Konut kredisinde faizi ilk indiren Ziraat Bankası oldu!
Emlak Konut'un ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin (GYODER) yüzde 0.70 faizli konut kampanyalarının etkisiyle bankalar da konut kredisi faizlerinde indirime gitti. Ekonominin çarklarının eşzamanlı olarak dönmesi için yapılan kampanyalara, kamu bankaları ile özel bankalardan gelen destekle faizler aylık yüzde 1'in altına indi. Konut kredisi faiz indirimlerinde ilk hamle ise Ziraat Bankası'ndan geldi.

Banka, 10 Ağustos'ta faizleri yüzde 1'in altına çekti. Konut projelerinin finansmanı alanında 2016 yılının ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 14.2'lik sektör payıyla lider olan Ziraat Bankası, 2016 yılında yaklaşık 5 milyar TL konut kredisi kullandırdı. Ziraat Bankası, yılın ilk çeyreğine göre yüzde 5.1 artış ile konut kredisi portföyünü 21.7 milyar liraya ulaştırdı. Türkiye genelinde konut satışlarının Haziran 2016'da bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 4 oranında azalarak 106 bine gerilediği açıklanırken, aynı dönemde ipotekli konut satışlarının da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.2 azaldığı kaydedildi. Ziraat Bankası, bu düşüş trendini tersini çevirmek ve tüketici ihtiyaçlarını karşılamak hedefiyle faiz indirimine gitti.

TÜKETİCİ HAREKETE GEÇTİ
Buna göre, 120 ay vadeli kredi kullanacak olan bir tüketici daha önce yüzde 1.16 faiz oranı ile kredi kullanarak aylık bin 547.86 TL öderken, bugün yüzde 0.95 faiz oranı ile bin 400.24 TL ödeyecek ve toplamda 17 bin 700 liralık kazanç yaratacak. Ziraat Bankası'mn faiz oranları 24 aya kadar yüzde 0.82, 60 aya kadar yüzde 0.90, 61-120 ay arası vadelerde ise yüzde 0.95 olarak uygulanıyor. Bankanın yaptığı açıklamaya göre, yeni faiz oranları alım kararını bekleten ihtiyaç sahiplerini harekete geçirdi ve son 1 haftada başvurular 5 kat artış gösterdi.


'SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNİ İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN​'
Ziraat Bankası Dağıtım Kanalları Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar, ev alırken vatandaşların bütçesinin kendi sınırlarını oluşturacağını belirterek, tüketiciye önerilerde bulundu. "Vatandaşlar oturmak istedikleri evi bulduktan sonra kullanmak istedikleri kredi tutarının bütçelerine uygun olması, uzun vadeli kredide kendilerine yardımcı olacaktır" diyen Çakar, şöyle devam etti: "Projelerden alacağınız konutlarda gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini incelemeden alım kararı vermeyin. Ev alırken tapusunu veya yapı ruhsatını mutlaka kontrol etmelisiniz. Tapu kat mülkiyeti, kat irtifakı veya tam mülkiyet şeklinde düzenlenmiş olmalı, üzerinde herhangi bir takyidat bulunmamalıdır. Sözleşmenizde yazan ancak teslim edilmeyen herhangi bir unsurun varlığı halinde tapuyu teslim almadan önce muhatap yetkililerle görüşmelisiniz. Belediyeye giderek emlak vergisi beyanında bulunmalısınız. Kredi borcunuz bittiğinde, bankanıza ipoteğin kaldırılması için başvuru yapmalısınız."

DİJİTAL PLATFORM KULLANILABİLİYOR
Çakar, Ziraat Bankası şubelerinde ve proje satış ofislerinde sunulan hizmetlere ek olarak konut finansmanına özel tasarlanmış dijital platformu evinziraatten.com üzerinden de konut kredisi başvurularının alındığını ve değerlendirildiğini belirtti. Evinziraatten.com sitesinden, tüketicilerin farklı vade, tutar ve faiz oranlarında konut finansmanı ürünlerini inceleyebildiğim kaydeden Çakar, "Kredi almayı planlayanlar bu ürünler için hesaplama yapabilmekte, anlaşmalı konut projelerine ait bilgilere ulaşabilmekte ve kredi başvurularını yapabilmekte" diye konuştu. 

Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181