10 yıl vadeli en uzun krediyi kamuda Vakıf, özelde İş Bankası veriyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘faizleri’ düşürün çağrısına bankalar konut kredisinde teker teker faizleri yüzde 1’in altına düşürerek cevap verdi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan son dönemde Merkez Bankası’nın üst üste aldığı dört faiz indirim kararının ardından reel sektörde artık banka kredilerinde de maliyetlerin düşmesini bekliyordu. Geçen hafta oda ve borsa başkanlarını Külliye’de ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Dünya sıfıra yakın faizle çalışıyor, bizdeki oran zulümdür. Konut alımlarında bankalar lütfen şu faizi yıllık şöyle yüzde 9'a doğru çekin, sürümden kazanın" demiş ve bu çağrının ardından tüm gözler bankalara çevrilmişti. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'faizleri indirin' çağrısına ise ilk cevap Ziraat Bankası’ndan geldi.10 Ağustos çarşamba sabahı Ziraat Bankası faizleri yüzde 1'in altına düşürdü. Bankadan yapılan açıklamaya göre, konut kredisi faiz oranları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95'e çekildi. Ziraat Katılım da aynı kâr oranlarıyla finansman sağlıyor.  

'ZORUNLU' HAMLENİN ETKİSİ
Bankaların faizleri yüzde 1'in altına indirmesinde, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları indirmesinin önemli etkisi görüldü. Merkez, bankaların 'faiz indirme yarışından' önce finansal sisteme 1.1 milyar lira ve 600 milyon dolar ilave likidite sağlayan önemli bir hamle gerçekleştirmişti. Bu yolla bankaların faiz indirimine yönelik hiç bir bahaneleri de kalmamış oldu. 



Aylık 430 TL az ödeyecek
Yüzde 10'luk yıllık kredi oranıyla, 5 yıllık 100 bin lira kredi çeken biri aylık 188 lira, toplamda ise 11 bin lira daha az ödeme yapacak. Aynı vade ve tutarda kredi çeken vatandaşın aylık ödemesi 2 bin 310 liradan 2 bin 122 liraya, toplam ödemesi ise 138 bin TL'den 127 bin TL'ye inecek. Aynı vadeyle 200 bin lira kredi çeken biri ise her ay yaklaşık 430 lira daha az taksit ödeyecek. Toplamda ise 51 bin lirası cebinde kalacak.

Kredi kullan toplu öde...
İş Bankası, yeni kredi kullanımlarında aylık yüzde 0,95’den başlayan faiz oranı ile farklı vadeler ve geri ödeme seçeneklerinde konut kredisi imkânı sunuyor. İş Bankası’nın başlattığı faiz indirimi, Emlak Konut GYO’nun yüzde 20 indirim sunan kampanyası için de geçerli. İş Bankası’ndan kredi alarak kullanarak kalan borcu Emlak Konut’a topluca ödeyip, borç bakiyesinden yüzde 20 indirim mümkün.

10 yıllık kredide 20 bin liralık fark 
Peki bu indirimler vatandaşın cebine tam olarak ne kadar yansıyacak? Örneğin 100 bin liralık krediyi 120 ay (10 yıl) vade ve 1.19 faizle çektiğinizde, 10 yılın sonunda tüm masraflar dahil 188 bin 344 lira ödeme yapıyorsunuz. Aynı koşullar korunup aylık faiz oranı yüzde 0.95’e düştüğünde ise toplam ödeme 168 bin 28 liraya düşüyor. Böylece son faizindirimleri sayesinde 10 yılda borcunuzdan 20 bin lira tasarruf ediyorsunuz. 

Burgan'da tüketici kredisi de indirildi
Burgan Bank, konut kredilerinde yaptığı faiz indirimiyle 60 aya kadar tüm vadelerde yüzde 0,99 faiz oranı sunmaya başladı. Ayrıca taşıt ve tüketici kredilerinde de faiz indirimi gerçekleştiren Banka, yüzde 1,21’den başlayan faizlerle  tüketici kredisi sunuyorBurgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, konuya ilişkin “Burgan Bank olarak Türkiye’de yaptığımız çalışmalar ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu. 

Faiz düştükçe satışlar artıyor
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel faiz indirimleriyle ipotekli (kredili) satışların artacağı ve toplam satışlar içindeki oranını 5 puan yükselebileceğini belirtti. Faiz yüzde 1.10 iken 631 bin konut satıldı. Bunların yüzde 32’sini ipotekli satış oluşturdu. Faizler yüzde 0.85'teyken ise 635 bin konut satıldı. İpotekli satış oranı yüzde 38 oldu.

En çok tercih edilen 120 ay
VakıfBank, ‘SarıPanjur Halden Anlayan Konut Kredisi’yle 3-12 ay vadede yüzde 0,80, 13-36 ay vadede yüzde 0.88, 37-60 ay vadede yüzde 0.90 ve 61-120 ay vadede yüzde 0.95 faizle kredi kullanılabiliyor. Vakıfbank da 120 ay dışında konut kredilerinde aynı kar oranını uyguluyor. 120 ay vadeli krediyi yüzde 0.93 kârla sunan banka en çok tercih edilen, bu vadede en düşük oranı uyguluyor.

Selim KARAHAN/Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181