Konut kredisindeki son değişiklikler!
Tüketiciler kendileri talep etmedikleri sürece kredi kullanırken, Deprem sigortası haricinde hiçbir sigorta yaptırmak zorunda değil. Bir diğer önemli gelişme de, kredi ödemelerinde. Kredi borcunu vadesinden önce kapatmak isteyenlere uygulanan cezai şartta da indirim yapıldı. Değişken faizli kredilerde ise erken ödeme durumunda herhangi bir cezai ödeme yok.

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, Aralık 2015 tarihinden bu yana tüketicilerin yeni haklarla büyük avantajlara sahip olduklarını belirterek, büyük çoğunluğunun bunları bilmeden eski uygulamaları kabul ettiğini, bu nedenle haklarını kullanmadıklarını ve mağdur olduklarına dikkat çekti.

Kesilen Poliçelerdeki Teminat Tutarı Kullandırılan Kredi Tutarını Aşamaz
Bu döneme kadar bankaların, tüketiciye kullandırdıkları kredilerde kendi sigorta firmalarından ya da anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden Hayat Sigortası, Konut Sigortası ve Deprem Sigortası poliçeleri kestirmekte olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi: “Yürürlüğe giren Konut Finansmanı Yönetmeliği’nin 10. Maddesine göre artık tüketiciler kendileri talep etmedikleri sürece kredi kullanırken Deprem Sigortası haricinde hiçbir sigorta yaptırarak buna bir masraf ödemek durumunda değil. Ayrıca Deprem Sigortasını kredi kullandıkları bankanın yönlendirdiği kuruluştan değil istedikleri sigorta firmasından yaptırabilir.” Hakan Erilkun, çoğu zaman kesilen poliçelerdeki teminat tutarının kredi meblağının üzerinde olduğunu ve bunun da tüketiciye ek külfet getirdiğini vurgulayarak; “yeni yönetmelikle bunun da önüne geçildi. Kesilen poliçelerdeki teminat tutarı kullandırılan kredi tutarını aşması kanunen yasak artık” dedi.

Erken Ödemelerin Cezai Şartında İndirim
Bir başka düzenlemenin ise erken ödeme indirimlerinde gerçekleştiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şöyle devam etti: “Kredi borcunu vadesinden önce kapatmak isteyenlere uygulanan cezai şartta da indirim yapıldı. Yönetmeliğin 11. Maddesine göre vadesi 36 ayı geçmeyen kredi kullanımlarında cezai oran yüzde 1’i, 36 ayı aşan kredilerde yüzde 2’yi geçemez. Erken ödemedeki bu cezai tutar tüketiciye yapılacak toptan indirim oranını aşamaz.”

Değişken Faizli Kredilerin Erken Ödemelerinde Ceza Yok
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, tüketicilerin hala eski uygulamaları geçerli bilerek bankaların güncel olmayan bu tarz uygulamalarını kabul ettiklerini, vatandaşların bu uygulamaları bilmeleri ve haklarına sahip çıkmaları konusunda uyardı. Hakan Erilkun değişken faizli kredilerde erken ödeme durumunda cezai ödeme yapılmasının da söz konusu olmadığına dikkat çekerek, böyle durumunda yönetmeliğin kendilerine sağladığı hakları bilmemeleri nedeniyle toplu ödemelerde bir de cezai ödemede bulunuyor. Bu mümkün değil” dedi. 

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181