'İzmit'in dönüşümünde özel sektöre de ihtiyaç var'!
İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan İzmit'in kentsel dönüşüm projelerini ve kentsel dönüşümde son durumu Dünya İnşaat Ek Dergisi'ne anlattı...

İstanbul'un etki alanı içinde yer alan ilimizin yıllardan beri aldığı göç ve doğal nüfus artışı ile sanayinin yer seçimi için avantajlı bir yapıya sahip olmasından kaynaklanan çekim gücü, kentimizin hızlı bir büyüme sürecine girmesine neden olmuştur. Bu süreçle birlikte, gerek sanayinin yerleşimi, gerekse artan nüfusun konut ihtiyacının karşılanması için gerekli olan imarlı arsa ve konut stokunun yetersiz olması, bu büyüme baskısının doğurduğu talebi karşılayamamıştır. Kocaelı'nin merkez ilçesi konumunda bulunan İzmit de bu hızlı büyüme sürecinden büyük oranda etkilenmiştir. İzmit kent bütününe dönük planlama çalışmaları 1974 yılında etaplar halinde yapılmaya başlanarak 1985 yılında tamamlanmıştır. Ancak geçmişten günümüze kadar kent bütününü kapsayan imar planı ile kontrol edilen ve sürdürülebilir şehir kavramını esas alan revizyon çalışmaları yapılmamıştır.

Ayrıca alınan yanlış arazi kullanım kararları sonucunda; plansız iskan alanlarının açılması ile kent plansız gelişmiş, imara aykırı yapılar ve gecekondulardan oluşan günümüzdeki kent dokusu ortaya çıkmıştır. Bir diğer taraftan yerleşim alanları ile iç içe geçmiş sanayi alanlarının varlığı, yaşam kalitesini düşürücü önemli çevresel sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kentimizin tarihi ve kültürel birikimi hesaba katıldığında ise doğal ve tarihi değerlere sahip alanların korunamaması kent kimliğinin kaybolması sonucunu doğurmuştur. Kentler, günümüzde hepimizin içinde yaşadığı, çalıştığı, barındığı toplumsal mekanlardır. Bu nedenlerle içinde yaşadığımız kentsel mekanlarda yaşanabilir bir çevre oluşturmak için çok yönlü düşünmek gerekiyor. Günümüzde kent planlaması kavramları içerisinde on plana çıkan 'kentsel dönüşüm ya da yenileme' sağlıklı ve yaşanılabilir kentsel mekan üretimi açısından önemli bir çözüm aracıdır. İzmit Belediyesi olarak biz de bunun önem ve bilincindeyiz.

Bir ilçe belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte şehrimizin en eski yerleşim alanlarından olan Cedit Mahalle'mizde kentsel dönüşüm çalışmasına başladık. Kentsel dönüşüm kolay olmayan ve buyuk hassasiyet gerektiren bir çalışmadır Vatandaşımızın isteği doğrultusunda, onların rızasıyla, onları mağdur etmeden, hatta tam tersi onları memnun ederek bir çalışmanın yapılması taraftarıyız. Dolayısıyla ön araştırma ve tespit sürecini hassasiyetle sürdürüyoruz. Proje kapsamında vatandaşlarımız için anket çalışmaları başlattık. Ankette, bölgede yaşayan halkın konutlarının depreme dayanıklılık bilgileri, yaşadıkları konutların fiziki özellikleri, eksikliği düşünülen kullanımlar ile kentsel hizmetler, alanın temel sorunları, projeden beklentileri, gelir durumları, ne kadar süredir bölgede yaşadıkları, mevcut kira miktarları gibi soruları mahalle halkına soruyor ve gerekli verilere ulaşmaya çalışıyoruz. Hak sahibi vatandaşlara kentsel dönüşüm isteyip istememeleri, endişeleri, yeni projeden talepleri ve düşünceleri de sorularak bunlar kayıt altına alıyoruz. Hedefimiz vatandaşlarımızı memnun eden ve şehrimize değer katan bir projeyi hayata geçirmektir.

İzmit'in, hızlı bir fiziksel dönüşüme ihtiyacı var
Şehrimizdeki kentsel dönüşüm çalışmaları sadece Cedit ile kalmamalı, izmit'in, hızlı bir fiziksel dönüşüme ihtiyacı var. Bu değişim sadece Kent Konut ve TOKİ'yle sürdürülemez, sürdürülmemeli. Sadece bu kurumlara bırakılırsa süreç çok uzar. Bizim İzmit olarak o kadar bekleyecek vaktimiz yok. TOKİ ve Kent Konut'a verilen haklar özel sektöre de verilerek, özel sektörün de bu surece dahil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylelikle özel sektöründe dönüşüme desteği sağlanarak Cedit Mahallesinden itibaren başladığımız çalışmalarımızla şehre yeni bir vizyon getirmenin çabasındayız. Bu çalışmamız domino etkisi yaratıp, diğer bölgelerimize de hızla yayılacaktır. Bir taraftan kentsel dönüşüm çalışmaları yürütürken diğer taraftanda şehrimizin deprem risk haritasını hazırladık.

Dünya İnşaat Ek Dergi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181