Konut kredisinde 10 yıllık faiz indirimi bekleniyor!
Bankalar kısa vadeli konut kredisinde faiz indirim yarışına girdi girmesine ancak vatandaşın konut alma kararını 10 yıllık faizler belirliyor. 10 yıllık faizler ise halen yüksek...

Beklentileri karşılamadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine bankalar peş peşe faiz indirimine başlamıştı. Bankalar konut kredisinde faizi yüzde l'in altına çekince hem inşaat sektörü hem de ev hayali kuranlar heyecanlandı. Ancak yüzde l'in altındaki faizler en fazla 5 yıllık konut kredisi için geçerliydi. Bu da ev almanın yine hayal olarak kalmasına neden oldu. Sebebi ise resmi istatistiklerde saklı.

Çoğu 5 yılın üzerinde
Merkez Bankası verilerine göre; 5 Ağustos 2016 itibarıyla bankacılık sektörünün kullandırdığı toplam konut kredisi tutarı 151 milyar liraya ulaştı. Söz konusu tutarın 123 milyar lirasını yani yüzde 81.7'sini 61-120 ay vadeli konut kredileri oluşturdu. Bir başka deyişle her 100 kişiden 82'si 5 yıl ve üzeri vadeli konut kredisi kullandı. 100 kişiden 18'inin kullandığı kredinin vadesi ise 5 yüm altında.

YÜZDE 9'A 2.5 PUAN DAHA VAR
Mevcut durumda 5-10 yıl arasındaki konut kredisi faizi yüzde 0.95-1.00 seviyelerinde. Bunun yıllık maliyeti yüzde 11.5-12. Dolayısıyla vatandaşın en çok rağbet ettiği 10 yıllık kredi faizleri halen yüksek. Bu seviye ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Konut kredi faizlerini yüzde 9'a doğru çekin" çağrısmdaki yüzde 9'dan da uzak. Ancak maliyeti düşen bankaların indirime devam etmesi bekleniyor. Türkiye'de her 100 kişiden 82'si konut kredisini 5-10 yıllık vadelerde kullanmayı tercih ediyor.

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181