor. Kalan 68 bini ikinci, 62 bini ise üçüncü derecede deprem riski altında. Yüzdelik orana göre yapılan sınıflandırmada ise mevcut bina stokunun yüzde 52'si birinci, yüzde 25'i ikinci, yüzde 23'ü ise üçüncü derecede deprem riski altında yer alıyor. Son yıllarda yapılan bina adetlerinin yer almadığı bu rakamlar, Kocaeli'de 1999 depreminden önce inşa edilen binaların tamamının deprem riski taşıdığını gösteriyor. Bu bina stokunun kentsel dönüşüm ile yıkılıp yeniden yapılması gerektiğine tüm yetkililer dikkat çekiyor.

YÜZDE 90'l RİSKLİ
Kocaeli'de deprem ile ilgili önemli çalışmaların içinde yer alan ve süreci yakından takip eden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, ilimiz başta olmak üzere Türkiye'de 1999 depreminden önce yapılan binaların yüzde 80 ila 90'ının risk taşıdığını kaydetti. 1999 depreminden önce yönetmeliklerin farklı olduğunu belirten Milletvekili Şeker, "O dönem yönetmelikler yetersizdi. Bunu 1999 depreminde yıkılan binalardan gördük. O dönem yakında bir depremde olmadığı için kullanılan malzemelere de dikkat edilmiyordu. Depremde hataların nereden kaynaklandığını yakından gördük" dedi.

HEPSİ DÖNÜŞMELİ
1999 depreminin ardından yapılan binalarda ciddi problemlerin olduğunu ifade eden İlyas Şeker, "Yönetmeliklerin değişmesi ile yapılan binalarda büyük sorunlar yok. Ama depremden önce yapılanların çoğu riskli. Hükümet olarak biz bunu gördük ve halk arasında Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen yasayı çıkardık. Bu binalar en kısa zamanda dönüşmeli. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında yapılan dönüşümlere devlet destek veriyor. Mahalle bazlı ve bireysel dönüşümler yapılabilir. Devlet kira ve kredi desteği veriyor. Vatandaşlar evlerini bu yasa kapsamında mutlaka dönüştürmeli" dedi.

GERİ GELMİYORLAR
İnsan hayatının önemine dikkat çeken Milletvekili İlyas Şe ker, "1999 depreminde yıkılan şehirler en güzel şekilde yeniden inşa edildi. Ama ölen hiçbir insan geri gelmedi. Bu yüz den binalarımızı bir insanın dahi hayatını kaybetmeyecek şekilde inşa etmeliyiz. İnsan yaşamını ortadan kaldı ran riskleri minimize edebiliriz. Bu yüzden tüm vatandaşlarımızın eski yapılarını yenilemelerini ve bu konuda devletin verdiği destekten ya rarlanmalarını istiyorum" dedi. 

Süriye Çatak Tek / Demokrat Kocaeli Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181